Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет относно амп и кабинет


Yves

Recommended Posts

Здравейте

 

Коледа чука на вратата и мисля да си направя едно подаръче. По принцип нямам амп дори за вкъщи и си репетирам основно акустично, та това би била една роля на евентуалния ми нов усилвател. Да подчертая, че си търся само и единствено глава, не комбо.

 

В допълнение, посвирвам с едни младежи и работата върви на добре, което ще рече, дай боже, свирня някъде извън репетиционната в близко бъдеще. И от тук произлиза първият ми въпрос :

 

Как стои въпросът с бас апаратурата по българските клубове? Знам, че някои от вас със сигурност си мъкнат техни неща, но по принцип клубовете имат ли си апаратура, поне кабинети? Има ли смисъл освен в глава да инвестирам и в приличен кабинет?

 

За момента съм се насочил към Hartke LH-500. Напоследък се запалих по David Ellefson и по неговия звук, той използва по-големия 1000-ватов вариант. Разликата е, че той е стерео и е 2 пъти по-мощен, което не мисля, че ще ми влезе в употреба...някога...

Оставам с впечатление, че Хартке е малко недолюбвана марка или поне по нея не се въздиша както по Ампег, но тази линия усилватели е сравнително нова и чета основно хубави неща за тях. Освен това са чувствително по-евтини от останалите хибридни усилватели...това го приемам с едно на ум, но все пак :)

 

 

Малко са ми непонятни един вид ампове, които се отличават с много малки размери, ниско тегло и голяма мощност. Има няколко такива на пазара, които са с размер едва ли не на няколко кутии цигари и тежат по 1кг, а в същото време са по 250вата. Какво мога да очаквам от такава въшка?

 

 

Ще се радвам на предложения за усилватели в ценовата категория на LH-500, т.е. около 300 и малко евро. Ако някои има преки впечатления от Хартке-то още по-добре :)

 

 

Мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За домашно свирене, препоръчвам нещо малко, освен ако нямаш глухи съседи. Наистина, големи апаратури и ОТ в малки, жилищни помещения, особено когато става въпрос за бас звучат ужасно и тормозят както свирещия, така и всички наоколо. Ако се упражняваш вкъщи, едно малко комбо с 10" говорител е повече от достатъчно. Недей да свириш без усилвател! Това ще ти прецака динамиката и после ще ти трябват месеци упорити упражнения за да корегираш проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за малките въшки - това са усилватели клас D. От две-три години поне по мои наблюдения световноизвестните марки започнаха да предлагат и такива. Различна технология е, потърси повече инфо ако ти е интересно. Силни са си, независимо от малкия размер. TC electronic са известни с присъствието си в тази пазарна ниша, Gallien-Krueger също имат модели, със сигурност има и други. Но не са и евтини де.

 

Иначе по твоето конкретно питане - просто разгледай какво предлагат марките от които се интересуваш и потърси начин да пробваш с твоя гиър преди да купиш. Подозирам, че имаш озвучително тяло, след като търсиш само глава. Не забравяй, че звукът зависи от всички елементи на системата - това включва и помещението, в което се свири :)

 

Успех!

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята ми е да си взема нещо, което ще свърши работа за лайв. А при положение, че апаратурата така или иначе ще стои у нас, просто ще я използвам за практис, колкото и непрактично да звучи.

 

Колкото до динамиката - аз тъй или иначе, бидейки И китарист, свиря основно с перо. А с пръсти динамиката така или иначе зверски ми куца и тепърва ще уча каквото и да е.

 

Точно GK MB сериите бях загледал, както и на TC Electronic най-малката въшка. Специално на TC ми направи впечатление, че с такова /само че по-голямата версия/ свири басиста на Ripper Owens на концерта тук. Не че бях впечатлен как звучи де, просто като интересен факт.

 

Хартке май в България има само във Форте, при това изборът е малко бедничък.

