Jump to content
Българският форум за музиканти

Обзавеждане на студио


Victor94

Recommended Posts

Не е нужно да се отказвате.

Първо, няма да е лошо да снимате помещението и да го начертаете, ако можете. Както се написа, "по телефона" няма как да стане, но поне специалистите по акустика биха могли приблизително да оценят, какви ще са разходите за акустично третиране.

Второ, целта , която сте си поставили е прекалено амбициозна за бюджета, с който разполагате. Няма как да очаквате, че ще си направите място за записи (и аз не го наричам студио) на цената на една сносна китара. И аз бих се радвал да можеше, но не е така. Няма да намериш магазин, в който цените да са много различни от ве че посочените

Трето, не приемай горното за упреци. Ако имам упрек, то той би бил, че с минимум информация на входа, очакваш някой магически да ти реши, един нерешим проблем.

Четвърто, препоръчвам ти да прекараш доста повече време в четене и образоване по темата "home studio". Този термин не ми допада особено, но дори и да пуснеш търсачката, ще намериш тонове информация. Когато нещата опрат до конкретни решения, вече ще можеш да получиш далеч по-полезна информация тук.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сред мераклиИте за записване има рапъри, които искат да правят авторска музика (и които и в момента правят същите тези опити с FL Studio и микрофон за 10 лв.), певици и китарист, които са мераклиИ да записват кавъри и евентуално да готвят парчета за изяви, имаме няколко духача (саксофон, кларинет и тромпет), като всеки иска да записва различна музика (джаз, народно, фънк...), и пианист. Абсолютно различни инструменти и стилове. Сега на който му дойде музата да запише нещо го прави с подръчни средства, и не се постигат кой-знае какви резултати.

И при положение, че нямаме "добър инженер" да се отказваме ли?

Да видим, явно ще трябва да гадая, защото информацията все още е оскъдна, имат ли си всички хора инструменти нямат ли си, по един човек ли най-много ще се записва или повече наведнъж?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички си имат инструменти. А относно записването - различно. Ако примерно аз записвам със саксофона ще съм сам, но ако правя песен с певицата, или рапърите ако записват, могат наведнъж да го правят, или пък един по един и после да се наслагва. Не сме го мислили това още, но досегашните записи с оскъдната техника стават отделно и после се наслагват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, много е важно да прецениш, до колко човека наведнъж ще се записват (имам предвид едновременно), от това зависи колко предусилвателя са ти нужни, с поне два мик преампа, евтини варианти:

http://www.musicworl...O2_EXPRESS.html

http://almar.bg/prod...o-interfaces/29

http://almar.bg/prod...o-interfaces/10

http://www.musicworl..._with_PTSE.html

http://www.musicworl...S_122_MkII.html

http://shop.visiarts...category_id=173

http://shop.visiarts...category_id=173

http://almar.bg/prod...io-interfaces/5

(като фокусрайта и емуто според мен са с най-добри конвертори в евтиния клас но и по-скъпи от останалите)

Такъв вариант е по-евтин и по-добър отколкото саундкарта и миксер без юсб (тъй като всичко е в едно устройство, при повече такива и двете трябва да са на ниво, защото по-лошото влияе на по-доброто в негативен аспект, освен това тоя революшън дет си го посочил па е ептен неподходящия избор, да обяснявам засега няма смисъл). Относно микрофони е малко по-трудно, щот един микрофон е подходящ за едно друг за друго и т.н., евтини варианти

http://www.musicworl...eption_120.html

http://www.musicworl...rojects_B1.html

http://www.musicworl...GER_B_2Pro.html

(като тука личното ми мнение отива към беринджъра, студио проджекта макар и хубав като инструментален мик, като вокален определено не е удачен вариант в повечето случаи, акг-тата никога не са ми харесвали като звук), макар че по-добрия вариант, щом толкова много хора ще записват е поне два мика.

Мисля, че е добре да има и поне евтина една миди клавиатура (но пианиста ви би трябвало да си има некъв клавир с миди, който ще свърши същата работа), за раперите, едно мпс дори и най-базово като това http://www.musicworl...AKAI_MPD18.html също е препоръчително (макар че не са задължителни де, много хора свирят дори само с пс клавиатура и се справят добре)

за слушалки задължително затворени, примерно евтини варианти:

http://www.musicworl...KG_K_44_V2.html

http://www.musicworl...5/AKG_K_77.html

http://www.musicworl.../AKG_K_512.html

http://www.musicworl...SER_HD_201.html

http://www.musicworl..._HD_202_II.html

http://www.musicworl...D_203_WEST.html

http://www.musicworl...ER_HPM1000.html

http://www.musicworl...ER_HPS3000.html

http://www.musicworl...ER_HPS5000.html

като ми се струва, че трябва да вземеш поне два чифта. Относно колони там вече е скъпичко макар че не е задължително, щот въпроса не е на какви колони слушаш, а как слушаш, и все пак когато започваш е по-препоръчително да се почва на качествени колони, макар че там цените вече са си височки все пак два евтина варианта са

http://www.musicworl..._MS40_pair.html

http://www.musicworl...udio_AV_40.html

(макар че всъщност това не са студийни, а по-скоро хи-фи колони)

