Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да продаваш музиката си


Recommended Posts

  • Отговори 71
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здравейте, това наистина е една интересна тема и аз така ги виждам нещата:

 

Множество банди по цял свят предпочитат да се развиват независимо - без помощта на десетки хиляди долара за record label, нужни са само няколко хубави записа. Използвайки така наречения online marketing те успяват да трупат множество фенове, както и да изкарват и стабилни приходи. Как?

- безплатно пуснати промо парчета започват да се подмятат по социалните мрежи - facebook, twitter, Google+, SoundCloud, vbox и най-важното - YOUTUBE! Друг много ефективен начин са тепърва нашумяващите музикални мрежи. Идеята им е да свързват музиканти, фенове, групи и фирми в една голяма музикална платформа. Такъв сайт за САЩ е reverbnation, а в България наскоро завършиха проекта rockstage.org - концепцията изглежда доста интересна

- Събирайки онлайн популярност и истински фенове, за групата започват да се пишат статии в разни музикални сайтове, което генерира още популярност. Методи за популяризация много, въпроса е: - От къде идват парите?!? - Парите идват от следните източници:

1. Youtube реклами! - Статистики показват, че видео клипове в youtube с реклами изкарват по средни 1-2 долара на 1000 гледания. Макар и да звучи малко, 50,000 гледания може да са 50-100$, но с течение на времето гледанията само растат. Съберете 1 милион гледания за 3-5 парчета общо и си имате 1,000-2,000 долара! Важното е, че е достъпно за всички, трудното е да станете youtube партньор (трябват ви поне 500 subscriber-и и често да качвате съдържание)

2. Участия на живо - Макар и в България това да не е практика, в бъдеще тенденциите се обръщат. В чужбина това е №1 източник за приходи за 1 група.

3. Merchandise - Всички тениски, шапки, суичъри, аксесуари и тн. За съжаление в момента не съм чувал за достъпна система, но това е един доста силен генератор на печалва, защото групите взимат комисионна от всички продажби на merch с тяхната група.

4. iTunes - Ако сте независима група и стигнете до тук, няма да се налага да се ровите в подобни теми. Макар и Apple да взимат 30% от продажбите ви, вашите песни са изложени пред милиони хора склонни да ги купят.

5. Участия в Реклами, Филми и други видео материали - При този неочакван бум на киното в страната, сега е идеален момент българската музика да се впише към българското кино. Инструментали и ефекти създадени за филми, също биха се продавали доста за българските сериали.

 

Както във всяка друга индустрия и в нашата се изисква предприемачески дух, и колкото и да е сложно в момента, ние трябва да продължим да виждаме позитивната страна. Можеби с проекти като rockstage.org индустрията ще се задвижи, все пак всички се обединяваме в едно силно музикално общество.

 

 

 

Също така бих искал да споделя един възможен бъдещ вариант:

Множество статии водят до извода, че в бъдеще една песен няма да има финансова стойност. На кратко:

Младите поколения израстват без CD-та с музика и това ги кара да възприемат музиката нато нещо емоционално, а не нещо материално и стойностно. Тези тенденции сочат, че музиката ще стане безплатна в цял свят, което според тях не е голям проблем за музикантите, напротив.

Пример: При условие, че музиката ви е безплатна и достъпна за всички, вие вместо да имате 1,000 истински фена, ще имате 10,000. Съответно ако имате участие на живо, ще дойдат 10 пъти повече хора от обичайното.

 

Кой съм аз:

Казвам се Георги, влече ме музиката и цялата индустрия зад нея, свиря в банда от 2 години, в този форум и я намерих :thx: , обработвам музика от 3 години.

Благодаря за отделеното време, дано съм помогнал на някои :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

когато феновете почнат да броят по 10 - 20лв за вход да гледат бг банда - тогава нещата с бг бандите ще потръгнат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ КОГАТО БГ РОК ГРУПИТЕ СИ ЗАСЛУЖАТ ТЕЗИ 10, 20 ЛЕВА ЗА ВХОД -- тогава нещата с бг бандите ще потръгнат :) , ;)

 

Лично аз бих извадил 10- до 20 лева, на първо четене ( групи, за които се сещам на момента, без да се главоболя),

точно колкото да стигнат за пръстите на едната ръка....

За останалите 3,5 макс.

