Jump to content
Българският форум за музиканти

TONY

за скъпите и евтини Jackson

Recommended Posts

нека ги разделим така

ефтини - до 600- 700 лв

среден клас -800 -1200 лв

висок -над 1200

 

темата я правя -понеже се изказа мнение че джаксъните нещо не струват

 

от лично наблюдение на 2 джаксъна от високия клас

мнението ми е че са си ОК китари

с много добър гриф - супер бърз

звука също е на 6

и не отстъпват на скъпите айбаниз - като разликата е във филинга ( грифовете имат различно усещане) и в звука ( темброво )

според мен - Айбаниз - Джаксън - въпрос на вкус

 

като за да съм съвсем точен - единият от тези джаксъни -има известен проблем с флойд роуза - от време на време се разтрайва - при много силно ръчкане - ТОЕСТ ПО ПАРАГРАФ -Флойд роуз -айбаниз е за предпочитане

 

хора със среден клас джаксъни също се оплакват от разтройващи се флойдове

така че преимуществото на айбаниз по тая част е безспорно

КОЕТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДЕ МЕ ОТКАЖЕ ОТ ДЖАКСЪН

други пък джаксън въобще не разстройва

значи въпрос на колко скъп да е джаксъна - и чарковете по него

 

Вие сте на ход

пишете повече за средния и ниския клас

високия е ясен :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

аз имам Джаксън горе-долу среден клас, като го купих имаше някои стандартни дефекти(потенциуметъра и нът-а бяха преебани), аз очаквах и флойда да е някакъв боклук, тъй като 90% от хората които познавам се оплакват от проблеми с флойда, но като по чудо се случи точен и съм супер доволен от него :)

адаптерите са си някакви Джаксънски - с ясно изразени високи и много ми допадат

грифчето е тъничко и страшно удобно за сола

на мен лично ми е по-удобно от на Ибанец(модела беше като на Налбантов черния, и разни по-ниски) или Ямаха(420S) защото е съвсем малко по тесен, но това е поради простата причина че и на предната ми китара грифа е също толкова широк :)

иначе и аз се съгласявам, че Едж Про е по-добър флойд от колкото Джаксънските :godbless:

най-малкото защото ръчката е на щифт или каквото е там и не се разхлабва...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Еми аз пък иам Джаксън от ниския клас -JS1.Зна4и като гриф китарата ми е много удобна (като се има предвид 4е свиря с 13ки в Си) си е баш.Проблема е в адаптрите главно щото не са много силни а пък и понякога (казвам понякога защото зависи от техниката) пищят (тоест правят микрофонии) ама след смяна (която мисля скоро да осъществя) смятам че китарата ше е баш. За флойд нямам наблюдения щот ги мразя тия ръчки. Моята е с тремоло което не използвам. Иначе ако гледаме характеристики които интересуват масовия и по-неразбиращ потребител боята е доста стабилна,тона също (то остава и с тия 13ки да не е!!) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

за ниския клас - трябва да се внимава много, защото повечето джаксони от този клас са преебани по производство. имах JS30 и не бях доволен. флойда беше скапан, потенциометрите, имаше дефектни прагове и още куп глупости. за средния клас - хващал съм една две дъски и мога да кажа че останах доволен. пак трябва да се внимава, защото флойдовете са същите - просто явно имат по-голям заводски контрол и прецаканите не ги пускат на пазара (което не важи за ниския клас)

 

за високия - там работата е сериозна :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хващал съм един виненочервен металик от висок клас - по спомен някъде около 800 Евро на старо. Китарата ми хареса, нямаше проблеми с нея. Човекът си го беше купил от Англията.

 

Иначе у дома са ми попадали 3 джаксъна(2 от тези по 500 лв с форма на Ibanez), и един Warrior от тезо около 700 лв, всичките Made in India.