 

Озвучително тяло нямам, в момента се чудя между 2х10 и 4х10 пак на Хартке. Чудя се, защото разликата в цената не е голяма, дето се вика като се дават пари да има за какво. Затова и ми беше интересно какво се предлага по клубовете и какво трябва да си нося аз...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко off-topic, и все пак:

 

Недей да свириш без усилвател! Това ще ти прецака динамиката и после ще ти трябват месеци упорити упражнения за да корегираш проблема.

 

аз като свиря само "unplugged", значи ли че ми е прецакана динамиката? Как да се тествам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск темата да отиде малко в страни нека обсъдим и тоя въпрос, за последиците от свирене без усилвател. Трябва да се репетира не само с включен амп, но и с усилен да степента, с коята се свири на сцена, в реални условия. Доста пъти съм бил свидетел как музиканти, които да репетирали "тихичко", така че да не тормозят съседите, изпадат в своеобразен стрес на сцена, когата се наложи "волумето на мах". Затова винаги съветвам в репетиционните, след "разчитане" на парчето да се свири с пълна мощ. А в къщи спокойно маже да се изпалзва някое от ония малки усилватели за слушалки, с които се получава доста реална представа за силата на звука, без никой наоколо да разбере, че млатиш яко. Естествено, необходими са истински слушалки, а не ония смешни "тапички", по две за лев. Харчът за прилични слушалки е от 50-60 лв. нагоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

snapback.pngblr, on 16 October 2012 - 19:05 , said:

Недей да свириш без усилвател! Това ще ти прецака динамиката и после ще ти трябват месеци упорити упражнения за да корегираш проблема.

 

Не съм съгласен.

Естествено, че не трябва само така да се свири, но за мен лично това ми е бил от най-важните уроци, които сам съм си извадил - свирене с баса без да е включен. Точно атаката и динамиката на свирене съм си изградил по този начин и към момента не ми трябват месеци упорити упражнения.

Съгласен съм обаче със забележката ако става въпрос за активен бас. Там разликата в нужната атака е осезаема. На пасивните си басове свиря както свиря включен когато свиря и "акустично" и се получава точно както искам.

 

***

По темата - нямам добри впечатления от Hartke, пробвах няколко във физическия магазин на MusicStore.de преди години, свиря на Hartke (не съм сигурен за модела) в една от репетиционните където ходя.

НО! Hartke-то там е с кабинет Ampeg 4x10 и звучи приемливо; предполагам обаче е от кабинета.

 

А защо не искаш комбо? Аз лично съм се убедил, че за динамичен музикант с чести участия това е най-приемливият вариант.

Редактирано от kmfb
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушалки имам AKG K77, мисля, че стават, но са затворени и доста уморяват. А и като цяло ми е доста неприятно свиренето на слушалки.

 

Комбо не искам, защото глава и кабинет е по-вариативно и винаги може да се смени единият елемент. Освен това при положение, че репетиционната/клубът и т.н. разполагат с кабинет мога да нося само глава. В смисъл по-гъвкаво ми се вижда. Второ...по-добре ми изглежда на мен :D

 

Заглеждам се сериозно и по Bugera BVP5500. Има доста повече възможности от Хартке-то, по-добре изглежда, а и има откъде да го купя от България на нормална цена, т.е. ще имам гаранция, за която не трябва да се занимавам с куриери и пощи. Имаше тема за него и доста хора се бяха изказали ласкаво в звуково отношение.

 

Ясно, че Берингер си е малко риск, но пък Хартке на тая цена ми се вижда не по-малко рисковано...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Избирай с ушите си,това е единствения съвет който мога да ти дам.Това което за някой е перфектно като звук теб може да не те удовлетворява(не се предоверявай на ревюта в youtube,въпреки че са добра отправна точка).Пробвай амповете как звучат в микс например да свириш с някой mp3 плейър,защото най - често там се дънят нещата:харесва ти само баса но потъва в микса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.