Jump to content
Българският форум за музиканти

Смазване на нъта на китара


viktor.velikov

Recommended Posts

Още като купих китарата ма 3тия 4тия ден я занесх на един френд (baby thomas) да я погледне :) Отпуснахме пружините и от тогава (имам чувството) че почна да разстройва. Пружините ги отпунахме понеже ми се струваше мн "твърдо" тремло-то (имам с флойт и той е мнооого по-мек-чувствителен). Да не би фиксираните тремола (не знам как е на бг-мост?) да са си така (по-твърди) и от това отпускане на пружините да съм объркал нещо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

С колко пружини е тремолото в момента?

Вроятно сте го отпуснали много. Леко притягане може да помогне.

 

Другия вариант е да махнеш 1-2 пружини, при условие че е с 5.

И пак затегнеш така, че да легне плътно към тялото, но не повече за да не преразтегнеш пружините. Така ще е по-меко, но ще се връща плътно.

 

При всички положения ще е малко по-твърдо от флойд-а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Две неща, ако не си наясно:

Първо - няма китара която изобщо да не се разстройва! Китарите с тремоло имат склонност да се разстройват при използване на тремолото по-драстично.

 

Второ - Флойд Роуз е най-стабилната тремоло система. До сега не съм срещнал друга, която да е по-стабилна.

 

Опааа има и трето: Всяка система има плюсове и минуси! Няма перфектни такива.

Редактирано от Kalmar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо и няма на твоята китара...преди време си взех китара фендерски тип..за 200 лв.- нова...тоест куча марка.

В момента съм и направил такъв сетъп, че въобще не разстройва с преден и заден ход е на тремолото... бях пробвал това със смазката, но не помага... а разстройваше. На долен ход на тремолото трета струна малко се вдига тона, но е много малко и при лек бенд или вибрато всичко си идва на място...на заден ход всичко си е окей. Напрвави си бендове на всички струни и после я настрой пак...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъвто и сетъп да и направиш ще имаш проблем само с трета струна и това е проблем на всички скъпи и евтини китари с тремоло... това разбира се ако направиш това което ти казах по горе ...да си направиш бендове на струните и после да я настроиш пак. Пробвал съм всичко и проблема с трета струна си остава.

 

Плочката съм я опрял в главите на шесте болта и общо взето не опира в тялото на китарата. Леко е наклонена напред защото съм отпуснал пружините малко повече.Струните не преминават през металните канали на главата.Просто за мен не е проблем след употребата на ръчката да направя бенд или по голямо вибрато на трета струна и да я върна в тоналност. Има готини клипчета в Тубата...може да поровиш малко. Дано да съм ти бил полезен.Щях да пропусна че е важно да имаш 3 -4 намотки които не се застъпват на ключовете, но това са ти го казали колегите.

 

Пружините са ми три и това повдигане на тремолото което съм направил не твърдя че допринася за по голяма стсбилност, но все пак...

 

направи това което е на клипа към 3.40 та минута.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа какво по принцип, според моя опит, често доста оправя проблема с настройването:

 

1. Струните не трябва да имат повече от 2-3 навивки върху ключовете, при това струната, която влиза в дупчицата на ключа, е добре да бъде законтрена в дупчицата(парчето струна[края й], което стърчи от ключа също да е законтрено, така че да се минимизира възможността за изплъзване от ключа.

 

2. Аз лично обичам да калайдисвам оплетката на струните долу - при главите им, калайдисвам с поялник самата оплетка, там, където вече се удебелява към главата на струната, както и в каналчето на самата главичка на струната. Това помага струната да не се "разплита" отдолу.

 

3. Държачите на струните между горното магаре и ключовете често заклещтват струната - трябва местата, където се опира струната в тях да нямат остри ръбове и да са смазани.

 

4. Евентуално заклещване на струната в нъта - макар, че ако каналите са оформени правилно и са смазани, то този проблем(според мен) не е от най-значимите. Във всеки случай, едва ли би навредило много, ако каналчетата са смазани.

 

5. Местата, където струните стъпват върху тремолото(не знам дали оказва огромно влияние, но им капвам по малка капчица).