7,8 - адски незаслужено, като спонсорство, подаяние.

Да не говорим, че над 50 % трябва да плащат на слушателите за мъката, която причиняват. :crying:

 

 

Едно нещо се продава, ако някой прецени, че иска да го купи. И си заслужава парите.

Иначе си предлагай, колкото си искаш....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хаха така е :crying: - ПАРАГРАФ 22 е ситуацията - за да си добра група трябват пари - за да има пари трябва да си добра група :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко пари ти трябват за да ми направиш добро шоу, да създадеш настроение сред публиката, да си оригинален и все пак да свириш добре? Ако ти дам 20 вместо 5 лева по-добре ли ще ми свириш?

 

Тони е прав до известна степен, но дотам - в крайна сметка наистина българите не са свикнали да ценят труда на другите особено когато става въпрос за изкуство. Друг е въпроса, че от тези 5 лева сигурно половината отиват за заведението вместо за бандата.

 

Има и трето - както и да го въртим, ние сме чалга нация - за разни уроди с течащи телесни течности от гъза народа се ръси и то, повярвай ми, яко, където една бира е 5-6 гроша, ама хората пият уиски по 10 лева чашката. Не забравяй, че на "наши" концерти ходят главно не-толкова-финансово-дащни хора, които биха пропуснали желан концерт защото входа е 5 вместо 3 лева или бирата е с 20% по-скъпа.

 

За пореден път бих лансирал една идея, която видях на русенска театрална постановка - след постановката актьорите изпращаха хората "на шапка" - който му е харесало даваше, който не - не. Предполагам може да се направи някакъв аналог с групи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко пари ти трябват за да ми направиш добро шоу, да създадеш настроение сред публиката, да си оригинален и все пак да свириш добре?

Една рок(метъл) банда започва със следната инвестиция - барабани + педал =3 000до 5 000лв,бас + амп и кабинет = 3 000 - 5 000лв, китара + амп и кабинет = 3 000 до 5 000лв.За да се пренесат до концерта тези неща се появява нужда от микробус (на старо) = около 10 000лв . Това е минимум инвестицията , която трябва на една банда да зазвучи правилно и да създаде настроение. Грубо( защото има още доста малки разходи на които не споменах) 20 -25 000лв за старт. Всички компромиси направени с това водят до кофти звук, който скапва и настроението . Това е инвестиция,която не зависи от стила и уменията на бандата.Та 20-25 000лв за колко време ще се избият с свирене в клуб пред публика плащаща 3-5лв вход? Да не говорим, че бандата и тя трябва да яде и пие, буса иска нафта, а публиката иска популярност за която бандата допълнително трябва да инвестира в качествени записи и видео, както и за тяхното присъствие по медиите . Наздраве :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави си.

 

Добрата новина е, че сумата не трябва да се събере наведнъж :)

За 10 години (не знам защо 10, така ми дойде), това прави 2500 на година или 208лв на месец.

Ако бандата е от четирима човека, значи по 52лв на човек на месец за 10 год.

Не е чак толква отчайващо :)

Редактирано от antonium
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето момче, надали бандите, които са ти кумири са си накупували техника, че и band-bus да летят наляво надясно в началото... ти утре ще мрънкаш и, че 20 лева не ти стигат вход щото не покриват разходите на личния ти самолет. Я по-спокойно - въпроса ми беше друг - колко пари ти трябват за да си свършиш работата НА СЦЕНАТА добре. Дали свириш с LP или Кремона, или дали си дошъл чрез hamalite.bg или със свой собствен мерцедес, публиката не я бърка - тя ще те запомни с поведението ти на сцената. Истината е, че масово ти отиваш, гледаш как някакви хора свирят и няма никаква разлика коя група ще слушаш - всичките са еднакви, излезли по всекидневно облекло, сценично поведение 0, комуникация с публиката 0, осветление и ефекти 0. Е, за кое да плащаш? Защо на тебе да дам 10 лева да си купиш микробус, като мога утре да платя на групата 15 годишни, които свирят същите неща със същото сценично поведение и излъчване, но са дошли пеша и искат по 3лв. Въпроса ми не е заяждане, а да видиш другата страна на монетата. И един съвет - ако отсега почваш да се замисляш дали ще или не ще си изплатиш техниката, че и да те е яд на това, наистина - по-добре се откажи.

