Jump to content
Българският форум за музиканти

Peavey 6505+ 112 combo to head модификация [56K unfriendly]


Recommended Posts

Здравейте.

 

Първо малко предистория.

Преди около половин година реших да си направя коледен подарък и благодарение на ПЕРФЕКТНИЯ във всяко едно отношение Денчо (edgecrusher) се сдобих с ето този усилвател:

http://altomusic.com...4dfbc7dc21c.jpg

Намерихме го втора употреба за сравнително по-малко пари отколкото струва в Thomann. Преди това Денчо направи опит да спечели един търг в E-bay за главата, но цената скочи прекалено много. Комбото е много здраво, обаче винаги съм си мечтал за лампова Hi Gain глава. След известно ровене в интернет реших, че нищо не ми пречи да осъществя тази своя мечта.

 

И така проектът беше ясен, комбото беше пред мен, което много ме улесни при взимането на размерите. Оставаше само да си купя материали:

 

- Дърво – отначало търсих 18 мм шперплат, но се оказа почти невъзможно да се намери, а освен това трябваше да купувам цял лист (1,2 на 2,5 метра или нещо такова). Ето защо се отказах от шперплата и минах на МДФ. Четири парчета – нарязаха ми ги в Практикер като цената излезе около 11 лева с рязането. Купих си и една летвичка за 50 стотинки, от която после изрязох блокчетата, към които се прикрепят решетките.

- Винтове – отново от Практикер. Купих си от насипните и ми струваха около 50 стотинки.

- Лепило – взех си лепило за дърво на Момент (от стандартното с черната капачка). За кожа си взех контактно лепило пак на Момент. Общо струваха 12 лева. Пускам линкове:

- Черен матов спрей, с който пръснах кабинета отвътре и по ъглите. Цена – 7,50 лева.

- Изкуствена кожа – след обиколка по доста магазини, които търгуват с кожа, се оказа, че най-евтините цени са ето тук:

Тъй като кожата се разтяга на ширина, а аз не исках да я разтягам и да я опъвам много при тапицирането, ми се наложи да купя 2 метра. По този начин неразтегливата посока на кожата съвпада с посоката на тапициране и се надявах да се получи една единствена снадка отдолу. Остана ми доста излишен материал, защото ширината на ролката е 1,40 метра. Цената беше 10 лева на метър, т.е. за кожата се изръсих 20 лева.

- Крачета купих от Мегавойс на цена 2 лева (общо за 4 крачета):

- Ъглите и дръжката, както и винтовете за тяхното закрепване, взех от комбото.

 

След рекапитулация се оказва, че съм дал около 55 лева. Трябва да се има предвид, че ми остана почти цялото лепило за дърво и повече от половината кожа.

Взех необходимите инструменти от баща ми (винтоверт/бормашина, зеге и лентов шлайф) и започнах работа. За 2-3 часа кутията беше готова. Правих фаски, за да се скрият главите на винтовете. Също така с малка бургия пробивах канали, по които да се движата винтовете, за да не ми избяга някой винт накриво. Разбира се, преди да завия плоскостите една за друга ги намазах стабилно с лепилото за дърво. Прецених, че винтовете стягат достатъчно здраво дъските една към друга и не е необходимо да слагам тежест върху кутията. След като изсъхне лепилото става прозрачно, но е хубаво изтеклото отстрани да се избърше веднага с парцал.

Със зегето разрязах летвичката на четири трупчета. Те се захващата вътре в кабинета, а за тях се ловят решетките. На тях също направих фаски и ги разпробих с тънка бургийка.

След това запълних фаските с кит за дърво, който имах от 1 година. Малко се поизмъчих, защото китът беше станал ужасно рядък (а аз очаквах да е станал на камък) и се наложи три пъти да нанасям върху дупките. Все пак свърши работа.

Дотук резултатът беше следният:

imag0173w.th.jpg

imag0174hi.th.jpg

imag0175mt.th.jpg

 

Изразях извивката от горната страна със зегето. След това с помощта на лентовия шлайф и шкурка заоблих ръбовете и изгладих неравностите. За вътрешността използвах само шкурка. На няколко места имаше разминаване с около 1 мм в размерите на плоскостите и също се наложи да шлайфам. Видях, че на комбото ъглите са доста заоблени и аз също ги направих по този начин. Операцията ми отне около 1-2 часа. В крайна сметка се получи ето това:

imag0176n.th.jpg

imag0177wo.th.jpg

imag0178cm.th.jpg

imag0179yq.th.jpg

 

След избърсване на прахоляка с парцал напръсках кабинета отвътре и по ъглите с черния спрей. По ъглите се пръска, за да може при евентуално осиране на тапицирането, дефектите да не си личат толкова. Снимки:

imag0180eq.th.jpg

imag0181k.th.jpg

 

На този етап разглобих комбото, за да мога много точно да разпробия дупките, за които се захваща шасито. Веднага си пролича, че усилвателят е Made in China – едната предусилвателна лампа беше доста изкривена и пиновете бяха почти извадени. Оправих я. Също така пружинният ривърб е много лошо захванат за шасито, но него не успях да го оправя, защото болтовете превъртат и единствения вариант е да откача платките, ама нещо не смея. Оставих го така за момента. Снимки на усилвателя:

imag0186bz.th.jpg

imag0187h.th.jpg

 