Проблеми с флойда при последния(само на него имах възможност да поръчкам, другите бяха у нас за ремонт) нямаше. При другите два прагчетата не бяха твърде добре поставени, но и при трите звука въобще не ми хареса. По моя преценка звука им е твърде "стъклен" и безжизнен, аз лично не мога да намеря нищо красиво в него, което да ми грабне ухото. С дисторшън ми звучат прекалено равно, като синтезатор, а на чисто малко тенекеджийски ми звучат, нямат НИКАКВА дълбочина на тона. Единствено ще-годе приемам как звучат на нек адаптер на чисто.

 

Пак казвам, че това си е мое лично мнение, и не го налагам. Всеки може сам да си предцени.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

При повечето марки разделението висок/нисък клас е изкуствено.

Целта е прибиране на левчета.

Обикновено при серийното производство разликата е, че китарите от "високия клас" са оборудвани със скъп хардуер и с по-гъзарска боя. Понякога обикновена дъска минава за "висок клас", защото е сигничър модел на еди-кого си...

За мен лично дървото и изработката са по-важни от хардуера (който, така или иначе се сменя от собственика в 99% от случаите).

Извод - събирайте левчета за поръчкова китара. Конвейрното производство е просто... конвейрно производство.

 

Междудругото, пише се еВтин, а не "ефтин".

Share this post


Link to post
Share on other sites

горер - не съм съгласен

вземи един индийски и един японски джаксон - ралзика има, при това голяма

или един евтин ибанез ГРГ - сравни го с някой РГ Престиж серията примерно

 

вярно е, че и цената е доста различна - едното е 500, другото 1500 B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ми както ви разправях в една друга тема, взех един Джаксън ЖС30 и останах приятно изненадан. Грифът беше доста удобен, с малко по-широки прагчета от моя ибанец. Звукът му е доста стегнат и благ. Флайдроуза му не разтройва, но не е удобен като на ибанеца. Абе общо взето за 500те лева които даваш за тази китарка си заслужават! Пък и има доста добър външен вид!! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Делян от форума има един JDR 94 -също много добър джаксън

460 долара нова(вече не се произвежда - модел 94 година)

(предполагам не издавам тайна - той я е посочил в аватара си)

значи попада в средния клас - а е супер пушка(направо ме е яд, че не я купих аз)

 

явно въпроса опира до това - харесвам или не джаксън

аз винаги съм ги харесвал - а напоследък - още повече

 

а звука зависи и от адаптерите

основно се предлагат с Джаксън адаптери - някои от които не са добри(поне недотам, че да кефят), други пък са добри - то пак е -въпрос на лично възприятие

и със Сеймър Дънкан (или Дънкан Дизайнд - които са си сеймъри, но правени в корея за по еВтино - сори че с изложих с тая дума)(чат пат има и с ЕМГ)

докато Айбаниз - ползват техните си адаптери и тези на Димарзио(като част от адаптерите на айбаниз пак се произвеждат от димарзио)

 

аз като дълги години бях свирил с айбаниз и димарзио адаптери

и на мен в началото звук на дънкан дизайн ХВ104 - не ми хареса и бях решил да ги сменя с едни джаксън - от чарвел 475 модел(явно свикнал на димарзиото)

Владо Балев ми каза че това е лудост(за което бе напълно прав - той е фен на сеймърите по принцип), после видях че Джордж Линч имал на една от китарите си точно тоя дънкан дизайнд 104 - и взеха много да ми харесват B) (

 

а по природа Димарзио и Сеймър адаптерите - според мойте уши ( и по мнение на много познати) - звучат доста различно - макар че не може да се каже кои са по добри( нещо като маршалите с селешън, фендерите с йенсен)

Ефто - може пък, ти да си фен на Димарзио звука!

