Jump to content
Българският форум за музиканти

Gypsy Jazz


frostwolf

Recommended Posts

Здравейте,

познавате ли в България китаристи, които сериозно се занимават с gypsy jazz?

Изключително плодотворен стил на свирене е, а виждам, че интересът към него граничи с нулата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах един gypsy jazz проект, обаче просъществува доста за кратко, защото нещо нямаше публика за такива неща. Опитът ми показа, че след един сет на повечето хора просто им омръзва и започват да го приемат като фонова музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Дебили. Но както и да е!

 

Към автора на темата бих те посъветвал да се свържеш с Човека с главно "Ч" над мене и да обсъдите идеи. Току виж станало нещо. :cheers2:

 

Поздрави!

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

 

http://www.youtube.com/watch?v=fzz6fAdFFis&feature=related

 

Не можах да не се изцепя с краля на "джипсито"

 

Наздраве!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В БГ такива не познавам лично. Извинявам се за лекия ОФ топик ама като каза цински джаз та се сетих за един много голям:

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=VSL94rnff9w

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джипси джаз китаристите, ученици и последователи на Джанго-школата са изумителни виртуози. Много от големите световни звезди на ел. китарата могат само да си мечтаят за техниката, която владеят джипси китаристите, особено техниката им на свирене с перо, наподобяваща "картечница". При това без никакви електронни ефекти и специални китарни усилватели, а само с микрофони или рядко с пиезо. От няколко години съм силно впечатлен и заинтригуван от техниката на този китарен стил и по-малко от съдържанието му. С голямо любопитство наблюдавам из Интернет всички детайли и инструменти по тази изумително трудна техника, разработена или по-скоро до усъвършенствана от Джанго. Предполагам, че и той е наследил от някого много от тези технически елементи на свирене.

Интересна ми е конструкцията и детайлите на джипси китарите, на струните, на перата. В България само веднъж видях(преди няколко месеца при Капъша) и посвирих на евтина джипси китара и веднага се "влюбих", но докато събера 420лв, някой ме изпреварил и я купил. Дано свири с мерак на нея!

В България не съм виждал досега такъв китарист, но предполагам, че сигурно има "зарибени". До тук наблегнах на "техниката", защото тя ме впечатли повече от самото съдържание на музиката и аранжиментите. Общо взето, ако не се изпълнява с атрактивна виртуозност, този стил и на мен ми става скучен и еднообразен след около половин час.

 

Ето някои "извадки" от големи джипси-майстори по мой вкус:

невръстният

:coolp: Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бирели Лагрен е имал самостоятелен концерт, плюс още един в дует с друг, не по-мало виртузен джиси джаз китарист Силван Люк. Благодарение на Френското посолство. (имаме и тема за Берели - http://forum.muzikant.org/topic/11781-bireli-lagrene/) Имах удоволствието да си поговоря с Билери на чаша бира, за около половин час, преди го го извикат неговите хора да си ходят към хотела. Той сподели, че се учил, влиял, не само от Джанго, а и от Малмстийн и АлДиМеола. И да, прав си, имат невероятна техника, Люк и Лагрен свириха все едно са Малмстийн , ама на акустични китари, което ни е ясно, колко е лесно. Миналата година трио Розенберг също гостува. За мен френският джипси джаз ( защото е имено такъв) има връзка с испанското фламенко. Докато фламенкото е с поне 500 годишна традиция, джипси "джаза" е от 30-те на миналия век(вероятно има по-дълбоки корени). Общото е , че е развит от испански и съответно френски джипси артисти, които географски се явяват съседи. Да, на фламенко китарите са други, свири се с пръсти (предимно), срещу техника с перо при френското. 500 г. традиция е изкристализирала фламенкото до класически жанр, където пак има традициналисти и новатори, но те си импровизират в рамките на стила. Докато френският джипси( по-правилно мануш) джаз, все пак е поел от духа на епохата - по това време в САЩ на мода е джаза. И е доста импровизаторски. Белгийската група Вайя Кон Диос, макар и комерсиална, свири европейски джаз ( доста различен от американският) и има доста мануш сола :) ( Dont cry for Lui , например) Розенберг, Лагрен, Люк са френски цигани. Те го нося в гена си. Да се опитваш да свириш техният "джаз" е в голяма степен обречена кауза, също както и с испанското фламенко. Да, с много труд, ще има резултати. Но надали на 100 %. За Балканите/България, по мое виждане, е добре да се развива балканският фолклор в импровизациона форма. На Влатко Стефановски/М. Тадич доуто, не мисля да е по-малко интересно от това на Люк/Лагрен. Което пък не значи, че ако някой има мерак да не се пробва. Музикалният Олимп е пред Вас.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ^^ Пак отплеснахте темата! Тамън ми стана интересно дали в Българистан ще се намерят музиканти за такъв проект .... :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та нали затова водим тази информативна дискусия - за да разпалим интерес и популяризация на този стил, да открием български китаристи, които вече са по-навътре с материята, но се съмнявам. Аз лично не мога, а и не искам да свиря това, но с голямо желание и старание се опитвам да взаимствам някои технически похвати от тези изумителни виртуози.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аз се занимавам с Gypsy Jazz сериозно от около 5 години. Вече Овладях техниката на свирене и сега наблягам на скорост. Все още не мога много да импровизирам и затова свиря готови неща. Скоро ще си купя и Gitanе Selmer Style китара. В момента ползвам най-обикновена акустична китара и Dunlop Prime Tone 5mm пера. Перата ги продават в MCI

 

Много бавно напредвам, защото стилът е невероятно сложен, но аз не се отказвам, прекалено много съм зарибен :) 3 Години въртя 5 парчета някъде и още не мога да кажа, че съм ги Усъвършенствал.

 

Винаги съм навит да свиря и с други хора, в момента свиря на ирландска флейта в Неофолк групата Eriney, но винаги мога да отделя време и за Джанглолгия :)

 

За мен най-големите в жанра в момента са Jimmy Rosenberg и Angelo Debarre.

 

Skype: uginious

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Аз съм почитател на този стил. Интересното е Gypsy Jazz-a, привлича и хора, които не са джаз фенове и  напоследък оставам с убеждението, че в България има интерес към него.

Джанго Райнхард е първият значителен европейски джаз китарист с постижения в джазa, иноватор за своето време. Вече близо сто години по-късно от създаването на стила джипси джаз (наричан още мануш джаз, цигански суинг или хот клуб джаз), той има стотици хиляди почитатели и последователи по целия свят.

 

Пускам линк към изпълнение в което свиря аз: https://www.youtube.com/watch?v=L_SPlO-Go-0

 

Ще се радвам да чуя и някой друг от вас, български музикант, който свири в този стил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.