Jump to content
Българският форум за музиканти

Разделяне на китарния сигнал на две линии?


Peter_ESP

Recommended Posts

Здравейте. Имам следната чуденка. Разполагам с една китара, два процесора и един амп. Драйв блендите искам взимам от единия проц, а чистите от другия. Има ли готово измислено решение (във вид на стомпбокс например), с който да превключвам от едната на другата линия и сигнала отново да се събира в един изход към ампа? Днес бях в Динакорд, но всичко, което се предлага са A/B селектори за една китара в два усилвателя, или две китари да отиват в един. Моя казус, така и не решихме. Та ако някой е имал подобни хрумки...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хора записват прослушвайки сигнала с примерна бленда от усилвател, тъй като няма време за избиране на подходящ такъв и идеята е да запишат само сухия сигнал от китарата за да може после да го "реампнат". Решението на Валяка е удар в десятката точно за такива случаи. Казвам го защото това е отговор на въпроса дали сме се сблъсквали с подобни казуси. И в двата случая печелиш с тоя продукт или подобен ако намериш. :coolp:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

устройството на парни валяк изглежда супер като идея и функционалност, но ако все пак не ти е по джоба или има твърде много функции за целта ,която си описал би могъл да постъпиш по следния начин

 

взимаш си два AB/Y превключватели

 

 

AB/Y-1 го ползваш като един вход (от китарата) и два изхода към всеки от процесорите

AB/Y-2 го ползваш като два входа от процесорите и един изход към усилвателя

 

селектираенто равиш с AB/Y-1 като указваш от къде да минава сигнала

 

надявам се да се разбира каква ми е идеята

 

опитах се схематично, но системата прави формата, като премахва празни полета

поздрави

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има как. И то доста по-евтин вариант. Тези 2 а/б ще струват не малко пари предполагам. Аз свиря с такава джаджа, направи ми я приятел. Единият сигнал ми е за ритъм, а другия за соло, ползва камиони обаче. Два бутона са - единият сменя между двете вериги, другият байпасва всичко. В пластмасова кутиика е, но е здраво, до колкото знам материалите са на цена около 20 лева. Нямам грам идея как е направено не разбирам изобщо от електроника, но ако познаваш някой който разбира и би ти направил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ Да де ама ако с АБ-1 си избрал вход към даден процесор, как ще избереш изход от АБ2...нали ако си избрал А1 процесор сигнала отива към А2 изход към ампа, а ако избереш Б1 - без да си натиснал Б2 сигнала ще мине пак през А2 и ще стане мют...извинявам се ако не съм разбрал...

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С готови превключватели не може да стане. За да се превклюват два канала, е необходимо да се превключват едновременно няколко вериги, както отбеляза Телериг.

Това може да се направи, както предполагам са го направили за по-горе пишещите.

Има обаче нещо, което се нарича качество на сигнала, което се отнася за онази категория музиканти, които имат необходимост от него. За това има специалисти като Пит Корниш например, които освен функционалност, се стараят да осигуряват онова качество, което кара пишещите тук, често да питат "А, бе как изкарват този звук?"

ACEI правилно споменава за най-разпространеното съображение у нас - дали може някой да си позволи качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

определено качеството е от сериозно значение и се явява като първа производна на цената ;-)

 

малко пояснение за въпроса на Телериг

та въпросните AB/Y превключватели могат да работят като:

1. един вход и два изхода

2. два входа и един изход

като в същото време

1. може да работи като А или В

2. може да работи като А+В

 

при това положение идеята ми е да използва AB/Y-1 като един вход и два изхода и той да му служи като осносвен селектор през кой процесор да минава сигнала т.е. да работи като А или В, а вторият AB/Y-2 селектор да му служи като два входа и един изход и да работи като А+В

 

в момента и аз имам дилема свързана с подобни превключватели и чета ударно информацията за наличните на пазара устройства

 

устройството на Парни валяк до колкото разборам може да работи само като един вход и до 4 изхода, като 1 и 2 изход могат да се включват и изключват с външен превключвател. Устройството е перфектно при записи. не съм сигурен обаче дали може да събира два сигнала и да ги вади в общ изход.

 

 

на колегата стартирал темата му трабва такова нещо да разделя сигнала за два различни типа обработка и след това да го събира в общ изход към един усилвател и в същото време да може да избира кой модел обработка да подава към усилвателя.

 

уфф надавам се да съм изяснил идеята си

 

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобни решения се водят Custom, понеже са специфични, що се отнася до масовия потребител.

Всичко може да се направи, стига да е ясно какво се иска и пак същото - дали се рентира.

Разбира се има една известна приказка, че не всеки би могъл... Но тук този въпрос не стои, нали ? :secret:

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако съм разбрал правилно питането и ако не смяташ да даваш много пари, можеш да пробваш с ей това. Тук можеш да намериш упътването на въпросната джаджа и сам да прецениш дали ще ти свърши работа.

 

P. S. Да - знам за ненавистта към марката, но просто давам варианти на автора на темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ако ги свържеш последователно какво ще стане :)

Вместо да натискаш ключ за превключване на вериги, ще отиваш в някоя байпас бленда или ще натискаш съответната комбинация на процесора за байпас.

Предполагам за наживо ти трябва, става достатъчно неудобно и омотано (според мен) и едва ли има по-удобен и разбираем вариант от последователен чейн любими ефекти, вместо това с двата процесора.

Лесно ще е ако също харесваш амп симулациите, реверб/делей, eq на този с чистите бленди и ползваш драйвовия като мултикамионче (бууст, драйв, дист).

---

Най-логично ми се струва да включиш "драйвовия" процесор преди ампа, а другия в лууп веригата.

---

Ако искаш да имаш потенциала за всички възможни комбинации от ефекти и последователности на веригите - ти ще свириш ли или ще натискаш копченца? :P.

За запис пък - варианти много, реампинга и съответно у-во за това е интересна възможност!

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще свърши работа, ама идеята за унивесалност убива функционалността - за да избереш един от двата ефекта, трябва да настъпваш единия, и после другия педал. За другия ефект, пак трябва да настъпваш два пъти.

Не че не става, ама ставаш dance найстор. За толкова малко пари ще подскачаш, няма как :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет колеги. Немога да разбера колко крака според вас са необходими на един нормален китарист- ако разбрах правилно, едновременната смяна на процесори и сплитери изисква минимум ТРИ крака. Затова предлагам цялата тази жичкотевина да се обслужва от една блондинка( с къса пола естествено). :drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.