Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да продаваш музиката си


Recommended Posts

Здравейте,

мой приятел, който се занимава с музика ме помоли да разбера как може да спечели от това /знание, опит, връзки, а защо не пари и слава :) /. Занимава се любителски /с намерения някой ден да стане професионално/ с музика - има направен албум с около 10 песни. Автор е на текстовете, сам ги изпълнява, инструментала е писан от него на Cubase мисля .... и Fruity Loops и други музикални програми. Пробвал е да се свърже с БГ радио но отговор не е получил. Въпроса ми е как може да се свърже с някои музикални или продуцентски къщи, на които да предложи услугите си. Също така може да прави семпли, лупове, инструментали и др. /не съм много запознат с терминологията, за което моля да ме извините/, които иска да продава в сайтове онлайн обаче не знаем как става това.... Много ще се радвам и ще съм благодарен ако някой може да помогне!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 71
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да пусне безплатно малко музика... да зариби пазара така да се каже. :) Даже тук може да изтипоса някое парче. Все отнякъде трябва да се почне ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново. Говорих с него и с удоволствие би пуснал безплатно музиката си. Следващият въпрос е освен тук, къде другаде да се "промотира" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Soundcloud също, там има групи за различните стилове, където може да качва своите неща. Както и да пише по различни музикантски форуми или такива, посветени на стила, в който твори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също понякога има разни конкурси за разни джингли, звуци, музикални фонове и подобни простотии за ТВ/ радиопредавания. Там може да участва. Но най-добре е да отвори jobs.bg и да намери нещо, което си струва да се работи :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

reverbnation българската банда Pace Ride много успешно се лансира там ! http://www.examiner.com/review/pink-floyd-s-hey-you-covered-around-the-globe-but-never-before-like-this

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз съм на мение като 7thString -да си намери работа която да му носи доход. Няма какво да се лъжем у нас за съжаление няма как да стане това което питаш. Всеки го иска , а резултат никакъв. Сигурен съм ,че 70% от съфорумниците могат да ни за трупат с авторска музика която всички биха искали да "реализират" у нас. Но това както всички знаем не се получава.Не знам защо или кой е виновен за това, но е факт. И мен мн. ме боли от това, но явно трябва да почна да пиша музика за порнфолка , че да има лев от музика :D.

Все пак има е едно 2% на които им въртят някой пърчета по нашите радиа , да споделят те как става :).

Редактирано от chalgasucks
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за полезната информация. Ще качим музика в гореспоменатите сайтове. Тук съм намерил списък със сайтове, които продават музика http://www.sean.co.u...your_music.shtm надявам се да е полезен на някой.

7thString - Също понякога има разни конкурси за разни джингли, звуци, музикални фонове и подобни простотии за ТВ/ радиопредавания. Там може да участва.
някакви насоки къде да ги търсим тези конкурси, тъй като преди известно време търсих но не намерих нищо ...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само така, Ванка,не се отказвай от мечтите си,само заради превзелия други хора песимизъм.Ако това ,което твориш те прави щастлив ,неимоверно ще ставаш по-добър и шансовете ти да го реализираш ще нарастват!Dream on!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SoulSound, аз считам за полезно на един млад човек да се набие много хубаво в главата, че мечтите на погасяват кредити, не купуват апартаменти, не издържат деца и в магазините в повечето случаи не дават хляб срещу тях. В крайна сметка винаги кръчмите и хотелите приемат чистачи, рецепционисти и сервитьори, а шивашките цехове - шивачки на по 15 часов работен ден за по 300-400-500 лева - там обикновено мечтателите се превръщат в реалисти, продават си техниката, за да не им вземат апартамента и се чудят къде на общите работници дават повече пари. Докато ние, песимистите, звучим зле настроени, не вярваме и грам в хаоса, малоумщината, комплексарщината и тарикатщината, съставляваща българския музикален бизнес, и си кретаме в поприща, в които поне има някакви наченки на правила, за да можем да живеем сравнително добре, сигурно, и да си свирим за кеф.

 

Колкото до конкурсите - следи сайтовете на медиите, гледай телевизии - обикновено се обявяват с реклами. И не забравяй, че най-важното нещо в света са връзките - гради връзки в тия медии, запознавай се с хора, които да те насочват и представят на правилните места и пред правилните хора. Ако очакваш някой да ти се обади и да ти каже - ела пич търсим си човек да ни направи клип, и ти си супер мега добър, даваме ти една кошница пари - това е по горната тема - за мечтите :) Иска се нещо, което аз му викам чиста проба наглост, някои му викат находчивост и постоянство да се тикаш на хората в ръцете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Ванка. Ето едно мнение и от мен ;).

