Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за cortkx5


Pavlin_sv

Recommended Posts

Въпроса ми е следния . Заслужава ли си слагането на едни ЕМГ активни адаптери на тази китара , защото на външен вид и усещане много ми харесва само не ми вдъхват доверие адаптерите и тип зебра . Ако някои има мнение за тях . Или за модването да сподели какво мисли .

Ето мнение от един човек, който има дългогодишен опит с EMG:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е, че си заслужава да си ъпгрейднеш една удобна за теб китара. Допълнение към мнението ми е, че наистина понякога трябва да се замислиш дали си струва тази промяна заради цената на по-ниския като клас инструмент и това, което ще се наложи да си купиш, но хъмбъкерите няма да бъдат заварени към този Корт и ще можеш да ги преместиш върху всяка една китара, която си купиш занапред, ако естествено искаш това да е част от твоя звук. Премисли, сметни си разходите и действай.

 

П.П. Към спорещите и споменаващи Селешчъни в тази тема ще помоля да се придържате към идеята на темата, за да сте полезни, а не просто да пишете. Ето такива като вашите коментари са основна причина в този форум да има малко полезни теми, които да можем да даваме за пример на чудещи се хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, аз далеч не си правя майтап, но много от вас остават със заблудата, че звук се прави от адаптери, процесори, камиончета и не знам си какви глупости. Естествено, колкото по-качествени са те, толкова по-добър е звукът, в това спор няма, но основата на добрия звук за мен се крие най-вече в пръстите, дървото на китарата и усилвателя. Ако не беше така, всички щяха да свирят на плоски дъски с опънати струни и монтирани ЕМГ-та през 5 процесора и да изкарват добър звук.

 

Христос Воскресе! :)

 

Аз съм сигурен че каквато и китара да сравниш по този начин ще звучи добре. Работата е там че е нелепо да се сравнява инструмент от нисък клас с инструмент от висок клас по този начин. Всяка една китара свири по някакъв начин, който няма как да се разбере във видео клип защото тук идва момента и на усещане към даден инструмент. На дали има чак пък толкоз заблудени хора как се прави звук, но един хубав ефект и хубави адаптери винаги са в плюс стига да са правилните.

 

Не мисля, че е нелепо, въпрос на гледна точка по скоро. На времето, като правих видеото, целта ми далеч не е била да покажа, че едната китара е по добра от другата. Просто как звучат двете, при равни условия. Изводите ги прави всеки сам за себе си. Като гледам доста хора не намират разлика в саунда. Толкова по добре за тях, в края на краищата. Няма нужда да се ръсят за Гибсън. Лично аз чувам доста разлики, за съжаление

 

Иначе по темата, лично аз (без да твърдя, че това трябва да се отнася до всички) не бих сменил адаптерите на китара, ако не съм доволен от саунда и по принцип, винаги, в такива случаи, давам примера с моето пеене, на мен никакъв микрофон не може да ми помогне, просто гласа ми не става, същото е и с китарите, адаптерите само улавят звука, инструментът го вади (или не).

 

Смисъл от смяна има предимно, ако адаптерите са достатъчно лоши, за да микрофонират (макар и да има много добри , които микрофонират, но това вече е с цел автентичност :-)) или пък ако търсим различен гейн. Разбира се те оказват влияние на саунда като цяло и ако навлезем в детайли (тоест, когато всичко друго в китарата е на ниво) са много важни, но (според мен и съдейки от доста сериозния си личен опит по темата)влиянието им спрямо други фактори/ конструкция, качество на материала и тн./ е доста малко и следователно, на една евтина китара (с лоши адаптери обикновено) биха подобрили нещата, но в края на краищата, няма да я направят да звучи като скъпа (добра) такава.

 

Но всеки си има собствено мнение и всякакви опити си струват, най малко от гледната точка на това, да си формираме собственото мнение по интересуващите ни въпроси

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...абсолютно съм съгласен с мнението...всичките ми досегашни лични наблюдения сочат това...пак ще дам примера погледнато от другата страна...притежавал съм за сериозен период от време две китари Ibanez RG7321 & Ibanez S7320 с абсолютно еднакви адаптери IBZ AH71 bridge & IBZ AH71 neck...които звучаха абсолютно различно...изводът недвусмислено е че звука на китарата зависи много повече от конструкционните особености...все пак ако човек е доволен от инструмента си и му върши работа според мен няма смисъл от скъпи експерименти...по-добре да му се радва и ако един ден му узрее главата за друг да го сменя генерално и толкова...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще игнорирам всички отклонения от първоначалния въпрос и без да давам акъли, и да се правя, че разбирам - ще попитам автора дали е имал срещи с активни ЕМГ-та преди, пробвал ли ги е на чисто, драйв и с различни ефекти, защото тези адаптери (активните, попринцип) имат по-специфичен тон, като на едни се харесва, а на други не.