други по-добри варианти (и по-скъпи)

http://www.musicworl...O_PA_HS50M.html

http://www.musicworl...O_PA_HS80M.html

http://www.musicworl.../KRK_RP5G2.html

http://www.musicworl.../KRK_RP6G2.html

http://www.musicworl...eluxe_Pair.html

http://www.musicworl...eluxe_Pair.html

http://www.musicworl...2031A_Pair.html

http://www.musicworl...3031A_Pair.html

като когато отиваш да купуваш колони е най-добре да поискаш да ти ги пуснат за да си прецениш, кои ти звучат най-добре.

 

Та това е от мен, мисля, че написах супер изчерпателен пост, като разбира се всичко това са само базови примери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да, наистина изчерпателен пост, за който ти благодаря, ще помогне много с избора. Сега правим една оперативка с колегите и започваме да го мислим :)

 

П.П. А за аудио интерфейс някакви предложения?

Редактирано от Victor94
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг въпрос - предусилвателя трябва ли задължително да е с фантомно захранване, защото гледам, че някои от тези, които си ми показал го нямат.

А също така да питам, ще можем ли да свържем микрофоните към това - http://megavoice.bg/?pid=30&product=74 и ще работи ли всичко, ако го направим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Moже. Но защо ти е точно това? То няма usb interface, как ще го включиш в компа?

Говори с другите хора и помисли не е ли по добре да е нещо от сорта, но с юсб връзка и с повечето входове.

Също разучи на алезис ли са по добри или на беринджър, ако е за тези пари.

http://www.thomann.d...ix_8_usb_fx.htm

(ей това горното ти е и аудио интерфейс, и пулт за запис, може и за репетиции)

Относно мониторите - помислете не е ли по добре вместо скъпи монитори, някой да домъкне едни хубави слушалки, а да си купите едно старо стъпало 2x100w или повече и две големи колони.

Така с пулт които има китарни високоомни входове, xlr и др. входове, юсб, ще може да си правите записи и да озвучавате група за репетиции.

Плюс това, подобен пулт си има вграден процесор с някои основни ефекти в реално време.

За съжаление действат на всички канали едновременно, т.е. може евентуално да настроиш дали да действа на съответен канал, но мисля не може да сложиш различен ефект на различните канали.

Не са от топ нивото на рак-процесор, но леко ревербче или нещо, върши работа пак.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това първото горе, което съм написал не са предусилватели, а аудио интерфейси със вградени предусилватели и микрофонни и инструментални/линейни входове, тоест вършат работата на саунд карта + миксер и всичките са с фантомно захранване, ма явно не ти се чете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tемата е безуспешен опит за ограмотяване на неограмотяемото. Усилието не си заслужава. Без да искам да прозвучи грубо, но имах намерение да напиша нещо подобно на това, което е написал един съфорумник по-горе. Е, радвам се, че не си загубих времето

  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чети линковете. Ако не можеш да се ориентираш, виж клипове в youtube............

 

http://www.lifehacke...for-under-1000/

 

http://blog.audiojun...wn-home-studio/

 

Аз лично първо търся усилено и масирано в нета, за да имам елементарна представа, за какво иде реч и чак тогава ако имам малко колебание или искам лични впечатления, пиша тук или в някой чужд форум ............

 

Ако нищо не разбирате и не искате да се научите, дайте на някой колега от форума 200 лв. и той ще ви избере максимално добра техника за тези пари .................. Това мога да ви посъветвам.

Редактирано от vane
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

209023.jpg

това е доста по-добро от панел, или поне на първо време дава неочаквани резултати. Струва около 90- 100 евро в Томан.

Как му е името на този продукт :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кога се навъдиха толкова философи не знам :X Не всеки се ражда научен като вас бе хора, питане му е майката. Ма айде аз приключвам тук, че Интелигенцията ще ме изяде още малко. Още веднъж благодаря на тези, които проявиха разбиране и се опитаха да ми помогнат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не питане, а четене му е майката, че и таткото (както вече каза и Mairomaster).

 

Плюс това питаш нещо, отговаря ти се, ти изобщо не вдяваш какво ти казват и пак питаш същото или даваш още по-лош вариант. Сори, но наистина няма особен смисъл да ти се обяснява, защото нямаш представа дори от елементарни неща. Това се преодолява с четене. Тук във форума има много инфо по темата и ако беше попрочел това-онова, сега нямаше да питаш глупости.

 

И според мен най-добрия вариант е да намериш някой, който да ти го събере това "студио" и да си се занимавате оттам насетне само със записите. Макар че за там още повече четене иска... ;)

 

Успех!

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.