1.Въпроса ми е как може да се свърже с някои музикални или продуцентски къщи, на които да предложи услугите си.

Един начин е да говори директно с хората, които го интересуват (и от които зависи). Примерно, определя кои са подобните на него артисти в България за момента или чия продукция харесва, проверява кой им е издател/продуцент и се свързва директно. Често тези хора/фирми се споменават по уебсайтове, по ФБ страници, в интервюта. Към момента обаче много хора предпочитат самоиздаването и това е нормално.

Когато вече има заинтересуван издател свързването с радиата и допускането до/препоръчването на песни за конкурси е много по-лесно, защото съществуват вътрешни договорки и взаимоотношения.

Друг начин е да се свърже с някой популярен в момента артист (или просто добър певец) и да му предложи подходящ бийт. С добро видео това ще привлече внимание и ако музиката му е на ниво може да му донесе други "поръчки".

За радиата специално добра идея е да си създаде фенска база вътре, т.е. да проучи кои радиа биха имали място за неговата музика в листата си, кои предавания каква музика пускат, да намери музикални редактори на радиа във ФБ и да ги "зариби" . Между другото има много студентски радиа, интернет радиа, има хора, които правят подкасти за разведряване на служебната атмосфера-не е само БГ радио, начините за достигане до БГ публиката са много, но музиката му трябва примерно да е достъпна в онлайн профил .

 

2. семпли, лупове, инструментали и др., които иска да продава в сайтове онлайн обаче не знаем как става това

Предполагам за начало reverbnation ще му свърши идеална работа. Soundcloud също има опция за онлайн продажби, но трябва да попълва данъчни документи ;).

Специално за бийтове/инструментали beatport е добро място .

За по-сериозна дистрибуция бих препоръчала EmuBands, cdbaby също (беше спомената по-горе) - зависи доколко цените са му по джоба и колко от услугите, може да са му от полза в момента.

За радио джингли и т.н. - връзка в някое радио, ако ще местната радиоточка или да се яви на конкурс в някое местно радио и като го вземат ще си върти предпочитаната (а защо не и собствената) музика - имам един такъв познат .

Аз (от личен опит) бих му препоръчала да намери други хора, с които да обменя идеи, да прави бийтове заедно с тях/за тях - в музикалната сфера дивидентите често идват не (само) във финансова форма, а във вид на лична препоръка ;).

В момента има раздвижване, така че пълен напред и успех!

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, да речем аз имам пари за една-две песни плюс клипове към тях (понеже в БГ всичко си плащаш сам). Обаче как става промотирането им, понеже ММ вече я няма, а единствените музикални канали на родна почва са за чалга или за народна музика. Разбира се, има го и vbox7, обаче само с интернет промотиране не става. За YouTube да не говорим ако става въпрос за песен на български. Къде се излъчват видео клипове на поп и рок изпълнители?

 

И другото гадно е, че ако песента ти е на български няма никакъв шанс да те забележат в странство. Ако пък пееш на английски тукашната публика хич няма да те слуша, народът се кефи на песни с български текст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Кой ти каза, че само в БГ всичко си плащаш сам?

Ти каква музика правиш и към каква аудитория се стремиш? Какво имаш издадено? Колко концерта правиш на месец и в кои градове? И защо ти е нужно да те забележат в странство?

Ако тепърва ще записваш, запиши няколко парчета и направи няколко клипа от лайвове в клубове, пусни ги в youtube, vbox, vimeo, направи си twitter (особено ако искаш международна публика), направи няколко стрийм гига - за феновете онлайн...

Според теб какво ще се промени за теб като артист ако ти пуснат парчетата по телевизията в България?

Ако нямаш постоянно присъствие по клубовете това си е просто чесане на егото.

Ако държиш да те дават по телевизията в България, направи клип, свържи се с Мюзик спейс, ако е достатъчно добре направен и песента е ок ще го излъчат, а и интервю ще искат да направят с теб :)

Сами по себе си наличието на демо/албум/видео нищо не значат ако не застъпиш лайв промоцията, а най-добре в комбина с интернет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.