Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с нивото на кондензаторен микрофон


Mairomaster

Recommended Posts

Имам микрофон Behringer C-3 от около година. Не съм сигурен дали проблемът се е проявил скоро или е така от както съм го взел (купувал съм го втора ръка), понеже съм го ползвал доста малко и то само за вокали, където проблема по-трудно се откроява.

Та докато записвах акустична китара тия дни ми направи впечатление, че записите стават доста шумни. В последствие останових, че проблема не е във високото ниво на шума, а в ниското ниво на чистия сигнал.

 

Записах следните семпли, за да чуете за какво става въпрос. Китарата е Epiphone DR-100, с метални струни.

Риф 1 - акорди с перце

Риф 2 - с пръсти

Риф 3 - с палец по 6-та струна

Риф 4 - с палец по 1-2 струна

 

Семпъл без обработка, като между отделните рифове има по 1-2 секунди тишина:

http://dl.dropbox.co..._processing.mp3

 

Семпъл без обработка, с нормализиране на отделните рифове, така че всеки риф в най-силния си момент да удря 0dB:

http://dl.dropbox.co..._normalized.mp3

 

Семпъл с нормализиране и примерна компресия, като за микс:

http://dl.dropbox.co...compression.mp3

 

Вижда се, че положението, особено с компресията, хич не е добро.

Всичко е записано с преамп на аудио интерфейса (Lexicon Omega) усилен на максимум (51dB gain по спецификации). Микрофона е разположен срещу 12-то прагче, на около 20-25 сантиметра от грифа. И дори при най-силните моменти с акордите, пиковете удрят едва -10dBFS (RMS ~ -20dBFS), при 4-тия риф удря -25dBFS (RMS ~ -35dBFS).

 

Какво направих, за да разбера, че проблема е в микрофона:

-пробвах различни кабели - няма промяна.

-пробвах втория преамп на интерфейса - няма промяна.

-въпреки, че помещението в което записвам е относително тихо, пробвах да скрия микрофона под солиден пласт одиала, няма промяна в нивото на шума.

-пробвах работата на предусилвателите с динамичен микрофон, всичко изглеждаше наред.

-пробвах различните опции за насоченост на микрофона, low cut филтъра, -10dB pad-a, нищо не помага.

-пробвах различни позиции на микрофона, не се подобрява положението.

-измерих фантомното напрежение на предусилвателите на празен ход - около 48 волта си е.

 

В интернет намирам доста различни записи със същия микрофон, където резултатите относно съотношение чист сигнал - шум са доста по-добри. Пример:

 

Разглобих микрофона и всичко изглеждаше добре, на пръв поглед не се виждаха потенциални лоши спойки, подути електролитни кондензатори, потъмнели елементи.

 

Това са спецификациите на предусилвателите и микрофона:

 

Female XLR Pin 2 Hot

Input Impedance 664 Ohms balanced

Phantom Power +48 Volt

EIN -118 dB @ 51 dB gain (150 Ohm source impedance) -120 dB A-weighted

Maximum Input Level -2 dBu (150 Ohm source impedance)

Frequency Response +0, -0.2 dB 20 Hz - 20 kHz, ref. 1 kHz

 

Transducer type: condenser, 16 mm

Polar pattern: cardioid, figure 8, omni

Connection: gold-plated balanced XLR connector

Open circuit sensitivity: -40 dBV/pa (10 mV/pa)

Frequency response: 40 Hz - 18 kHz

Max. SPL (< 0,5% THD @ 1 kHz): 142 dB

Equivalent noise level: 23 dBA (IEC 651)

Dynamic range: 119 dB

Rated Impedance: 350 Ω

Supply voltage: +48 V

Supply current: 7.0 mA

 

 

Очаквам вашите мнения. Моля без коментари от рода на - Behringer... какво очакваш? Знам че не им е цветуща изработката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то много варианти нямаш. Или ти е шумен микрофона или преампите са шумни. На мен на записа не ми изглежда да има някакъв хардуерен проблем. Ако имаш възможност пробвай с някакъв друг кондензаторен микрофон, а също така същия микрофон на друга саунд карта (преамп), примерно при някой приятел и веднага ще разбереш къде е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало да има някакъв проблем, защото както казах, редица хора в интернет постига доста по-добри резултати, дори и използвайки по-нискокачествени преампи. Също така, по спецификации, мисля че и микрофона и преампите не са толкова зле, а ме съмнява да лъжат много в спецификациите.

