Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на един по-стар от земята Орфей


Recommended Posts

Здравейте, колеги музиканти.

Линкът отдолу е галерия на китарата и проблемите, описани надолу :)

http://postimage.org/gallery/ntxd2no/

 

 

Преди няколко месеца се сдобих с този красив, но много стар и не много поддържан Орфей. Понеже мога да отделя мерак, време и много любов бих искал да се опитам да го реставрирам (искам да се опитам да го реставрирам сам, защото просто нямам парите да го дам на някой лютиер). Китарата има един основен проблем и няколко козметични - не толкова важни:

1. Грифът се е отлепил от тялото - следователно струните са по далече от прагчетата на по-предните позиции, а пък и не смея да ги натягам много да не се чуе някой път "прас" от грифа..

2: Магаренцето е отлепено и искам да го регулирам (ако трябва) и фиксирам (пак ако трябва).

3: Някои от ключетата са изкривени, а самите им глави са напукани - искам да ги оправя.

4: По доста голяма част от цялата китара боята е напукана и олюпена - следователно искам да я сменя - не задължително с фабричния цвят (може да е плътен цвят, gardient, или просто да се лакира дървото с прозрачен лак и да се запазят дървените нишки като ефект)

5: Мостчето при главата на грифа ми се струва, че не е оригинално и от кост и не е фиксирано както трябва.

Ако не можете да ми предложите някакви решения (варианти) за горепосочените действия, поне искам да фиксирам грифа (да приближа струните) и да я почистя качествено - без да причиня други щети.

 

Единствената ми молба е по-подробни обяснения, защото не съм много навътре с материала откъм реставрация и ремонт на китари и търпение.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ще се опитам да ти отговоря на точка 2 и 3.

 

2. Аз имах проблем с отлепено магаре на една кремона. Оправя се с малко лепило като преди това се изшкури долната част на мостчето.

 

3. Ще бъде най-добре да ги смениш изцяло. Понеже щом са изкривени може ми не вършат работа.

 

Но като цяло мнението ми е, че не си струва да се оправя китарата.

Редактирано от pepito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магарето може да не е лепено , а да е подвижно . Първо виж дали не се е изметнал грифа , защото после и да я направиш, няма да стане за свирене , а само за стената . Общо взето не си заслужава усилията .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магарето може да не е лепено , а да е подвижно . Първо виж дали не се е изметнал грифа , защото после и да я направиш, няма да стане за свирене , а само за стената . Общо взето не си заслужава усилията .

 

http://postimage.org/image/pt16v0l6r/

 

Грифа е отлепен от тялото - на тази снимка съм се опитал да го покажа, ама като се замисля не е много успешна, но все пак :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точка 2 - Не лепи магарето!! (ех, само как звучи :D ) Както bir4o е споменал, магарето може да подвижно, тоест да не се лепи.

Точка 3 - Взимаш нови ключове от някой музикален магазин.

Точка 4 - Шкурка. Махаш стария лак и цвят до край, избираш си някакъв цвят байц, байцваш я, лакираш. Лакирането може да се опиташ да е French Polish ("по-нестандартен" вид лакиране, но е много подходящо за акустични инструменти). Не използвай спрейове.

Точка 5 - Ако правилно съм разбрал от снимката (не се вижда много добре) няма начин да се купи ново горно мостче. Ако е много тънко и е залепено за грифа, значи съм прав. Единственият ти вариант е да си направиш ново от някаква твърда пластмаса.

 

По точка 1 не мога нищо да кажа, най-малкото защото не разбирам нищо от снимката. Бирчко е споменал дали не е изметнат грифа.

back-bow.jpg

 

^ Това е изметнат гриф (е може и да е малко прекалено изметнат). Ако грифът е в някаква такава форма, няма шанс за оправяне (или не поне без да занесеш китарата на лютиер).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магарето на старите орфеи си е такова - подвижно. Наглася се интонацията като сложиш струните, те си го притискат към китарата. Горното мостче няма особено значение в случая (все пак, мисля че е оригинално) - китарата има нулево прагче!

Според мен виж дали може да залепиш грифа. Компетентните ще се изкажат как точно да стане това. Изчисти я хубаво и си свири, не се занимавай с други глупости.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога няма да ми омръзне да го пиша в такива теми:

Изхвърли я през балкона, купи си нова и ще спестиш купища пари и време, а ще имаш много по-добър инструмент. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как ще я мята през балкона,у софето сме свикнали да ни мятат пликчета с боклук и използвани дамски превръзки около блоковете - друго си е да видиш в огромна чиста локва след порой едно бяло и около него утаяващо се червено - приказка (е затова не си пускам песа от повода,че ще се завре в мърсотията) :hysterical:

Остава и китари да ни мятат и съвсем Арт става..

 

Автора - пробвай да залепиш грифа,ключове се сменят,но наистина не си струва труда-ако е с посукан гриф е за боклука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съгласен, тези останки не стават за нищо. Ще се опитам да обясня защо. Това е китара от най-лошите серии на Орфей, дъното и горната дека са от шпертплат, грифът е от парен бук. Звукът на такава нова китара е като от опънати канапи върху тенекия за сирене. Ако сърце не ти дава да я изхвърлиш, закачи си я на стената като спомен от фабриката за тежко мебелостроене Орфей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес се захванах да и прегледам щателно грифа - не е посукан и изметнал. Проблема е в "сглобката" между гриф и дек. - стари китаристи са ми казвали че с един винт се оправя, ама проблема е, че не помнят как и къде се слага. Ако някой от вас знае да се почувства добре дошъл да сподели или пък ако знаете със какво и как да го залепя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е те доста стари трябва да се, че да не помнят..........без лоши чувства, ама стената е най-доброто нещо, което може да се случи на китарката.......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.