Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос again.


Recommended Posts

Здравейте.

Отдавна не съм писала, или съм без нет или заблявам...

От доста време вече ''подсвирвам'', на що годе истински барабани, но все още не мога да се похваля с почти никакъв стик контрол. Доста искам да го усъвършенствам, даже исках точно от там да започна, обаче... все още не мога да намеря правилния метод.

Първоначално от инат си казах, че на барабаните ще го уча контрола, чиста и естествена работа... докато не усетих, че главата ми почва да кънти и боли от толкова безспирно тряскане. Така че явно това определено не е вариянт. Четох какви ли не методи...възглавници... ? Не знам, на мен лично това не ми върши абсолютно никаква работа, може би хората имат предвид дунапренена възглавница? Или? Защото не намирам логика. За мен е важно да владея контрола, отскока и всичко останало...

Имам един соло барабан вкъщи, но бая джангър вдига, няма какво да обяснявам...така че и тоя метод отпадна.

Та най-накрая се замислих за прословутото чудо на съвремието - практис пад-а. Не е скъп и изглежда елементарно да си го поръчаш и да го ползваш.

Обаче говорих с един тип, който свири от много години и ми каза, че с практис пад също било ''безсмислено'', защото не имитирал досущ барабана ... което е логично нали... но по думите му излезе така, че не видиш ли чувството на пада и на барабана е толкова коренно различно, че наистина нямало смисъл да давам символичните 10 лева за такова чудо.

И понеже никога не съм ползвала такова нещо, искам наистина да ви помоля да поговориме на тая тема... има ли смисъл да си купувам? Или повече смисъл има да си жертвам тъпаните, но да се науча по ''естествения'' начин.

Искам да се уча на нещо, което доближава най-силно чувството да свириш на истински барабан. Колкото и примитивни методи, искам да зная именно падът ли наистина е най-препоръчителен и полезен, или просто по-приет метод?

Мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От барабан до барабан също може да има коренна разлика, в зависимост от настройването - опъна на бойната кожа... Удар в центъра и удар в периферията на барабана също имат различно усещане... Практис падовете са полезни, както за овладяване на отскока, така и за ушите... на тях можеш да си развиваш и плоски удари... Не се колебай да си вземеш такъв... Номерът с възглавниците е за развиване на мускулатурата за сила и издържливост... учи и на баланс м/у up-stroke i down-stroke движенията, свободни удари и техника на Молер... Не се колебай с практис пад, но си вземи по-голям - 12 инча, ако имаш средствата... за да тренираш и плоски удари с различна дълбочина... Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите практис падчета ги направих от дървени плоскости и удрям по тях с метални пръчки (може и палки) с гумички на края, така отскача почти като истинско. На акустичните барабани използвам слушалки против трещенето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Практис пада е наистинаааа многоо далеч от истинския соло барабан. За 10 лв ще си купиш ''стаг'' пад ,а той вдига до толкова шум ,колкото вдига соло барабана (горе -долу)

Хвани се да ходиш на уроци при някой добър учител,за да разбереш от къде изгрява слънцето.

А, ако си твърдо решена да си купиш пад си вземи нещо качествено. На пазара се продават неща на : еванс,ремо,dw и др. Които се водят така наречените ''real feeling'' и имат за цел да предоставят максимално усещането от истинския барабан.

Късмет ! :)

Редактирано от Mapex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз "блъскам" по една гума,доста дебела (около 2 см) и що годе има добър отскок,но също и кадето набарам-било по килима,таборетката,бюрото и всякакви такива възможни възможни неща.

Според мен,колкото повече чувство имаш към матереалите по които удряш,толкова повече ти се увеличава чувството или feeling-a на ръката,същевременно и палката =]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Практис пада помага много, но @mapex е прав - с учител е по-лесно. Според мен на HQ И Vater са най-сполучливи падовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо по-хубаво от това да се упражняваш на истински барабани,и ако имаш тази възможност,въобще не се замисляй,а вземи мерки да не си надуваш главата.В момента на пазара има доста решения,като например:

 

http://vater.com/products/product.cfm?M=287

 

http://www.vicfirth.com/products/headphones.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Против джангъра - има специални тапи за уши по 20-тина лева. Не са като оранжувите в аптеката, а специално за музиканти. Без тях и половин песен не мога да изкарам.