Лошото е, че съм в Англия в момента и нямам познати със студийна техника. Ще се опитам скоро да взема за проба един по-качествен кондензаторен микрофон, но не се знае кога точно ще стане това. И саунд карта съм намислил да купувам по-добра така или иначе, но сега като се появи този проблем, искам да знам кое трябва да ми е приоритет, понеже и без кондензаторен микрофон не се живее :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А провери ли дали случайно -10 дБ пада не е включен? и има ли разлика включено-изключено?

странно ми е да усилиш до макс входния канал.....не мога да правя сравнения, и затова не мога да дам оценка.

ПОздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mairomaster,

Много неща може да са причината за подобно поведение. Само с гледане няма да стане, както се знае приказката за кучетата и касапите.

1. Може да липсва или да е проблемно фантомното захранване.

2. Може да има проблем в електронната част на микрофона - звуковата част.

3. Може да има проблем с вътрешното изработване на поляризационното напрежение за кондензаторната капсула.

4. Може да има проблем с превключването на режимите на работа на микрофона -8,О, кардиоида. Ключе, електронната част на комутацията и др.

5. Случва се, като най-поддаваща се на въздействия, да има проблем кодензаторната капсула. Например замърсяване, овлажняване и др. , което води до снижение на изолационното съпротивление и повишение на паразитния капацитет.

И т.н.

При редовна работа на микрофона (истински, де ;) ), сигналът от него трябва да е поне десет пъти по-висок от този на динамичен микрофон. Понеже пишеш, че с динамичен всичко е наред, гарантирано проблемът е около кондензаторния микрофон и комуникацията с него.

 

Нищо, че не искаш да се коментира Бееееерингер, това, което пиша до тук, е пряко свързано с качеството на проектиране, изработка и вложени материали от фирмата.

 

ПП. Не препоръчвам отварянето на микрофона в неконтролирана среда, защото има много чувствителни части в него. Елекростатичен заряд може да повреди входната част на звуковата електроника; запрашеност и влага може да повлияе на високоимпедансната схемна част и разни други неща могат да се случат, които да доведат до сериозни технически и финансови проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз па не съм от рода на беринджър кво очакваш, напротив точно обратното, храната която се сипва по тях обикновено почва от подставени лица на конкурентни фирми и останалите потребители се увличат, а за твоя проблем, ми се струва че проблема е в юсб-то може би има нещо, което смущава връзката виж за включен уай-фай, лан карта, ако си с лаптоп зарядното и т.н., а може и просто преампите да са такива, щот все пак това е нисък клас, а и когато помещението не е професионално изолирано то може да ти се струва тихо, ама всъщност да има достатъчно уловими от микрофон проблеми, това с одеалата не мисля че върши работа, примера от ютюб не е много удачен, защото има реверберация, а и звука е компресиран от самото му качване във видео портала, това дето нямало толкова шум с динамичен, еми напълно естествено динамичния не хваща толкова честоти, за кво повечето озвучения на инструменти особено в нетретирана среда обикновено се правят с динамични микрофони. Пробвай с друг предусилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Той, каквото имаше да го казва, го каза. А неграмотното писане е в пряка връзка с вътрешната организация на пишещия...

Точно пък парния валяк да "храниш" :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4. Може да има проблем с превключването на режимите на работа на микрофона -8,О, кардиоида. Ключе, електронната част на комутацията и др.

 

Аз също залагам на това, виж наистина да не би самият превключвател за 10db - да е заминал.......... Записвал съм с такъв интерфейс и то с доста по-качествени микрофони (разбирай и по-чувствителни към проблеми с фантомното) и се е държал екстра.................

