Jump to content
Българският форум за музиканти

iPhone/iPad като помощник на музиканта


musicman

Recommended Posts

И от звуковите карти има още много какво да се желае... В смисъл има доста качествени но ако искаш да включиш карта и миди клавиатура, трябва да ползваш УСБ хъб, па да го захранваш и става един билюк кабели. За момента Apogee Duet има възможност да се позлва без, обаче тя пък самата карта е с външни кабели... както и да е темата е за програми. 

 

Какво ново ползвам:

 

Audiobus - виртуален хост, позволява от една програма да свирите, на друга да ползвате ефектите и да записвате в трета.

 

JamUp Pro XT - едни от най-добрите китарни и бас симулации за iOS. 

 

Jammit - страхотна платформа за разучаване на песнички. Има го за всички операционни системи и е безплатно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Да изтупаме праха малко...

 

Решил съм да строя една (както обикновено) излишно сложна и излишно скъпа система, обаче нещо не мога да намеря необходимата комбинация от софтуер и хардуер. Имам най-простия Alesis SamplePad от старите, който има МИДИ изход (стандартен 5-пинов) и възможност за конфигуриране всеки пад от всеки пресет/кит коя МИДИ нота да изпраща по жицата. Пробвах да сложа семпли на СД картата и работи, но има доста ограничения и работи много бавно и мудно, особено ако решиш да разместваш нещо. Затова мислех да впрегна iPad/MacBookAir. Изискванията са:

  • Софтуер: приложение, което да има импорт на външни файлове; да поддържа тригериране на последните от МИДИ събития.
  • Хардуер: нещо със стандартен МИДИ вход (не ЮСБ такъв).

За софта пробвах няколко безплатни и прегледах още много други. Повечето или нямат импорт на външни семпли или не поддържат външни МИДИ устройства. Или поддържат няколко модела външни контролери, които не са за дръмери. Не ме бърка да платя, имам немалко платен софт, но въпроса е да става за нещо. Примерно ДМ1 изглежда як и трябва да свърши работа, но интерфейса му предполагам е с фиксирани 9 пада, което никак не се връзва с мойте 4 - предпочитам да са 16 като на iMPC, тъй като ще може 4 "мои хардуерни" да се наложат на онези вътре. Доколкото видях обаче iMPC няма табелки на падовете кой за какво е. Изобщо само греди...

 

За хардуер ще пробвам с един Фокусрайт аудио интерфейс и предполагам ще тръгне (работят заедно, записвал съм 8 канала в Auria), но е голям и тежък. Има разни по-малки джвъчки на IK/Line6/Jamstick+ Puc, ама са сравнително скъпи и не е ясно колко бачкат. Примерно Puc е с МИДИ вход 5-ца и транслира към иПад-а през УайФай. Но аз никъде в сайта им не видях да пише тя ли прави мрежата (както са някои миксери, с вграден аксес пойнт) или трябва да мъкна и някакво уай-фай рутерче (аман от устройства и жици). Нямат и менюал. На сайта пише "Мейд ин ЮСА, много е яко, купувайте"... :D

 

Ta... Приемам оферти за някакви варианти, които ще свършат работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За софтуера, то нищо няма табелки почти. Сега гледах от моите програми, iMaschine, Bilbao (от Korg Gadget) също нямат табелки. Ама са си доста яки семплери. Иначе DM1 ми е малко дървен на мен. Единственото на което му пише името на сампъла е Beatmaker. И на старата и на новата версии. Ама това си е направо DAW.

 

За хардуера, не разбрах за какво ти е? За аудио, миди или и двете. PUC, вече е на Bluetooth. WiFi-то е отживелица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хардуера ми трябва, за да "пускам" семплите, чрез дръм пада на Алесис. Тоест удрям по дръм пада, той праща МИДИ сигнал до айПада, който свири семплите. Между тях трябва да има някакъв МИДИ "конвертор" - аудио интерфейс или тоя PUC. Докато свиря на барабани държа палки, няма как да пускам нито с тях, нито с ръце. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти трябва да закачвал аудио интерфейс можеш с обикновено M-Audio One от най-евтините през CKK. Това ми се струва най-евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и две други още по-евтини джаджи в Томан, от които едната даже работи с iPad. Може такова да си взема по-натам...

 

По-сложната задача беше избора на подходящ софт. Понеже няма ни един конкретно като за моите цели. Повечето са правени или да свириш с техните им семпли и/или от самия айПад. Имаше 4-5-6 заглавия, поддържащи импорт на собствени звуци и тригериране от външен МИДИ контролер, на цени между $5 и $15:

  • DM1
  • Beatmaker
  • iMPC
  • BeatHawk
  • NanoStudio
  • Launchpad

Първите 4 са предимно за правене на някакви бийтове и използването им после някъде другаде. За ЕДМ/денс/транс и други непонятни за мен бозяни стилове. :P Даже DM1 май за друго не става. Кофти, че нямат демо версии, за да се пробва. В крайна сметка се спрях на NanoStudio, който е доста интересен софт. Нещо като цял DAW е, макар че още не поддържа аудио тракове. Вероятно ще има в идващата до края на годината следваща версия. Има як съпорт форум, в който прочетох, че разни хора го използват за моите цели, за свирене с барабани на живо. Единият беше някакъв явно гений, понеже свири с Гуен Стефани. Тони Остин, не ми е известен. Още не съм изпробвал всичко, но тия дни ще стане ясно. Засега изглежда, че ще стане.

 

Launchpad супер много ме изкефи като концепция и реализация, но е за друг тип неща и не ми върши работа. Може да се пробва безплатно, хитро са направили най-най-основните неща фрий, за да видиш какво е. Поддържа МИДИ контролери, но само няколко конкретни, моят интерфейс го "изплюва" с месидж, че бил несъвместим. Иначе който се занимава с такъв тип музициране - софтеца много е зъл! :hooray:

 

П.П. Не съм оглеждал скъпи DAWs като Cubasis/Korg нещо си и т.н. Възможно е и някой от тях да става, но 60-80-100 лева не ми се дават за нещо, дето не е ясно колко ще използвам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Beatmaker-a също си е DAW. Нано студиото мен нещо не можа да ме впечатли, ама в крайна сметка важното е теб да те кефи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си за Beatmaker-а!

 

Лошото е, че нещо ми се прецака връзката между айПад-а и аудио интерфейса. Излиза месидж "This accessory is not supported by this iPad". Не знам CCK преходника ли нещо се е строшил или някой пореден ОС ъпдейт го е направил неизползваем (щото май е менте, не помня откъде го имам). Или тоя Lounchpad като е инсталиран и нещо писка, че не е включена официално поддържана джаджа... Ще търся да видим какво става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това съобщение няма общо с програмата. На мен. И го дава като ползвам неоригинални неща, ама те си работят :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен спира аудио интерфейса (изгасва му ЮСБ лампичката и изчезва от мюзик програмите в iPad-a). А преди съм записвал едно 20-тина пъти мултитрак аудио с него и Auria-та, някои пъти по 2 часа.

Подобен надпис ми вади и с един 3-доларов турбо-китайски кабел за зареждане от Али Експрес, на който iPhone 4S пък не му се сърди изобщо. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.