Jump to content
Българският форум за музиканти

"Жужене" на струна при Нът - окончателно решение


Recommended Posts

Няколко месеца пробвах и изчаквах резултатите преди да ги споделя. :secret: Но, сега уверено мога да кажа, че този проблем, проявяващ се като досаден ефект, "жужене" има и още едно решение(не ги знам другите). Имам електроакустична китара с нът от телешка кост, но първа, а понякога и втора струна ми "жужи"(ако това е разбираемата дума). Сигурно каналчето има някакъв невидим за мен дефект, който така и не можах да анализирам. Преди пет години си купих ето това http://www.mikimak.com/?function=detail&id=8104 Bison Grip - Флуид Възстановява сцеплението между винта и отверката и улеснява развиването или завиването. Подходящ за всякакви винтове и болтове. Внезапно ми :slap:хрумна, че може да ми реши проблема със "жуженето". Речено-сторено. Капнах микро капчица в каналчето на Нът-а и о, чудо - край на "жуженето"! Даже тона стана кристално чист! :happy:

Но... не винаги става от "раз" и затова не се отчайвайте, а опитайте още веднъж и гарантирано ще "проработи", поне при няколкото китари, на които го приложих - проработи успешно вече няколко месеца! Не можах да му разбера срока на годност(пише:1025) но освен в началото, когато го купих, вече пет години не съм го прилагал по предназначението му - отвиване на скапани винтове, които нищо не можеше да отвие! Сега му намерих второ приложение, но не знам на какъв принцип "работи". Ако някой колега знае принципа, нека бъде любезен да го обясни.

Успех, колеги и се надявам да съм бил полезен и разбираем, за разлика от неудачното ми чувство за хумор! :cheers2:

Споделете опита си, след като го приложите на китарите си! Мисля, че е безвредно!

 

П.П. Не знам дали не е по-подходящо темата да се премести в "Изработка и ремонт"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно и предполагам полезно. Ако се беше случило преди половин година, щях да го пробвам и на бас, но реших проблема със смяна на нъта.

 

ПП: Мисля че темата наистина ще седи по-намясто в "Изработка и ремонт"

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Да опресня темата! Продължавам да прилагам същият "медикамент" при доста ак. китари с метални струни и резултата винаги е отличен, макар и не винаги още от първият опит. Все още не съм пробвал на кл. китари с пластмасови струни, на електрически и на бас китари, както и на други струнни инструменти. Опитайте и споделете вашите резултати!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става и с  настърган графит, за предпочитане мек, / поне:"два пъти да е "Бе"" - както казват художниците ;)/  защото се настъргва по-лесно. До момента така си оправям разни бъзове от нът и магаре. Не бих се учудил, ако това което Тимо си е купил е графитна смазка.

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да, аз само на пластмасови нът-ове съм го прилагал, но предполагам, че и на метални нът-ове ще "работи".

Този "медикамент" не съдържа графит, защото не служи за смазване или по-лесно хлъзгане, а подобрява сцеплението или нещо такова. Виж гореописаното му приложение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 И още един въпрос:

Струва ли си замяната на пластмасови нът и седло с такива от кост за сравнително нисък клас китара?  Ще подобри ли осезаемо звука? Колко струва процедурата и кои лютиери се занимават с това?

 

Предварително благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно аз не виждам смисъл.в това начинание, но ако имаш сантиментални чувства към инструмента що пък не.

Осезаемо няма как да се промени звука, винаги е различно но не и осезаемо.

В гореспоменатото изречение изключваме хората, които чуват разлика като обърнат щепсела в контакта на 9V захранване за ефекти.  :greenball:

Цените при различните лютиери са различни и всички лютиери се занимават с това. Също така много зависи до колко опира сложността на задачата. Тук нещата са индивидуални, понякога е лесно ,понякога се изисква по голямо усилие.

С капчица го залепи и въобще не го мисли!  :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това съм правил вече!

:excl: Не, не си струва, няма абсолютно никаква разлика в звука, според моите уши. Просто костта е "класика" и е по издръжлива механически. На мен тази операция направена ръчно от лютиер ми струваше 40лв за телешки нът без седло, но труда си е доста неприятен - миризми и др. Лютиера не ми препоръча седло от кост за електро-акустична китара, а само пластмасово или нещо подобно от изкуствена материя. При Капъша на "Княз Борис I " нечетен номер сто двайсет.. и някой си срещу църквата "Св. Йосиф"  м/у "Пиротска" и бул. Т. Александров има заготовки от кост без каналчета за около 12-15 лв. Купуваш ги и ги даваш на лютиер, посочен от Капъша, да ти нареже прецизно каналчетата, Но няма гаранция, че "жужене" няма да се появи, както се случи и при моят костен нът.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите, явно за сега няма да се занимавам с това въпреким, че един сетъп  и интониране май няма да ми е излишен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Открих още едно ново приложение на гореописаният продукт-панацея. Късаше ми се първа струна при металното седло на бридж тип Тюн О Матик, защото не е шлайфано добре, но дори и с този дефект късането спря щом приложих капчица от вълшебното вещество!

П.П. Повтарям - веществото няма смазочни свойства, а дори напротив - подобрява сцеплението!

П.П.П. Някой от вас прилагал ли го е вече и да сподели резултатите?

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.