 

П.П. изказването ти е самото обяснение и отговор на въпроса ЗАЩО - защото ти искаш да си изплатиш техниката, а не да направиш участията си по-добри. В тоя тон - няма никакво значение дали ще ти дам 3 или 20 лева - участията ти ще бъдат същите.

Помисли върху друг вариант - набутвате се 2 бона за осветление, сценични ефекти, декори, правите страхотно шоу - вярно, не се възвръща нищо щото вземате 3 лева вход, обаче след това се говори за вас и следващия път когато се чуе че ще правите още по-голямо шоу, може да му искаш цена. Първия "набутан" концерт се нарича инвестиция - както парите за инструментите ти.

 

П.П.2 Опел кадет комби или VW Пасат струват по 2 бона и със скара на тавана пренасят съвсем спокойно една група. Изпробвано е.

 

П.П.3 - лъжа http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11346322790455807&f1=details - под 1000лв.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за десет години !? хахах през този период заради липсата на праилното оборудване и вечните компросмиси - ще се изнервяте на репетиции,ще изнервяте публиката си 10г, хората ще решат ,че няма нужда да ви гледат, вие ще решите ,че си губите времето. След 10 г новородените деца в стават в 3ти клас. 10г поне 3 модерни стила ще умрат в забрава...10г - да не живеем 100 ? Когато си сериозен - и искаш да ПРОДАДЕШ музиката си има само СЕГА - не вчера, не утре !

Преосмислете си приоритетите - музиканти ли сте - фенове ли сте ?

За кеф ли ще свирите или ще се конкурирате с професионалните банди ?

За домашни упражнения хората пари не дават - музиката си няма да продадете , ако не инвестирате в себе си и в професионализма си :)

Редактирано от BlackCorsair
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да има клубни места за авторска музика, която да бъде представена с нужното качество на звука и сцената. Хората не се стискат да извадят 10 лева за вход ако групата и мястото са добри. Места като бившите Funky's Pub, Mr. Punch и "О! Шипка" липсват в София...такива в които се свирят "кавъри" (силно казано) и помежду другото една две авторски да се пробутат има пре-достатъчно и не са нужни повече.

Ако една група инвестира няколко години в себе си като направи добри парчета, които представи добре медийно и направи добра интернет кампания, работи всеотдайно, свирейки по всички възможни места и паланки из страната, може да рискува да направи концерт на вход в зала (когато хората научат парчетата разбира се и има фенове) и ако има късмет да излезе на нула или на минимална загуба. За печалби мисля, че ще се говори тогава когато инвестирайки пари от други места в концерти с билети, групата започне да излиза на плюс. Грубо казано 4-5 години от старта на проекта, време в което повечето се разпадат. Когато беше на гости в БТВ в едно предаване, Влатко Стефановски каза на водещия " ...знаеш как е първите 15 години трябва да инвестираш"....малко групи издържат толкова време заедно без да се разпаднат или обезличат от непрекъсната смяна на състава. Аз имам един единствен познат музикант, който когато реши събира бандата и тръгва спонтанно за първия град който реши, свири на вход в читалището или в съответната зала и излиза на печалба и това е Васко Кръпката...има 15 или 16 албума и повече от 20 години се занимава само с музика. Няма значение музиката или стила, важно е да си упорит и да си себе си. Който трябва ще те оцени според мене. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една се група се развива с времето, никой не се е родил научен и тн.

За мен 10 год са добър срок. Ако започнеш на 12, на 22 вече си с парите, с уменията...

 

И не забравяй, че първия импулс да се прави музика е бил за кеф :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

след няколко години свирене по амерканските ъндърграунд (обичам я тази звуучна дума) клубчета на AS I LAY DYING им просветнало , че си губят времето и няма да я бъде - затова цялата банда се бръкнала в джобчето и платили (не помня точно сумата) около $65 000 за да се участват на OZZFESTа в САЩ - след което нещата значително се променили :)

 

както е желая ви успех :) сега се сетих ,що с години не пиша в този форум :) наздраве , бачкайте - ослушвам се за музиката ви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нерде САЩ, нерде Сандрово... казала жабата и надигнала крак, гледайки коня. Пожелавам ти да се разходиш до САЩ, за да видиш колко различни са хората, културата им и всичко останало и да разбереш колко абсурдни са сравненията с нашата мила родина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.