Jump to content
Българският форум за музиканти

Струват ли си участията в клубовете в България?


Recommended Posts

Не случайно пускам тази тема в графа музикален бизнес. Пускам я тук, защото тя е пряко свързана с финанси... А и напоследък доста клубове в страната се о*ират с невероятните си условия които предлагат.

При какви условия свири българския музикант? Справедливи ли са условията на българските клубове? От кои клубове не сте доволни и от кои сте? (посочете имена, градове, адреси, телефони, всичко каквото знаете)

Мисля, че тази тема ще е дълга и доста оспорвана. Успех!

 

Ще започна с двете места, които никога не са ми оставяли лошо впечатление, а и винаги са се държали коректно. The Box-София (колкото и да е странно) и Bar Grind-Варна. Тези от които не съм доволен, вероятно ще споделя по натам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тоя формат темата е просто чесане на клавиатури и е обсъждана поне 2 пъти. Бизнесът работи с конкретни факти и цифри - би било коректно и полезно вероятно, да ги споделиш - от кои факти и цифри си недоволен, и какви трябва да са, за да си доволен?

Аз например съм чувал абсолютно малоумни истории от сорта "абе ти посвири 1-2-3 месеца докато потръгне заведението пък после щи платим" :) Еми, ако собственоръчно си вкараш такъв кол в гъза, после нямаш право да хленчиш, че "някой" те е изнасилил.

Тук има и една друга нотка, която могат да засегнат хора като мен - защо ти ще изкарваш чиста кинта на ръка, а аз ще храня един катун цигани от данъци/осигуровки всеки месец? :) Къде са ви трудовите договори?... така, че темата може да се разшири в много посоки, щото не е черно/бяла...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята ми е да се разбере, как работят клубовете спрямо музикантите. Тук не искам да събираме адреси на клубове, нито кой с каква техника или сцена разполага, а само тяхната бизнес политика. За The Box (София) съм написал, че съм доволен, защото каквото са казали са го изпълнили. А за Варненския Бар Грайнд, аз определям цената на билета и взимам 100% от входа, клуба печели от алкохола. За мен това е най-правилната политика на работа. Много европейски клубове работят на този принцип, макар че Дъ бокс не точно, но поне са точни във взаимоотношенията. Саунд Уейв (София бившия "Тукан" Клуб) също.

А иначе напоследък някои извращават нещата, като Пловдивския клуб "Стейдж 51", които имат два начина на работа плащаш твърда сума за да наемеш клуба или ти удържат %. Твърдата сума е 500 лв.(която не се облага с данъци) При %-та нещата на пръв поглед звучат добре, но е абсолютно същия обир. При %-та на цена от билета 7 лв., те удържат 30%(които не се облагат с данъци) , но преди това трябва да съберат 250 лв, и тогава започва %-ното таксуване, върху остатъка от парите. Невероятно са го измислили. Забравих и пътните разходи, които те очакват, ако не си от Пловдив. Много ясно, че кракът ми няма да стъпи в този клуб.

И още един клуб има, който ми направи не много добро впечатление. Клуб "Легаси" Русе, където шефката беше много нахакана да се направи концерт там, и ме убеждаваше, че повече от 3 лв билет не трябва да се слага и, че повече от 50 човека няма да дойдат, като в същото време ми обясняваше, че нямат никаква техника и мога да наема от две места за 180 лв общо. Искам да знам: Що за оферта е това?

Естествено, концерт не се състоя и няма и да се състои при такива условия.

А относно трудовите договори има и музиканти с такива, но са много малко за съжаление. Всичко останало се води хонорар, който се облага с 10% данък, но това е когато някой ти плаща определена сума пари. Когато свириш на вход, няма как да те следят затова и клубовете взимат % от входа.

А от моя гледна точка как трябва да работят клубовете, мисля че 100% от входа е достатъчно за една група. Тогава вече всеки може да се бори за оцеляването си и да се опитва да пропълзява напред, иначе с тия 200-300-500 лв напред, няма как да стане номера.

Пък именити изпълнители и групи (старата българска естрада) вероятно и на хонорар е редно да свирят, както е било и както е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен от темата може да се направи една полезна препратка към воденето на лична документация - признак за сериозно отношение към административната част на изкуството :)

 

Уточнение за доход от предоставяне за ползване на авторски права : не с дължат осигуровки, тъй като възнаграждението не е за положен труд, а за прехвърляне на права по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

 

Доходът от авторски права се облага само с еднократен плосък данък 10 % по следната схема, предписана в Закона за данъците в/у доходите на физическите лица :

 

- от общата сума на договора се приспаднат 10 % т.нар.нормативно признати разходи - компенсират автора за направените от него разходи по придобиването или създаването на авторското произведение.

- намалената с 10 % норм.признати разходи сума се облага с плоския данък от 10%.

 

Пример : 1000 лв по договор --> 100 лв.норм.признати разходи (10% от 1000 лв) --> 900 лв облагаем доход ( 1000 лв - 100 лв) --> дължим данък 90 лв ( 900 х данъчна ставка 10%) --> сума за получаване от лицето 910.00 лв ( 1000.00 бруто - данък 90.00 лв след приспадане на 10% норм.признати разходи).

 

Най - добрият начин да си документираш приходите от свирене е чрез граждански договор ( хонорар), ако ще си си self manager. Задължението ти е до 30 април на следващата година да попълниш лична данъчна декларация за изтеклите 12 месеца от рпедходната година - user friendly формуляр с инструкции за попълване в сайта на НАП. Темплейти на ГД по смисъла на ЗАПСП могат също да се намертя в нета. Натам си е лично желание и мрънкане за липсата му.

 

По-здрави!

Редактирано от Babyface Bob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.