Jump to content
Българският форум за музиканти

Warwick RB Fortress или Ibanez SR700?


lekyavor

Recommended Posts

Здравейте момчета и момичета,

 

Търся си бас из софийския пазар и следните модели ми хванаха окото до момента:

 

Warwick Rockbass Fortress и Ibanez SR700 - и двата вървят на цена около 1400 лв.

 

Басът ще ползвам, за да свиря black metal - основно с перо.

 

Моля ви да ударите едно рамо и да споделите личното си мнение: Кой от инструментите бихте предпочели и защо?

Ако някой пък иска да препоръча друг модел - да заповяда, имайки предвид че горепосочената цена е максимума, който мога да си позволя в момента.

 

Благодаря и наздраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уаруик рок бас е като Скуайър на Фендер макар и доста с по-добри показатели не мисля че си струва на тази цена. Иначе съм притежател и фен на Уоруик. Ако това ти е бюджета СР-а е по добрия вариант според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен това са различни класове инструменти, въпреки еднаквия ценови клас.

 

Warwick-а е правен в Китай. Ibanez-а - в Корея или Индонезия. Най-малкото заради това бих избрал Ibanez-а.

 

Въпреки всичко най-правилният начин на действие е следният: отиди в Икономов и пробвай един такъв Ibanez; отиди и в Music Division и пробвай един такъв Warwick. Виж кой ти е по-удобен и кой вади звук, който ти е по-присърце. Тогава вече лесно ще избереш. :-)

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, ако ги имаш парите, скачай на Ibanez-a. За джангър, каквото мислиш да пукаш, там е истината. Казвам ти го от гледна точка на това че аз имам SR 405. За тресня това е баса. Остави всичко друго като Скуеър-и, Фендер-и т.н. Все пак решението си е твое, де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Чисто информативно: SR 405 няма много общо със 700, освен формата на тялото и хардуера. Дървенията е съвсем друга, електрониката и адаптерите - също. :-)

 

П.П. Това, което всъщност искам да кажа е, че и звукът е доста различен. 700/705 е с тяло от махагон, който според всички спецификации подчертава ниските честоти, а в средите не е чак толкова "силен" (за метъл, особено с две китари, имаш нужда от бая среди, за да пробиеш в микса). Не че не го ползват и за джангър, но за по-претенциозните музиканти вероятно има по-подходящи дървета за тоя стил. Разбира се, всичко е въпрос на вкус. ;-)

Редактирано от yordaniy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата, за съжаление е сериозно профанизирана.

 

Пич, ако ги имаш парите, скачай на Ibanez-a. За джангър, каквото мислиш да пукаш, там е истината. Казвам ти го от гледна точка на това че аз имам SR 405. За тресня това е баса. Остави всичко друго като Скуеър-и, Фендер-и т.н.

 

Подобни, лекомислено-глуповати изказвания не помагат нито на питащия, нито спомагат за поддържане нивото на форума. Няма да е лошо, някоИ съфорумци да мислят и да мислят неколкократно, преди да пишат тук. Ако това не е по умствените им възможности, истината е във въздържанието (от писане тук).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В последно време Ебанец доста влошиха качеството на изработка (това го признават даже музиканти, фенове на марката), нещо което не може да се каже за Уорик. Не знам какви (и къде) цени си гледал, но Уорик-ът е по скъп с повече от 200 евро, което естествено дава отражение върху качеството на всички параметри - звук, изработка, удобство на инструмента. Без да съм капацитет в предпочитания от теб стил, пробивният масивен тон на Уорик ще се вписва по-добре в саунда на бандата.

Не е зле да се обадиш на bir, досещам се какво има предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете марки се внасят в България и е хубавко да отидеш и да ги тестваш на място и лично, за да не останеш неприятно изненадан като се окаже, че си дал много пари за бас, който не вади "твоя" звук. С пробване до Цариград се стига. :) Личното ми мнение е, че Ибанец точно в изработката на басовете, които предлагат, се справят повече от добре и правят доста удобни за свирене машини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че проба на място е най-добрият вариант. Иначе, ако трябва да се пише генерално по темата, повечето производители възприеха идентични производствени тактики. Най-скъпите модели все още се произвеждат в САЩ/Европа/Япония. Инструменти от по-нисък клас се произвеждат в страни с далеч по-евтина работна ръка, като се спестяват и разходи от вложените материали. Рерзултатът е двойно или повече по-евтин инструмент, но с различно качество. Неведнъж съм имал възможност да тествам и сравнявам такива инструменти и разликата е осезаема, както в общото качество на изработка, така и във вариациите от бройка до бройка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак не може да не отбележим, че китайците се учат много бързо. Предполатам, че някои от вас си спомнят какво произвеждаха преди десет години, разликата в качеството е забележителна. Като прибавим и факта, че разполагат с огромен избор от хубава дървесина, съвсем не е лошо наличието на по-евтини инструменти. Къде е речено, че първата свирка трябва да е скъпа на всяка цена? Това, че ще има разлики в звука е ясно, но не съм съгласен, че тези инструменти са неудобни и не стават за свирене до един момент. Смешно е да платиш малко и да очакваш чудеса. Всяко нещо с времето си, нали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да се прави разлика между копия (ментета) на инструменти от известни марки и такива произведени в легитимни заводи на същите марки в Китай. Първото, смятам няма нужда да се коментира. Относно второто, вероятно има някакво подобрение в качествения контрол, но все пак нещата си остават в различна категория. Нито хардуерът, нито изработката са на същото ниво и това е закономерно, като се има предвид, че са на половин цена.

Както написах и в една друга тема, цените на пазара на употребявани инстреументи в момента са такива, че според мен, няма никакъв смисъл да се дават подобни пари за инструменти произведени в Югоизточна Азия.

 

ПП: Ние си разтягаме, но авторът сигурно вече се е сдобил с "мечтания" инструмент, така че темата се обезмисли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна към колегата Fats, че не става дума за Уоруик, а за бюджетната им серия Рок-бас което (освен ако не е някоя стара бройка) си е китайска летва и няма нищо общо като звук с Уоруика. От там идва и разликата в цените които си забелязал.

От известно време в тази серия на Уоруик се ползва Мейпъл като дървесина за гриф което за запознатите води до доста по-различен тон от типичното за Уоруик ръмжене (Овангкол/уанге - гриф/фингърборд). Попадал съм на стар Рок-бас с въпросните Овангкол/уанге - гриф/фингърборд който звучеше класи над сегашните и разликите между стария рок-бас и Уоруик бяха съвсем минимални предвид разликата в цните ( стандартен бридж, пасивни МЕС адаптери и електроника, по-дебел грифи все пак много удобен, тяло от Алдер).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.