 

С динамичен микрофон до къде усилваш гейна? Предполагам - до край, тоест при кондензаторния не би трябвало да е усилен на повече от 12 часа?

 

А и още нещо се сетих - в Англия са ми разправяли, че избива доста влага и мухъл в къщите. Имаш ли подобен проблем?

Редактирано от vane
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не го знам парния валяк, а и не ме интересува, човека пуска тема с въпроси аз му отговарям възоснова на лично мнение и наблюдения, и пиша както на мене ми е кеф, който не ге интересува или не го кефи как е написано не чете и готово, хайде сега някой админ да изтрие последните 4 не по темата мнения, мисля си че тоя форум е малко по-различен от останалите български ма може и да греша. Инак то най-лесното е да не се пише и да оставим всеки сам да се оправя, както беше преди времето на нет и форуми.

Редактирано от funkyto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

funkyto, пишеш откровени глупости, и ни най малко не се заяждам за правописа ....... ето ти цитати -

" ... а за твоя проблем, ми се струва че проблема е в юсб-то може би има нещо, което смущава връзката виж за включен уай-фай, лан карта, ако си с лаптоп зарядното и т.н., а може и просто преампите да са такива, щот все пак това е нисък клас, а и когато помещението не е професионално изолирано то може да ти се струва тихо, ама всъщност да има достатъчно уловими от микрофон проблеми..."

 

нито усб-то, нито лана , нито уай фай имат каквото и да е отношение към нивото на микрофона, включен в РАБОТЕЩА аудиокарта......

с най добри чувства - винаги има какво да се каже, но не винаги се налага!

 

 

 

 

...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@misterj

Ами не е малко, за това се чудя защо получавам толкова слаб сигнал от микрофона.

 

@VSTi

Проверил съм пада, работи си добре (демек като е включен, още по-зле става положението).

 

@Parni_Valjak

1. Фантомното захранване от карта, както казах го измерих - около 47 волта стои (+/- 0.3), което не е толкова зле мисля. Сега като каза, пробвах и да го измеря под товар, с включен микрофон. И какво се оказа - 26 волта (не се променя при различни положения на гейн потенциометъра) :unsure: Знам че повечето кондензаторни микрофони могат да работят в широки граници на фантомното захранване, но този спад ми изглежда доста голям. Дали не може да е от това проблема?

4. Различните режими на насоченост на пръв поглед си работят добре.

За останалите точки не знам, не мога да коментирам в момента. Не съм сигурен и дори ако имам схемата на микрофона (която не знам дали би могла да се намери лесно) дали ще мога да направя някакъв troubleshooting, понеже доста компоненти видях че има по платката, повечето от които дребни surface mount, пътечките не си личаха добре по спомен и би било трудно да разбера кой компонент на кой от схемата отговаря.

A относно финансовите проблеми, кой знае колко сериозни не могат да настъпят, той и сега си е в такова положение микрофона, в което не може да бъде особено използван. А и няма къде тук да го занеса на техник който разбира, а и да има, едни пари ще вземе че...

 

@funkyto

Благодаря ти все пак, че се опитваш да помогнеш, но не съм съгласен с почти всяка точка от поста ти.

 

@vane

С динамичния микрофон (Shure PG57) го усилвам го край, ако се опитвам да записвам китарата и все пак резултата не е особено добър, но там мисля, че това е нормално, поради ниската чувствителност на динамичния микрофон. Иначе ако го използвам за вокали, усилвам до средата - малко след средата. За влагата - имам подобен проблем от прането, страшна влага става. По принцип винаги съм го държал микрофона в кутията му, която уш го предпазва, но не знам, може и с времето да се е навлажнила капсулата. Но за сега предпочитам да мисля къде другаде може да е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам сега видях че се оплакваш всъщност не от шума а от ниското ниво на звука, макар че то двата проблема са равнопоставени, сега ги чух семплите и от това което чувам звука си е напълно нормален за тоя интерфейс и за тоя микрофон, това че други хора в нета постигали по-добро качество с по-евтини усилватели, не означава че техните са по-добри а просто правят по-добра обработка, успех тука повече няма да пиша, оставям на разбиращите. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.