Jump to content
Българският форум за музиканти

Моно стъпало - преработка към стерео


Recommended Posts

Мога ли да запитам защо се позва за тази цел усилвател с миксер за 100V линия? :) Това е усилвател за оповестителна система! Що дирят в него китари, бас китари и барабани???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

принципно стаята е добре изолирана цялата е с кори от яйца, а отгоре с плюшени завеси... и все пак имаше периоди в които се чуваше доста добре звука, а принципно има ли значение как е разположена техниката. Саята е 3.20 м широка и 6 метра дълга,разположили сме арабаните по широчина и в левия и десния ъгъл по една колона ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

принципно цялата техника е фира дойде от нищото, все пак е по добре от колкото да ходиме всеки ден в репетиционни :) ^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това. че сте шумоизолирали помещението е добре, а това как сте разположили техниката има значение- зависи в коя точка на стаята се намира "слушащия", а микрофоните- достатъчно далече от колоните. На ваше място бих пробвал да продам наличния усилвател, и бих купил подходящо крайно стъпало. Китаристите не е зле да се снабдят с по едно кубе, достатъчно мощно да надвика барабаните, не разбрах миксера вграден в усилвателя ли е или отделен, така или иначе ще ви трябва и миксер...като за начало, като за репетиция мисля е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами миксера е български9 канален електрон, мисля че върши хубава работа , а иначе аз имам китарно кубе но няма говорител, мисля че е 100 или 150 вата, и се чудех дали еидн говорител 2ра ръка ще му пасне, но не знам какъв точно трябва да е ?>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зле е работата... имате две разумни опции - едната е някой ваш познат който разбира, или някой от форума, който да черпите много, да дойде и да види за какво става въпрос и да даде акъл какво може да се направи с техниката, с която разполагате. После събирате пари, всеки си инвестира в това, което му трябва за да звучи и действате.

 

Другия вариант - по-разумен - отивате в нормална репетиционна/студио, където си плащате за да бъдете озвучени, звукоизолирани и просто отивате и свирите. Ако сте цяла група, една репетиция няма да ви стъпи кой-знае колко на бюджета, защото съм сигурен, че с техниката, която имате и без инвестиция няма да зазвучите добре.

 

Има и трети вариант, който всъщност е най-добър - някой, а най-добре всички, които се занимавате, да четете много, за да станете наясно какво точно се случва технически при озвучаването на една банда, защо не звучи добре и какво трябва да се направи, за да звучи - аз лично съм на мнение, че работата на един китарист, примерно, не е просто да познава китарата си, а всяка джаджа и всяко кабелче по пътя от перото до ушите на хората в публиката. Знаейки всичко това, сами ще може да вземете решение кой от първите два варианта е по-удобен и рентабилен за вас - музиката не е евтино хоби, особено ако трябва да се прави добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорителя трябва да е китарен ( с компромиси става и някой широколентов), а импеданса и мощността му да са съгласувани с крайното стъпало на кубето. Няма проблем да е втора ръка, но трябва да е изправен. Ако дадеш още малко инфо за кубето (най- добре снимки) може да получиш доста по- конкретен отговор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Китарният говорител заедно с кабинета (кутията) трябва да има горе-долу такава амплитудно-честотна характеристика:

 

gov_freqresp.jpg

 

Освен това е по-чувствителен, издържа на претоварвания и може да работи в отворен кабинет. Тези му качества го правят уникален и трудно заменим с обикновени говорители с общо предназначение. Ако това все пак се налага в чейна се включва спикър симулатор, който малко пооправя звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би най-важната разлика е, че при една и съща подавана мощност, китарният говорител ще е ДОСТА ОСЕЗАЕМО по-силен от хай-фи говорителите, които faraferi има предвид. По конкретното питане - не мисля, че този говорител ще бъде подходящ - това е нискочестотен говорител.

Важно е и какво е кубето - ако е някакво популярно, обикновенно можеш да намериш информация какъв точно говорител оригинално ползва. Ако е някакъв стар български ЛАТ или някакъв правен-недоправен усилвател, не знам дали има смисъл да даваш пари за хубав китарен говорител. Освен това, преди да му сложиш говорителя е добре, да го занесеш да видят, дали е в ред(да не ти повреди говорителя).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случая, при свързването на ОТ с по-нисък импеданс, или 2 и повече на брой паралелно, усилвателя няма да изгори, защото според спецификациите е:

"...4-16 Ohms transformer-isolated speaker outputs".

Друг е въпросът, че е крайно неподходящ за целите, които се търсят. Както се спомена по-горе, това е усилвател за високоволтови линии и фунциите му са други.

 

В контекста на темата, с този усилвател няма как да се постигне, това което се търси.

Споменатото "разделяне на китари или други инструменти", се постига с панорамният фейдър от пулта (нямам спомен вече, дали въпросният БГ го поддържа като функция ), който измества инструмента/канала в ляво или в дясно.

Разбира се, за да се възпроизведе подобен ефект, то той трябва да бъде усилен от стерео усилвател.

 

За да има все пак някаква полза от дискусията и му се помогне, виждам 2 разумни варианта.

 

1. Използването на друг, подходящ стерео усилвател за целта.

Стана ясно, че е за репетиционна, т.е. не са сериозни изискванията за мощност и надежност. Дори, като краен вариант, може да стане с по-сериозен домашен усилвател (желателно с директ бутон). Споменатите 150W Озв.Тела - Dynacord са високочувствителни и за подобно помещение, няма да е проблем да създадат достатъчен SPL

 

2. Принципа - "всеки за себе си" :virtuoz: (пулта трябва да го позволява в случая!)

Т.е. на всеки отделен инструмент - отделен усилвател и ОТ или казано просто, всеки китарист с кубето си, а за другите от сета каквото се полага.... Така отговорността пада на всеки какво ще си донесе/отнесе, когато (ако) се наложи... :greenball:

И без това нямат монитори, целта е това да са хем персонални за отделните инструменти, хем да се чуват и поотделно, което в това малко помещение, нама да е сериозен проблем...

Централно в случая не им трябва. То е за публиката! :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.