Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно алтерации в Finale 2003


salt

Recommended Posts

Здравейте, имам спешен въпрос относно Finale 2003.

тъй като трябва да нотирам едно количество нотен материал по курсът нотни програми в университета ми.

Проблемът е следният.Намираме се в дадена диезна или бемолна тоналност.Например As dur.

В даден такт съм написал хроматично изменени ноти (да кажем си бекар).В следващият такт знаците трябва да се унищожат, тоест вече да нямат значение и да се прочетат пак с оригиналната арматура пиесата.В пиесата,която нотирам от сканиран документ, за да се унищожи значението на бекар в следващ такт е написан отново си бемолът, който по принцип е в арматура.По принцип Финале 2003 не приема написването на знак от арамтурата в такт, след хроматично изменение.Как мога да поправя това и да напиша след бекар,бемол,диез отново знак ,който по принцип присъства в арамтура. Надявам се да съм обяснил правилно.По принцип правилото в класическата музика е , че след хроматично изменение в следващият такт хроматичните знаци се унищожават без да е необходимо да се възстановяват чрез допълнително изписване на арамтурните, но в конкретният случай трябва да избягам от правилото и да изпиша възстановяването на арамтурните знаци допълнително.

Ще съм много благодарен,ако някой има решение за този проблем.

Благодаря ви,колеги :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако правилно съм разбрал, търсиш как да подсетиш изпълнителя, че бекара от предния такт отново е със знака от арматурата в следващия: ами натискаш бутона за въвеждане с кривата нота, правиш активен курсора върху съответната нота и поставяш буквата Р. Подсещащия знак излиза пред нотата в скоби. Само не си спомням вече дали има тази опция във Finale 2003. Работя с доста по-нова. Но проверката била майка на знанието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за насоката.Всъщност ти имаше в предвид иснтрумента "Speed entry Tool".Това ми помогна да открия начина да сложа аратурните знаци за подсещане в татка, непосредствено след този с хроматичните изменения.Написването се получи по следния начин.След като избрах иснтрумента Speed Entry Tool ,пробвах да напиша бемоли като натисках бутона F/flat/, при избрана нота, и курсорът върху нея,но това не промени нищо.Случайн натиснах бутона А,след акто бях избрал конкретната нота чрез курсора и тази комбинация разреши проблема.Подсещащият бемол се появи/както и всикчи други знаци,които трябваше да се изпишат допълнително/. Благодаря ти за помощта.Това беше пътя.По принцип аз работя със Сибелиус, но ми се налага за една контролна работа да въведа едни ноти.И тъй като беше спешно,първото място,което ми дойде на ум беше този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.