Jump to content
Българският форум за музиканти

Здравейте как пишете текст


Recommended Posts

Здравейте как пишете текст примерно на бг рап парче много ми е интересно как ви хрумват римите как започвате как избирате темата ключовите думи ? Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте как пишете текст

Първо от ляво надясно, после отгоре надолу ;)

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре замисляш ли се колко тъп въпрос задаваш или си правиш гаргара с нас? Текст се пише с химикалка на лист хартия, може и с перо, или на Notepad - какво се иска за да може някой да напише текст - талант се иска. Не знам какво питаш с въпроса си...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам за вас, колеги, но на мен на такива въпроси ми иде да отговоря с нещо в стил: "Вземи с тебе 20 лв и ела да ти покажа." :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Ае не съм фен и аз на тая музика ама сте грубички! За да напишеш текст има различни подходи и те зависят от идеята, вдъхновението, целта и таланта на текстописеца. Ако нямаш определена идея, взимаш някакъв речник с рими и просто наслагваш колкото да има смисъл. Така обаче текстовете не стават ... невероятни. Аз пиша текстове когато изпитвам някаква емоция породена от преживяване или нещо, което ме вълнува. Тогава вдъхновението идва и е лесно. Римите не са най-важното нещо. Дори за рап не е нужно да гониш рими на всяка строфа. По-скоро ритмичното звучене и груува на пеенето (говоренето). Може да си написал перфектната рима и просто да не пасва добре на бийта. За съжаление моят опит с такава музика е нулев и само това мога да посъветвам.

 

П.С. Предполагам също че избирането на както ти ги наричаш ключови думи е важно. В рап музиката повторението на определени фрази в различни парчета е практика. Изработи си сет от думи, които ти подхождат на дикцията и звучат добре като ги изговаряш. Пак говоря наизуст, но предполагам, че за всеки човек има набор от "благозвучни" думи и такива, които не би ползвал в текст.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

B!g BuN,

 

здрасти. hand_of_doom има донякъде право за 20те лева, ама от друга страна това е музикантски форум, основната цел на съществуването му не е да се купуват и предлагат стоки и услуги, това е място, създадено за търсене на съвети и споделяне на опит.

Аз моите текстове ги пиша по бийта, досега не съм започвала да пиша нищо в тоя стил-дали на български или на английски, без бийт.

Темата често идва или от името, което бийт мейкъра е сложил (и става някакъв готин бъзик/ирония и т.н., което е характерно за стила), или от самата музикална тема. Примерно, преди време един приятел ми прати бийт, който имаше много лежерен кънтри/блуграс хук. Хрумна ми идеята да ползвам за текстов хук първия куплет на "Когато бях овчарче" с мелодия по зададената хармония. Това е повторението на фрази в различни парчета, за което Иван говори по-горе. Такова цитиране на текстова или музикална информация е характерно и в джаза, примерно.

От там темата на парчето тръгна като "колко популярни станаха напоследък книгите на Паулу Коелю сред жените на моментните мангизлии в България и колко непостижими са за тези хора простичкият живот и личното щастие ".

От там ключовите фрази си тръгват асоциативно :))) Има една много готина техника, брейнсторм. Най-просто пишеш темата в средата (примерно) на един лист и от там започваш (като игра на асоциации-ако си играл такова нещо) да пишеш неща, които свързваш с това - предмети, действия, описания- сетивни усещания като цветове, миризми, принадлежност. Колкото по-богат речник имаш и колкото повече четеш на различни теми, толкова по-силен стил ще си изградиш на писане (това не е само в рапа).

Друго важно нещо е, както Иван написа, ритъма на фразата. Това се учи с практиката и със слушане на много музика, има много различни стилове - различни начини на подреждане на римите, контра ритъм, заемки от други музикални стилове.

