Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на китарата


Recommended Posts

Здравейте !

Мисля че тази тема е изключително важна за всички китаристи!

Китарата ми е с матов финиш (черен). Всеки ден я забърсвам с мека кърпичка и се грижа за нея много. Обаче като я почиствах с препарат за дърво ми остана едно "влажно" петно над бридж адаптера. Изглежда че е мокро, но не е и на светлина неизбежно се забелязва. Някой да има предложение с какъв препарат мога да почистя цялото тяло и да премахна това петно от китарата? Също какви препарати да използвам за цялостно почистване на китарата при сменяне на струни?

Другия ми проблем е късането на струни ДОСТА бързо. Не знам това на какво се дължи, но веднъж месечно ми се налага да сменям струни. В повечето случаи съм си купувал D'Addario и съм много доволен от тях спрямо удобството,което ми предлагат докато свиря. Реших да си купя Elixir (не за 1ви път) и първа струна вече я няма за само месец и половина, въпреки че за Elixir се говорят много неща: за това колко са добри, колко издръжливи и удобни. На какво може да се дължи това непрестанно късане на струни? За информация, използвам Dunlop Jazz III pick и китарата стои на стойка в стаята ми когато не свиря. Има тремоло което не ползвам прекалено често и locking tuners.

Надявам се китаристите да се включат и да споделят своя опит , защото всяко мнение е важно за мене.

Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За чистенето съм пас, защото не ползвам препарати и винаги съм минавал само с някаква кърпа, която ми се намира под ръка и китарата ми изглежда като нова, въпреки, че е на 7 години. (С изкл. на няколко драскотини).

Има много препарати на пазара, но имай в предвид, че тия, които са за мебели - не е желателно да се използват и за китари. Има доста агресивни съставки в тях и може да навредят на финиша на китарата.

 

 

За струните - евевнтуално да ги поставяш по някакъв по-особен начин? Кои струни късаш най-често и къде се късат? При бриджа/седлото или по-скоро на различни места.

Ако, да речем, късаш 1-ва струна при седлото - евентулано то може да е проблема. Там вече е малко пипкава работа.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От "Икономов" на ул."Левале" си взех комплект течности за почистване на китара, на "Гипсън" за 15лева и съм много доволен, но ти си от Ловеч трябва като идваш до София да си купиш.

Редактирано от iliev.p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slide:

Струни късам : 1ва, 2ра и рядко 3та и ги късам при бриджа. За особен начин не знам, защото си прекарвам струната през бриджа, след това през ключовете. Стягам локинг системата и навивам струната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

iliev.p:

Точно преди месец и половина бях в София и от MCI си взех Elixir. Ще си взема такива течности. Явно са доста необходими. Твоите сигурно са : http://www.thomann.de/gb/gibson_luthiers_choice.htm ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвал съм мебелни почистващи препарати на терпентинова основа - няма проблем. Грифът - с лимоново масло от Динакорд. Мокрото петно май е полирала се повърхност. Не я барай. Струните се късат, защото:

а) ръждясват;

б) много се опъват;

в) много се търкат в прагчетата.

Мий си ръцете, полирай прагчетата и опъвай умерено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е възможно някъде да имаш остра част, която реже струната - я по нът, я по магаре. Виж въпросите на колегата Slide и ще добием по-ясна представа за проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^+1 Едно финно заглаждане на легълцата трябва да ти реши проблема,аз го имах на една от предните си китари и го реших точно така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

iliev.p:

Точно преди месец и половина бях в София и от MCI си взех Elixir. Ще си взема такива течности. Явно са доста необходими. Твоите сигурно са : http://www.thomann.d...iers_choice.htm ?

 

Да същите са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема най-вероятно е в седлата на бриджа. Това че е Musicman не значи, че не може да са пропуснали да прегледат седлата за остри ръбове. Случва се.

С фина шкурка или пиличка се оправя проблема. Освен това е желателно са се намажат с лубрикант там където лягат струните на седлата. Дори графит от молив помага много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Що не я минеш с полир паста трети номер препоръчвам ти 3М такава 100 грама е 5 лв. ще ти остане даже. А мокрото петно ще изчезне 100% И аз с един леспол късах постоянно 4-та 5-та и 6-та беше много заострено магарето. Кат го изпилих вече няма ядове. :)

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Ловеч при Наско има такива препарати... и да няма налични, можеш да поръчаш. А за струните - една пила ще ти реши проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.