Jump to content
Българският форум за музиканти

Счупен нът


Recommended Posts

Виждаш по каталог каква е дъгата на нъта и си я правиш дори да го няма.

 

Ако колегата разполага с каталог, съдържащ "дъгата на нъта", нека бъде така добър да го сподели...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А между другото в София къде има хубави нътове?

 

Благодаря ви много, пичове, за бързата реакция и информация. Не очаквах в тези празнични дни да отреагирате толкова бързо.

Най-вероятно ще търся услугите на Градинаров, сам не бих се пробвал по никакъв начин, не искам да се занимавам с неща от които не разбирам.

Keep On Rockin`

 

Знам, че има Graphtech нътове в магазин Music Division. Един приятел си купи от там, за да си смени на Gibson Explorer-а и е много доволен. Ако не се лъжа нътът на Flying V е абсолютно същия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам месингов нът.

Има и стабилни лютиери, питай на л.с.

Обясни, ако обичаш- защо точно месингов? Понеже на мойта китара и изрязах алуминиев на нишкова ерозия, а по принцип не бе проблем да го изрежа от какъв да е метал! И ако някой от колегите наистина разполага с каталог или някакви скици с размери на нътове- нека бъде така добър да ги сподели. Така следващият път няма да ми се налага да свалям размери от стария нът и още по- неприятната част- да ги "донагаждам", че този последния го нацелих от третия път!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От опит, китарата ми е с такъв; не че кокалените нещо, но пластмасите едва ли са по-добри.

Истината е, че всичко е от ръцете, но не пречи поне технически да си близо до представата за "добро".

 

Затова пиша, прясно сменен нът, доволен, перфектна изработка, че и е повече траен.

Но ако пък има човек с твоята флайнг ви китара и е доволен от графитения, метай се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарези за струните - http://www.tdpri.com/forum/attachments/tele-technical/22658d1237898451-compensated-nut-layout-tool-nut-layout-v2-pdf желателно е да си ги пилите със струна (използвате струната като пила)

Дъгата се преписва от грифа в случая предполагам е 12-ка. Хората ползват луфтомер за тая работа http://www.eguitarplans.com/making_a_guitar_nut.pdf

"Каталози" пак споменавам, че е образно написано. За всеки един инструмент се напасва. Това не е болт за да му купите просто една гайка и да я навиете!

Има си специални инструменти за тая работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом има серийно производство, няма начин повечето елементи да не са, ако не стандартизирани, то- поне нормализирани. Отделен е въпроса дали производителя ще ги пусне като резервна част или не. Пък и лютиерите, еда ли чакат да дойде някаква китара за нът и тепърва да откриват топлата вода, аджеба какъв е точно- предполагам си имат готови заготовки, поне за по- разпространените марки китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже скоро си правих нът от камилска кост. Вижте този линк http://www.youtube.c...h?v=59Aw8sTrwdc В описанието има калкулатор, който смята спейсинга спрямо дебелината на струните. Спейсинга между всяка струна е различен. След като го сметнете, в някоя векторна програма се чертае, разпечатва и се залепя и прорязва върху вече готовия нът. За оформяне на нъта в груб вид (дебелина, радиус, височина, прорязван и т.н.) в тубата има видеа много. Работата е фина и пипкава, като най голям гърч видях с прорезите за струните, понеже нямам такива пилички. Като инструменти менгеменце спестява много главоболия. Иначе пили и шкурки са другите нужни. Прорезите могат да се направят със самите струни. Иска бая жулене. Някоя шлосерска пиличка върши чудеса. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих казал задължително да се отиде на майстор-лютиер - няма да е скъпо, става дума за някакви левчета, а китарата си струва. Казвам го, защото сменях нът - струваше ми се просто и макар да не съм най-сръчния човек, не съм и съвсем вързан в ръцете - беше направо ужасно! Първо не можах да намеря нарязан за струните нът, купих 2 ненарязани - костен и графитен - бяха много по-високи, падна яко пилене - даже не пилене, защото не ми се рискуваше с пила, а шкуркане с шкурка - костния го прецаках, бях на път да прецакам и другия - това както и да е, те струват малко, но колко работа/чоплене и време отиде в оформянето на костния - ужас! И като го счупих накрая, чак при пропилването на прорези за струните, щях да се изям от яд!!! Бях на косъм да прецакам и другия, но някакси стана - не изглежда супер, но няма проблеми, слава Богу - нито с височината нито с някакъв бъз - вс. е ОК. Но беше голям зор за мен и изобщо не си струваше усилията като го п реценявах после.

Освен това като нямаш подходящи инструменти ... а те са си специални - пилички и т.н. - и не си струва да си ги купуваш за да си смениш един нът.

Тука съм чел да се говори за Бас трафик, че работел свястно, Също за Аурелиано мюзик и т.н. други - има мн. теми за лютиери - в София, Пловдив и др. градове.

Аз лично повече нът сам няма да сменям - категорично!!!

Поздр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Да тук има всичко за изработката на струнни инструменти: http://www.stewmac.com/

Но онова шаблонче, което съм дал по горе върши перфектна работа.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.