Ако ритмичното писане не ти се получава много добре пробвай да разпишеш бийта със срички : да кажем *та за кратък удар, *таа за дълъг, *Да за акцент. И по тази диаграма да си направиш "банка" с подходящи думи, от които да избираш. Ако си гледал интервюта с рапъри (не е нужно да са български), някои работят точно по този начин, с много тетрадки с думи, фрази, идеи, изрезки от вестници. С времето ще стане "по-естествен" процесът. Също ако имаш с кого да си правиш "бетъл" ще е гот и ще започнеш да мислиш по-бързо (в контекста на рапа и мисленето на текстове :))).

Също ще добавя, че по този метод се пишат текстове/припеви, аранжира се текст по музика, не само в рапа.

При всички случаи практиката е много важна, колкото повече се занимаваш по-добър ще станеш.

Успех от мен.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се още нещо, ако не си гледал Something from nothing-The art of rap на Ice T, намери го, филмът е образователен и ще ти помогне да разпереш рапа и хип хопа по-добре, за да пишеш и по-добри текстове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо... Нека означиме две диаметрално противоположни линии при писането на поезия и текстове за песни: 1. Бял стих. 2. Римувана реч. Има и междинно-смесен стил, но в случая не става точно дума за него, както и писане на текст по музика или на канто по стихове.

Поне в моята практика, до сега е имало случаи, в които колкото и да се пъна - не става: ни бяло, ни римно... В други случаи с мъка и клизми се е получавало сносно или даже много добре, а в трети случаи се е ляло като из ведро и след време, слушайки песента, подозрително си казвам: "Няма как да е от мен. Прекалено е добро и пипнато...", колкото и нескромно да звучи... С една дума - няма рецепта, приятелю...

За да олицетворя какво искам да кажа, ще досадя с еин малко дълъг пример, който ще се опитам да разкажа накратко... През далечната 1990 г., с бившата ми банда решаваме да запишеме 3 парчета в "Радио София", на "черно". Прохождащата "демокрация" тогава позволяваше това. Рано, в една съботна утрин, около 8 часа, очаквахме един от озвучителите да ни "вкара" за записите. По едно време на певеца му хрумна, че една от баладите ни започва с тон, на който завършва едно от 3-те парчета и може да ги слеем/прелеем и вместо 3, да запишеме 4 песни за същите пари... Проблема беше, че тази балада се пееше на някакъв английски роден въображаемо из гласните струни на певчо и на практика текст за това парче нямаше. Погледите на бандата се отправиха към мен... Само че аз не знаех и за какво се пее в бързото парче, за което трябваше да залепиме баладата. На репетиция чувах тук-таме по някоя дума, но нямах точна представа за текста, който беше на певеца. Знаех само, че това беше "Наркоманско"-то... Помолих за целият текст и той ми го изрецитира... Постоях минута-две и пресякох "Драган Цанков". Отсреща имаше кафе... Момичето ме посрещна недружелюбно: "Машината още не е загряла!" Взех от машината 2 големи чаши, подадох ги и казах: "Двеста грама водка и кола, ако обичате..." Получих ги и се върнах при бандата... В 8.25, седнал на оградата на радиото и по навик незакусвал, започнах да консумирам и да карам певеца да пее част по част и тон по тон баладата... Трябваше да влезна в амплоа... И се получи това:

Съвестта - рана,

опустял и сринат бряг...

Вечно сам...

Мисля за безкрая...

Самота - драма...

Чезнещо лице във мрак...

Вечен сън - сам ли ще избягам?!

Сам ли?!

Сам ли?!

Ще избягам в безкрая аз?!

Сам ли?

Сам ли?

Ще избягам... сам...

 

Лично за мен, това не е най-добрия ми текст, но е съпреживян и направен на един дъх... Един дъх, в който прекрачих една условна граница и отидох отвъд, където никога не съм искал да бъда и никога не съм бил, освен тогава, когато изрекох тези думи...

Който иска да чуе песента, в Ю Туб на адрес:

Надявам се да съм бил с нещо полезен... Като имам повече време ще споделя и някои други неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, супер, че си споделил опита и че имаш желание да пишеш още!

Има други теми, свързани с писането на текстове по принцип. А защо не си отвориш и твоя тема - за твоите текстове :)

Тази е фокусирана по-специално върху текстовете в рапа.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.