Share this post


Link to post
Share on other sites

аз съм свирил на един джаксън висок клас и мога да кажа, че звукът не ме кефи особено... ако ви влече дивната жица - кефффф, ама ако искате някакъв по-жив и динамичен звук, по-добре някаква друга китарка

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам от какво дръвце ги правят по-евтините китарки. Предполагам че от там идва това, което не ми харесва. Разбира се, трябва да спомена, че аз по принцип не харесвам много звука на китарите, боядисани с реактивен лак(от твърдите). Този лак винаги придава на китарата малко стерилно, стъклено звучене. Разбира се, почти всички метъл китари са боядисани точно с такъв лак, и много харесват на повечето хора. Може би мнението ми е повлияно от това, че харесвам много ЛЕС ПОЛ, и Стратокастър звука, и винаги сравнявам с тях. С яка бичкия може би няма голяма разлика между китарите, но на чисто, разликата е огромна. А джаксъна, надявам се, ще се съгласите с мен, на чисто звучи малко безизразно. Това е което не харесвам в ниския клас, и не мисля, че може да се оправи от адаптерите. Просто дървото в комбинация с лака явно има по-особен резонанс. Забелязал съм още, че джаксъните почти не вибрират в ръката като ударите ниска струна, за разлика от страт-а, който целия вибрира. Затова и джаксъна има повечко състейн, де, но ако трябва да се изразя образно - страта ми звучи по-акустично, а джаксън-а - все едно е направен от камък. На някои хора, пък може точно това да им харесва.

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имал съм и съм пробвал в Guitar Center всякакви евтини и средна класа Jackson-и. Ако имате късмет може и да попаднете на някой, с който след това няма да имате много проблеми, но когато видях и пипнах истински американски Jackson, чак тогава разбрах защо цената му е такава. За щастие вече бях събрал и необходимата за целта сума.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз имам Jackson DX10D . Ето и снимка: egjajkdx10dblkf6wu.jpg

Аз лично съм доволен от китарата . Флойда не се разтройва , вади доста добър саунд , грифчето ми е удобно . Свиря с 9-ки струни . Нямам никакви оплаквания :) Китарката е средно - висок клас според мен .

Edited by kirk-hammett

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ми.. моя джаксън е ниско качество - с цена 780 лв, макар че според мен има и други разлики спрямо най евтиния. Най-малкото грифовете са доста по-правилно изработени. Инъче като цяло китарата хич не е лоша, дори и със сток адаптерите има доста добър състейн за цената си, и тона е приятен, особенно със солидни количества гейн :godbless:

 

Има какво да се желае определено, но не е китара която ще тръгне да спъва уменията на някой китарен бог :P Поне така ми се струва, като гледам каква е разликата в тия модели които са над 1200 лв - просто ония имат по скъпи адаптери. Аз така или инъче моите ще ги сменям предполагам съвсем скоро. Даже ще си взема по добри от дънкан дизайн за същите пари.

 

Флойда е много стабилен ако си "нормален" китарист. Примерно ако си свиря нормална музика с разни дайвове там си стои вярна по 2-3 седмици. Даже издържа и 1-2 пищялки стил Дарел на песен. Обаче ако почнеш да тормозиш флойда с "опити за такива" които се изразяват в около 20 пъти в минута за около 5 мин да опъваш тремолото до краен предел, после до другия краен предел и после обратно - тогава СЕ РАЗСТРОЙВА.

 

Аз поне досега не съм свирил с някаква "скъпа" китара че да знам дали го има тоя проблем и при тях. Но според мен това не е от заключването и флойда а от самите струни. А аз по принцип свиря с доста добри струни. Предполагам че с нещо БГ или евтино ще е много по зле.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Предната ми китара беше jackson JS1. От нея си бях много доволен. Радвам се че ме насочиха тогава да я купя. Тялото и грифа бяха мн. удобни, тремолото не го ползвах щото разстройваше много ма така е с всички китари без заключване (беше си тремоло не флойд). Купих я за 450лв. Сега свиря с Jackson JS30RR. няма да крия че я купих основно заради формата и 24-те прага. Винаги съм мечтал да свиря с такава китара. Но останах много приятно изненадан. Адаптерите са Джаксънски, няма тремоло => не се разстройва ;) Грифа е супер удобен, не много широк, а и съм с дълги пръсти, тъй 4е ми еидеален. Звука е наистина добър (сравнявах с предната ми китара) - по плътен и същевременно по изчистен и... хмм метълски :think: аве общо мнение, за ниския клас Джаксъни - зависи н акаква случиш. много хора с еоплакват, но за съм си доволен за 500-600 лв наистина добри китари ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.