Jump to content
Българският форум за музиканти

Смазване на нъта на китара


viktor.velikov

Recommended Posts

Привет!

В търсене на по-голяма стабилност на китарата ми (squier classic vibe 50`s stratocaster) попаднах на тази клип:

Някой пробвал ли го е, действа ли в действителност? понеже нямам специална смазка, ще пробвам със силиконов спрей, който ползват за смазване на машинни части. Има ли някаква опасност да прецакам нещо? Или направо да си вземам роллер и графитен нът и да си решавам проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 43
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Що за израз, по дяволите, е "лубрикиране"? Сигурно е нещо свързано с "версатилността", нещо също много търсено напоследък :D

 

Има някакъв бум на малоумното използване на чуждици в тоя форум, не знам от незнание ли е или просто звучи по premier-guitar-ско, съответно по-фешън...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От клипа си личи, че става въпрос за доста употребявана китара, и това е лека реставрация от доста опитен майстор!

Кога успя толкова да (износиш) твоята китара от свирене,та да има нужда от такъв (ремонт)?

По добре репетирай отколкото да търсиш причина в инструмента за лошото ти свирене ! Не се заяждам, изразявам мнение от опит !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, бе, разстройва си китарата, не е от свирнята. Гледах я аз и като цяло е ОК инструмента, обаче аз конкретно никога не съм имал китара без заключване и не съм хич запознат с магариите и триковете около нът-а... :(

 

Затова пита фена, че се чуди какво да я прави. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата на клипа не е захабена, а и е направено изкуствено състаряване (relic) от лютиера, а моята е чисто нова. Няма и един месец от както я взех от магазина за 650 камъка. Много ми харесва като звук и като усещане, наистина много (лично мнение). Уви има известно разстройване, когато използвам tremolo/whammy bar-а. Фендър тип е, не е плаващо и търся някакви варианти/модификации за да намаля разстройването. Другата ми китара с плаващ флойд и не разстройва но тя е с двойно заключване на струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е па нема кво да се прецака, според мен - ти все пак няма да слагаш няква разяждаща метала гняс, а всичко дуго може да е почисти ;)

 

Иначе човекът си е обяснил всичко, което ти трябва да знаеш - смазка на посочените места на bridge, nut и string tree (бг анибади?). Даже е предложил и алтернативна смазка - настърган графит от молив, смесен с малко вазелин.

 

Дали ще се постигне желаният ефект? Пробвай, що па да не стане...

Редактирано от n1k0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това с молива го пробвах още вчера :) но нямаше ефект. Иначе благодаря, това ме интересуваше, дали бих могъл да скапя нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам тефлонова смазка-спрей - PRESTO - PTFE Spray

Но не съм я пробвал на китара с тремоло.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо май не разбрах, как смазката ще спре разстройването? Разтройването може да е от неправилно регулирано трамоло и най-вече от много намотки на ствола на ключа, съответно ключовете. Когато витките са повече от 2-3 се получава ефектът на пружината и китарата се разстройва непрекъснато. Ако прекараш края на струната два пъти през отвора и се ограничиш с витка отдолу и една отгоре струнатасе фиксира и повече не мърда. Каква смазка, какъв нът?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, освен от неправилно поставяне на струните, просто си се разстройва от ъглите и многото триене при бриджа, нъта и водачите. Аз на моя Squier слагах малко графитен прах (молив и шкурка поради липса на графитна паста.)

 

Малко офтопик, да не отварям нова тема - в МЦИ продават ли пластини за заключващи нътове? Или от Мюзик уърлд да взема такива на Шалер за по 3лв., ако са същия размер?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ролерът е за предпочитане. Като закрючиш нъта, изолираш трептенето на главата, тя вече не "свири" и губиш от състейна на инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега пробвах със спрея и няма особен ефект. Ще пробвам пак тези дни като сменя струните, ако пак няма ефект ще взема roller nut или graphite nut.

Благодаря на всички които се включиха със съвети ! ! !

:godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.