Jump to content
Българският форум за музиканти

Резистор вместо тон пот


Recommended Posts

Здравейте,

 

по една или друга причина (която не е важна в случая ;) ) искам да махна тон-пота на една китара, но искам звукът да остане все едно има тон-пот, който е винаги на 10. Смятам да сложа 500к резистор (пота е 500к), обаче така и не разбрах дали трябва да слагам и кондензатор. Някъде четох, че когато тонът е на 10, кондензаторът се игнорира изцяло, другаде, че трябва да го има... Моля кажете с думи прости на майчин език каква трябва да е схемата. Ето една рисунка на paint (не се смейте много) на сегашното положение:

 

44157512.png

 

Мисля, че като махна пота, трябва да сложа резистора м/у 1 (червеното - hot) и 2 (синьо - ground) - ще оставя жичките на тази дължина, за да може да се възвърне лесно старото положение. Т.е. 1 -> R 500к -> 2. Трябва ли да вържа серийно и кондензатор - т.е. 1 -> R 500к -> С .022 -> 2?

 

Предварително благодаря за отговорите. Мислех, че ми е ясна схемата на тона, ама ей го на - като опре поялника до жичката, се задават някви фундаментални въпроси... :)

 

Поздрави,

Нико.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не слагай нищо. Когато тон контролът е в максимално положение, все едно че го няма . Влияние дори да е останало някакво, е трудно забележимо, ако въобще някой може да го забележи.

Така е, защото паралелно в схемата вече има друго съпротивление, това на потенциометъра за усилване. Сравнени двата случя, със и без резистор, единствено може да има по-изразени високи честоти, което си е положително отвсякъде. От друга страна кабелът ги намалява, така че е много спорно дали ще се усети разлика.

В края на краищата винаги може лесно да се провери като се поставя и маха един резистор на жака на кабела, за да не се отваря китарата (след като е откачен тон контрола). Това ще е същото, като да се постави вътре. Ако изявиш предпочитание, инсталирането ще е еднократно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и аз се чудех за това, ама навякъде, където четох казват, че ако махнеш тон-пота, ще звучи все едно тонът е на 11-12 - т.е. ще има малко повечко високи. Това принципно искам да го избегна, особено на бридж адаптера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да сложа едно ключе на неговото място, не ми се дупчи китарата. А тона така или иначе не го ползвам и стои само на 10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсиш някакво междинно положение на тон контрола, просто постави на мястото на потенциометъра тример със същата стойност. Фиксирай го на положение, което ти харесва и си сложи ключе в дупката за потенциометъра. Самия тример го закрепи добре вътре и толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не търся междинно положение, искам да звучи като с тонконтрол на 10, само че с обикновен статичен 500к резистор.

Когато тонът е на 10, се ползва пълното съпротивлени (500к), нали така? Т.е. се ограничава изтичането на високите към земята през кондензатора. Въпросът е дали в този случай липсата или присъствието на кондензатора влияе на звука. Т.е., според картинката ми по-горе, има ли смисъл да връзвам серийно и кондензатор (1 -> R 500к -> С .022 -> 2), или само 1 -> R 500к -> 2 ще свърши работа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, благодаря за отговорите.

Все пак обаче разбрах, че за да звучи като с тон-пот на 10, а не като изцяло без, трябва да се сложи резистор + кондензатор м/у 1 и 2 на моята картинка, а не само резистор. Макар че разликата ще е по-скоро теоретична, от колкото чуваема... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с тримера е много хубава идея. Другия вариант е да развиеш потенциометъра да го бутнеш вътре в китарата в крайно положение без да разпояваш и запояваш нищо. Той ще си седи в китарата и няма да се вижда а и дупката ти е свободна! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да сложа едно ключе на неговото място, не ми се дупчи китарата. А тона така или иначе не го ползвам и стои само на 10.

А това ключе каква функция ще има, или ще е само да запушва дупката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нико, разликата ще е чуваема напълно - защото ще знаеш, че не си го направил както трябва и ще те гложди. Направи го както е по схемата - конденцатор с резистор последователно, които "окъсяват" сигнала с масата. Тва ти е цялата схема. По-интелигентно решение е да си намериш потенциометър с пуш-пул ключ и хем да имаш тон, хем ключ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Премахването на тон групата ще ти "изцъкли" звука допълнително, това често се използва при сола. Фендер използват такава схема при която могат да изключат тон групата или Fender No Load tone control.

С други думи трябва да имаш и съпротивление и кондензатор ако не искаш промяна в тона.

Имаше нещо свързано с товара на адаптера и т.н. По-запознатите с тази част биха могли да ти обяснят по-подробно ако се интересуваш. :)

Казваш, че искаш да сложиш ключе.Мога да ти предложа 2 варианта:

1. Ако ключето е само за да запълва дупката...не ти трябва :), връзваш по схемата показана по-долу и всичко е ок. потенциометъра пак си е там, но колкото и да го въртиш няма да има ефект.

Tone%201.jpg

2. Ако обаче ключето ще изпълнява някаква функция, тогава слагаш съпротивление и кондензатор както е показано и сключето правиш каквото искаш. В конкретния случай съм го начертал като killswitch.

Tone%202.jpg

 

Поздрави

Стоян

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.