Jump to content
Българският форум за музиканти

Изкривен гриф на бас китара


Shavo

Recommended Posts

Здравейте, имам едно запитване към хората, които имат опит с настройките на бас китари тип - интониране, нагласа на струните и тръсрода. Басът на който свиря е с леко изкривен настрани гриф и струните са изместени надясно. Искам да ги фокусирам точно в центъра на грихфа. Ако някой е имал такъв проблем и го е коригирал, ще съм благодарен да ме светне как става. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре направи снимка за да видим какъв е проблемът. Най-вероятно бриджът е разместен. Проблемът ти е както разбирам в хоризонтална, а не във вертикална плоскост.

И не знам кой измисли да използва думата "интониране" под път и над път, и най-вече не на място. Ха отворете тълковния речник и вижте какво означава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ИНТОНАЦИЯ

 

http://rechnik.info/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 

1. Тон, начин на произнасяне при говорене, изразяващи някакви чувства. Жизнерадостна интонация. Злобна интонация.

2. Спец. В езикознанието – ритмично-мелодичната страна на речта, която се отразява в произнасянето на различни видове изречения. Въпросителна интонация. Възходяща интонация.

3. Спец. В езикознанието – музикално ударение, характерно за речта на някои източни езици. Във виетнамския език има шест вида интонация.

4. Спец. В музиката – точност на звученето на музикален инструмент при свирене или на глас при пеене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, на снимките не се вижда какъв точно е проблемът в грифа.

Преди 2 години един пиян падна върху баса ми (който седеше на стойка) и с цялата си тежест на пиян падащ човек прескрипа предната част на грифа, където са струните, през ръба на 1 маса. При което освен, че липсваха части от дървесината, самият сап се усука мъжката. Примерно на 8-9 праг даваше отклонение около 1/4-1/3 тон. Тука бях пускал тема. http://www.myspace.com/488404751/photos/15586329#%7B%22ImageId%22%3A15586326%7D

Този проблем не ми беше по силите и го занесох на лютиер (пиянката си плати всички разходи, стотинка не съм дал). След малко по-малко от седмица, пушката беше по-добра от нова - грифът изправен, басът интониран идеално (@фетс :secret: ), наранените части от грифа - запълнени по такъв начин, че не личи да му се е случвало нещо изобщо.

И аз се присъединявам към колегите - иди на лютиер. Не знам от къде си, ако си от Пловдив мога да те упътя към човекът, който ми помогна тогава.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Варна съм, вярно малко трудно се вижда, тя и тука леко отстрани е снимана, но като я погледна в анфас изправена си личи, че дебелата струна е по-навътре спрямо грифа, отколкото най-тънката. А пък аз искам струните да са на равни разстояния от краищата на грифа. Но да, явно лютиера няма да се размине. Проблемът е, че имам координатите само на един, ама все още не ми е писал по мейла, а не бързам да се обаждам по стационарния му от сайта, защото съм скрънза :). Ако някой има координати на още добри лютиери във Варна, ще съм благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fats man, в случая как ти помагаш с тея дескрипции на думата интонация, не е ли по-важно да се знае, че при един интониран струнен инструмент, свободна, 12то прагче и 24то са един и същи тон, но в различни октави и между всички струни отговарят (относително) октави, квинти, терци и тн.т като звучене - "точност на звученето на музикален инструмент" :thumbup: нали .А за басчето си мисля, че или е произведен с не правилно монтиран бридж (неподходящ) или е експериментирано нещо там или е мръднал грифа спрямо тялото (най-зле), бе все си за специалист май. Ти си свиркай па нека е криво

 

 

 

:band1:

 

 

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.