 

За практис пада - як си е, но ако е истински (разбирай скъп). Взех си Стагг за 30 лева и беше що-годе ОК, но не като барабанче. Затова и не им бях особен фен. Като пробвах един при Борето обаче... мълииии... Супер маняшко, но цената е двойна и отгоре май, забравих.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БлагодарЪ :)

Разбрах, че имам две най-оправдани опции, пад или ear plugs.

А защо не и двете... само че едно по едно :) Че криза... по-скоро катаклизъм :р

Гледам, че всъщност има хиляди начини, чак отвъд въображението ми.

Просто исках да бъде нещо по-масово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Целта на практис пада е да изработиш техника на него, след което с малко нагласяне да я прехвърлиш в/у барабаните, естествено че никой практис пад не може да замени усещането от истинско барабанче, то не му е и това целта... Аз лично не си представям да не разгрея на пад поне едно 30-40 минути преди свирене, или пък преди гиг - няма как да извадиш snare-а, да сложиш тапите и да разгряваш.. за мен това е един абсолютно задължителен аксесоар, който всеки барабанист трябва да има. Моите падове съм си ги правил сам и колеги са ми казвали, че досега не са свирили на по-готин пад, мисълта ми е че можеш и ти със същия успех да си направиш, не е голяма философия - осмоъгълен шперплат с няква гума залепена отгоре. Има голям смисъл да се снабдиш с пад ! Естествено с едно на ум, че това което правиш на пада, няма да излиза 1 към 1 на барабанче, ще мине малко време докато осмислиш и усетиш разликата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От средставата за обучение и тренировка

 

един плюс за практис пада.

 

и два плюса за електронните барабани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз също притежавам практис пад (Evans) и съм много доволен, за разгрявка е идеален, за тренировки също. Наистина не може да замени усещането от истински барабани, но когато нямаш възможност да свириш на такива това е добър вариант. Още повече, че с ear plugs ще заглушиш само твоя звук, не и този към съседите :))

+1 за пада

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едно уточнение при меш кожите - не си взимай еднопластова такава, защото в общия случай отскока е в особено големи размери. Падът е по-добър вариант при това положение. Двупластовата лично на мен ми харесва повече от който и да е пад (пробвал съм няколко вида). Но има една въпросителна - споменава се доста, че меш кожите влияят на ръбовете на корпуса като шкурка. Аз съм си сложил ленти тънко фолио по ръбовете на барабана, но вече 3 години не съм махал кожата, за да видя какво се е получило там. Има малки участъци, където нарочно не съм сложил фолио за сравняване, когато ми се отдаде възможност.

И все пак - пад за 10 лева е като дадеш 1000 лева за кола и да си мислиш, че е като тази от 10 000. Евтиният пад си е евтин пад.

Отделно от това, аз винаги свиря с едни слушалки на АКГ, които са евтинджоси, но за заглушители ми вършат идеална работа. Бих те посъветвал да използваш обикновени слушалки тип тапички при всяко свирене. Да, режат честоти, но си щадиш слуха.

Специално за възглавниците - по-нататък може би, но сега по-добре не. Те товарят доста мускулите и усетиш ли напрежение и болка дори - спираш веднага! Придобих доста неприятно заболяване на китките заради това и не бях далеч от "пенсиониране".

 

П.С. Ако имах възможност - пад нямаше да пипна никога.

Редактирано от Sasho_Crasho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека дето е отрекъл практис пада е някъв силен концептуалист. Сладко : ) Взимай първия практис пад и почвай да копаеш с него. Имай предвид, че еволюцията не е равномерна. Т.е. ако днес можеш да свириш, едно, утре две, не значи, че вдругиден ще свириш три. Лично при мен има моменти в които пробивам някакъв проблем, ставам по-добър, натъквам се на нов проблем и пак забивам за известно време. Не се притеснявай, ако имаш чувството, че си зациклила на едно и също място и не мърдаш. Всичко с времето си! Rock on!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.