 

6. Настройката на тремолото и начинът, по който е монтирано. Обикновенно тремолата, които са настроени да не плават(стъпват върху китарата), по-рядко правят проблеми. Често проблем е това, че винтчетата, които държат тремолото(6-те винта, които влизат в тялото на китарата), не са монтирани точно на една линия и се получават едни леки припуквания при движение на тремолото - това може да се коригира, чрез разпробиване на нови дупки, но е доста пипкаво.

Възможно е и да има друг проблем - пружините или тремолото да закачат някъде при движение.

 

ПС: Това за бендовете е вярно. Като сложиш нови струни, винаги има един период на отпускане на струната при опън.

Затова е добре доста яростно да ги поопъваш и да пренастройваш, докато спрат да бягат. Така струната, след 10-на повторения спира да се отпуска, което много по-добре, отколкото с дни да настройваш китарата през 10 минути.

 

Попадал съм на китари, които при спазване на горните принципи и поради добрата си изработка и някои особености(заключващи ключове, например), се държат изключително добре и на практика не се разстройват повече от китари със двустранно заключване(примерно Floyd Rose), при това имат преимуществото, че се пренастройват лесно, без да са необходими отключвания/заключвания и други дълги процедури.

 

ПС2: В страни от темата, всъщност може би моят фаворит е именно китара с наклон на главата(без държачи за струните на главата) със заключващи ключове и хубав хардуер - с такава китара се работи доста приятно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

zwero

Днес съм изслушал/изгледал всичките уроци/помагала на www.frudua.com относно тремола и настройки. Доста ми помогнаха да си изясня някои работи и ще ги пробвам след малко (сега се връщам от работа). Гледах и други полезни неща, но бщо взето казват едно исъщо. Все пак благодаря! :)

за струните съм 1000% сигурен, че са поставени идеално, ако искате ще снимам :) Винаги съм следвал стандартните правила при поставяне на струни и съм чел препоръчителни от сайта на производителя (на дадената китара) :) Винаги съм мн стриктен. :) Хубаво си ги подгрявам/разтягам/огъвам :)

Сега ще пробвам вси1ко от темата и ще пиша :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Врътнах един запис...отдавна не съм свирил подобни щуротии и мазалото е голямо, но реших да се изложа малко пред вас(напоследък съм на кънтри вълна) по едно време резнах записа, но всичко е записано на един път и не съм барал ключовете...

 

http://soundcloud.com/zweril/guitar

 

Пропуснах да напиша,че се чува досадното пукане от тремолото, но по едно време го бях оправил с малко смазка.. малко ме мързи...струните са стари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами пробвах всичко и какво да кажа..чак ме е страх да не уручасам работата :blush:

Сложих нови струни, опънах пружините отзад с по една врътка всеки болт, със силиконовият спрей за смазване на машини сложих малко на нът-а, на стринг трее-то (???) , на "гнездата" (не знам как се казват тези части) на които падат струните преди да влезят в тремоло блока. Разтегнах си ги както обикновенно струните, след това интонирах китарата и накрая ползвах този метод за настройка:

И резултатите са доста впечатляващи. Тремолот ИЗОБЩО НЕ РАЗСТРОЙВА! Даже както е в клипчето показано, при бендване(огъване) на струна леко се разстройва и после с тремолото като натисна лоста и пак си влиза настроена. Да му се чудиш!?!? след като отново разтегнах струните, и отново настроих според клипчето, вече и бендването НЕ РАЗСТРОЙВА !

Много ръчках лоста ама много, и бендове и всичко и не разстройва :))))))) :surprise:

НАПРАВО СЕ ИЗКЕФИХ :) не очаквах толкова добър резултат!

Благодаря на всички за помощта!

:godbless: :godbless: :godbless: :godbless: :godbless: :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плочката съм я опрял в главите на шесте болта и общо взето не опира в тялото на китарата. Леко е наклонена напред защото съм отпуснал пружините малко повече

Според Фендер крайните винтове трябва да са по стегнати,тоест,като блока опре в тялото завиваш до него,без да вдига,а другите малко преди железото.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Бях го пробвал преди време, но ефекта си остана същия. Сега както и да наглася тремолото като си опъна струните(или направя по жестоки бендове) тремолото направо се държи перфектно..но понеже към въпросното клипче което пуснах ме дразни след бенд да ми се смъква трета струна и да я оправям с ръчката предпочетох обратния вариант да я оправям с бенд или вибрато понеже ги използвам по често...такъв ми е стила на свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.