Пробих дупките и всичко пасна перфектно. Направих и отвори за дръжката – при нея използвах шипови гайки и болтове (така е и на оригинала), за да се подсигуря от евентуално изронване на МДФ-а. Все пак е доста тежичка. Ето малко снимки:

imag0182ee.th.jpg

imag0183bp.th.jpg

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И така достигнах до момента, от който най-много се страхувах – тапицирането. Ако трябва да обобщя резултатите – не съм доволен от това как се справих. Първо кожата имаше един много гаден ръб на подплатата, който трябваше да махна, и така парчето ми от два метра се превърна в две парчета – 1,30 и 0,70. Това ме принуди да направя две места на припокриване отдолу (първоначално бях предвидил едно). Освен това самият плат отдолу много лесно с отлепяше от кожата по краищата и това ми създаде адски главоболия на няколко места. Лепилото на „Момент” беше прекалено гъсто и се разнасяше страшно трудно по МДФ-а, а по кожата нанасянето беше направо невъзможно. Бях взел такер назаем от един колега, но той нямаше сила да пробие МДФ-а и не съм го използвал. Аз също съм си виновен, защото претупах ръбовете, мислейки че металните ъгълчета ще скрият всички кусури, но не се оказах прав. Накрая цялата операция ми отне около 3 часа. Решил съм някой ден като ми се занимава да го претапицирам, но ще си купя друго лепило. Убеден съм, че втория път ще се справя значително по-добре. Няма да прилагам снимки от този процес, защото се бях омазал с лепило и нямаше как да снимам.

 

Една седмица по-късно имах свободно време и реших, че ще претапицирам кабинета, защото така ме дразнеше и винаги, когато го погледнех виждах само осраните места. Направо ми бъркаха в очите !!! И така – купих си ново лепило във вид на спрей от Бриколаж. Препоръчвам го с две ръце – нанася се изключително лесно и лепи доста здраво. Струва 14 лева, но ми остана около половината. Ето го лепилото:

http://www.rrd-prepa...roduct-5401.jpg

 

Разглобих усилвателя. После махнах кожата много лесно, но отстраняването на старото лепило беше доста гадничко. Използвах разредител, шпакла и шкурка за целта. След това пръснах отново с черен спрей по ъглите и отвътре, защото на места боята беше паднала.

Този път взех под внимание абсолютно всички грешки, които допуснах първия път. Бях страшно внимателен и нещата се получиха просто перфектно. Имах под ръка и по-стабилен такер. Много съм доволен как се получи!!! Сглобих го обратно за 5-10 минути и ето крайния вид:

imag0188fq.jpg

imag0190f.jpg

imag0191e.jpg

imag0192k.jpg

imag0193x.jpg

imag0194ys.jpg

imag0195k.jpg

imag0196ik.jpg

 

Сега остава само да си купя кабинет 2х12 и съм готов.

Редактирано от rosso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гоуем фен си нема спор :bravo::pray::thumbs_up:

 

поздравления сега ти остава да си намериш едни кабинети пийви шефилд 112 за фул стек и си ти

 

поздравления за работата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От позицията на пишман DIY майстор в последно време, мисля че си се справил чудесно ! Изглежда много профи и стегнато. Поздравления и със здраве да го ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за добрата работа!

Така и така си започнал с това, защо не използваш кутята от кубето да си направиш и кабинет? Аз наскоро трансформирах едно бас кубе в китарен кабинет съвсем на майтап, но резултата се оказа положителен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер е станало евала за труда! :godbless:

Но не виждам смисъл в това да направиш кубе на глава. Тежко за носене (щото трябва да му мъкнеш и кабинета), трябва ти и качествен кабинет (още пари за харчене). А специално това кубе дига достатъчно джангър и за репетиции и за свирене по клубовете.

Но ти си знаеш и най-важното е да те радва и да си го ползваш със здраве.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:godbless: Мерси за добрите думи и благодаря за помощта, която ми оказа под формата на информация !!! :godbless:

 

Направих го, защото не ми харесва стоковият Peavey Sheffield говорител. Прекалено е "fuzzy" за моя вкус. В момента търся евтин кабинет 2х12 с Vintage 30-ки.

 

 

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре си се насочил. Аз имах Пийви комбо с такъв Шефийлд говорител и когато го смених с Vintage 30 разликата беше много голяма (в положителна посока). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То няма лошо но можеше да смениш говорителя на комбото с V30 а можше да му вържеш и кабинет без да го правиш на глава. Щеше да запазиш стоковия му вид, което си заслужава за това комбо! Действително си се справил отлично с изработката :) но аз не виждам смисъл от тази интервенция!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето кубета, особено ламповите са с open back за да се проветряват, който си има своя чар, но за хай гейн усилвател е отвратително.

Доста често когато съм взимал участие в разни концерти по клубове съм носил само глава, а някой от другите банди носи кабинет. От тази гледна точка разфасоването на кубето е оправдана, освен това предлага доста по-голям избор от комбинации от кабинети при записване.

 

И аз скоро ще преквалифицирам едно кубе в глава, но май само ще го подкося. В практикер или друг магазин(за мебели може би?) дали биха извършили тази модификация ако им обясня какво искам, или се занимават само с рязане на плоскости/дъски?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.