Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на китара с натурален финиш


Recommended Posts

Здравейте на всички.Понеже изчетох доста материал във нета, но не намерих единодушно решение.Въпроса ми е как да почистя тялото и грифа/шийката на китарата ми.Китарата е със тяло от блатен ясен(Swamp Ash), а грифа/шийката е от клен/явор(Maple).Визуално и на допир изглежда като гола дървесина със сатенен гланц.Китарата е описана на сайта като Open Pore Natural финиш ,което предполагам се води един вид Oil Finish ,но вероятно е нанесено много тънко ,така ,че да е със отворени пори.Излишно е да казвам ,че китарата е супер трепач-стратокастър и много и се кефя, но това ,че се зацапва направо ми бърка в нервите. :wallbash: :wallbash:

И което е по-лошото ,попива във дървесината.От прочетеното разбрах че със сигурност не трябва да се използват вакси,в-ва със силикон,петролни дестилати.Някои предполагаха ,че става със лимоново масло на dunlop ,пчелен восък на Warwick, мокри кърпи(антисептични),течност за запалки(напта),препарати за почистване на мебели(Pronto,Medix), парцалче и вода(оцет).Не знам и не съм сигурен кое от горе-посочените средства би било удачно.А не бих искал да съсипя вида й със експериментиране на принципа проба/грешка.Ако някой има такава китара(със подобен финиш),моля да сподели как я почиства/подържа. :godbless: :godbless: :godbless: :godbless: :godbless: :godbless:

Ето как изглежда:

http://www.cortguita...en/product/g260

 

cort_g260OPN.jpg

Cort%20G%20260%20OPN_dod11_big.jpg

Cort%20G%20260%20OPN_dod4_big.jpg

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво да я чистиш,това и е чара..,предполагам,че е обработена да не попива влага все пак.

Ако я минеш с прополис лак (разтворен клей в спирт) ще запечата ,но ще стане по-тъмна и жълтеникава (играх си така с един приклад) и мирише на пчелен кошер - много приятно :)

Иначе само с памучен парцал не се ли търка мърсотията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами изчистих внимателно грифа със мокра кърпичка(антисептична) и веднага попих излишъка със кърпичка за нос ,но ми се струва, че попива във дървото.Минах така и тялото ,но се изчисти повърхностно.Остана една следа като кафяво петно точно при контура за дясната ръка(над струнника).

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам китара с такъв финиш и все още не съм се решил да я изчистя с нещо. А дали може да се издухат останалите мокри следи със сешоар примерно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.musicworl...ing_Agents.html

Аз ползвам тези неща на дънлоп.Едната ми китара е с натурален финиш другите с лак,но съм доволен от резултата.За фингърборда е по-евтино да си вземеш бадемово или лимоново масло от аптеката.

 

Със сешоар не се занимавай,може да повредиш дървото.Мокрите кърпички също не са вариант според мен,защото съдържат алкохол.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твоят гриф не се нуждае от бадемово или лимоново масло, лакиран е (тип мейпълнек). Препоръчвам ти да си купиш от Денакорд Gibson Rump Polish, ще ти свърши идеална работа за почистване на целия инструмент. Нанасяш тевността равномерно (флаконът е с помпичка) по цялата повърхност и търкаш с мека памучна кърпа (ако е бяла ще видиш какво има по китарата). Накрая ако искаш може да минеш и с мека вълнена кърпа. Не се притеснявай, че дървото може да попие от препарата, промяна в цвета няма да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ако си сигурен за бадемовото масло че става, мисля че видях във Карфур-а да продават шишенца 100мл. за 4-5лв.Пишеше на етикета,че са за масажиране. :coolp:

А мокрите кърпички не съдържат алкохол.Поне на тези които си взех пише Alcohol Free и са много евтини. :)

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, вчера смянах струни и махнах всички, за да почистя грифа. Ползвах кухненска хартия, макар, че е много желателно, защото остават влакна и един "универсален" почистващ препарат, без алкохол. После пак с хартия намазах фингърборда с кокосово масло, оставих го 5-6 минути да попие и го избърсах хубаво.

Тъй като и моята китара е с много тънко покритие лак, а самото дърво е махагон (нещо от сорта на faded финиша на Gibson), се зачудих дали да не мина и тялото с маслото, обаче реших, че няма да има много голям ефект заради лаковото покритие.

 

Моя съвет е да ползваш натурални масла, като бадемово или кокосово и за грифа, и за тялото. От един път няма да й стане нищо. Но това не е лакиране - те е не ползвай огромно количество, а само напоена хартия/парче плат и така го разнасяй по цялото дърво.

 

ПП: Първо, ако искаш, пробвай някъде по гърба на китрата да видиш дали остават петна (тъмни/светли) и тогава.

Моята китара е с палисандров гриф и не видях дървото е да станало по-тъмно, както става с лимоновото масло (ако не се лъжа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С бадемово масло определено грифа потъмнява,ако е палисандър или как да е нелакирано дърво,но това е лакиран гриф и не попива

,само не пробвай варианти със спирт,че ебава лака и после трябва да си играеш с полир-пасти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може с бадемовото да потъмнява. Аз ползвах кокосово на Икаров от аптеката - 2 и стотинки 55мл, с което можеш до утре да мажеш.

 

Всъщност ако фингърборда е лакиран няма много смисъл от масла.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има развитие по въпроса. :D Днес закарах китарата на лютиер да я погледне и да даде съвет.

Огледа я,каза че е много добър инструмент.Относно финиша,каза че е матирана със тънък слой лак или някакво масло.За третиране сподели следното:

1.Warwick BEESWAX Surface Finisher - много подходящ за подръжка на китари продукт

2.Масла-ленено,тунгово,бадемово и др. са също подходящи и нескъпи решения

3.Течен парафин(технически) - също подходящо средство за третиране на инструмени(широкодостъпно и евтино).Препоръча да се нанася тънко от избраният продукт ,след което се изчаква 1-2мин. и се забърсва със чист плат.Лично аз смятам по възможност да си взема и от трите продукта. :yes:

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като китарата е лакирана е безсмислено да я клепаш с масла. Вземи си нещо за почистване на лакирани повърхности, стават и спрейовете за мебели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако има покритие ,то е нанесено много тънко.Както написах по-горе при почистване със мокра кърпа дървесината поема влагата.Което от своя страна не е добре за инструмента.А дали е вода,спрей или друго почистващо средство след като попива и съсипва китарата то е неприемливо за изполване.Все пак това е музикален инструмент, а не гардероб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е като не е гардероб, дай сега кирлива да я държим :) Успя ли да пробваш някой от продуктите, за които писа по-горе, че ми е интересно? Както казах и мойта гъдулка е с натурален финиш, ама засега нямам смелост да я оклепам с каквото и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.