Някои боготворят активните адаптри заради високия аутпут, дефиниция и атака, други пък ги хулят, защото ги намират за "стерилни" (от към тонова характеристика).

 

Предполагам си си направил домашното и си прегледал достатъчно демота, семпли и ревюта, за да знаеш какво търсиш и искаш.

 

ПП: Като говорим за активни адаптари (като ЕМГ направо е станало нарицателно за "активен адаптер"), винаги се сещам за този аудио-семпъл:

 

Драйв семплите не ми харесват, честно казано, но чистите са супер (за моите разбирания). Особен EMG-60 на 18волта мод.

Обаче записите са правени с Ibanez RGT42dx, Peavey XXX, tc-electronic g-system и eminence говорители, което само по себи си е стабилен гиър за доста пари.

 

ЕДИТ: Забравих да добавя нещо:

 

Ако желанието ти за активни ЕМГ-та е продиктувано от това, че си фен на Металика и търсиш звук, близък до техния (като едни от най-популярните изпълнители, позлващи ЕМГ/активни адаптери) - бих те посъветвал да погледнеш това - http://www.youtube.com/watch?v=jkDXyCKLvv0

 

И без това гледам ползваш софтуерни симулации, не би трябвало да имаш проблеми.

 

Поздрави!

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега @kolio_k гледната точка е следната: човек, който е запознат с китарата, не може по никакъв начин да извади някакво впечтление за звук и инструмент то било в семпъл или видео клип (различните инструменти звучат различно), като това упира до много фактори. От клипчето на мен, ми прави впечатление как изглежда въпросната китара - и толкоз. Всеки един инструмент звучи по различен начин, дори саунда да е "едитнат", отделно - "едно е да пипнеш и да чуеш а друго да си го пуснеш". Та аз пак не виждам смисъл в това което си написал, важното е че ти намираш смисъл и ти е било забавно докато си го правил.

От друга страна ако си поиграеш и пробваш различна електроника на дадена китара ефекта е брутално различен и смяната на адаптери не упира до микрофония а до това да намериш нещо по-добро като звук (твоя саунд) - (абсолютно всичко се променя от атака до плътност и т. н.)! При ел. китарите след дървото и удобството на инструмента следващото най-важно нещо е ЕЛЕКТРОНИКАТА. А даден човек дали може да свири или не е отделен въпрос!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се старал да давам мнения базирани най вече на личния ми опит, от тази гледна точка, съветът ти да си поиграя с различна електроника е малко закъснял. По спомени / смени от последните години:

 

Gibson Les Paul Studio - от 490 И 498 на Dimarzio PAF, на Bursbucker Pro - Neck / Bridge

Fender AMerican Standard - от Stock Pickups на Shur FL

Gibson Les Paul Standard - oт Burst Buckers на 490/498 на Seymour Duncan 59 (neck/bridge) и обратно

Yamaha SA2200 от Stock на 490/498

Blade (не помня модела) от Stock на Seymour Duncan 59 neck/ Seymour DUncan HotRails bridge

Fender American Standard (не същия от по горе) oт Stock на SD 59 neck и Dimarzio custom -bridge

PRS Custom 24 от Stock на SD59- neck&bridge на Bursbuckers PRO

На къстъм китарата ми oт SD59 N&B на BK, на Burstbuckers

 

И тн., имаше още няколко (Ibanez JS, RG, Epiphone) , за които се сещам. Винаги съм сменял адаптерите с цел да получа малко повече от това или онова, но както е видно става въпрос за инструменти на които, като цяло ( с някои изключения/ PRSа например) съм харесвал саунда така или иначе. И въпреки че доста съм си играл (или може би точно заради това) смея да твърдя, че разликите, които се получават, са доста незначителни

 

Според мен в такива теми споровете са излишни, защото спорещите обикновено изхождат от съвсем различни гледни точки, опит, естетика и тн. Аз никъде не твърдя, че моето мнение е меродавно, само го споделям, както и другите пишещи в темата, а кой от четящите, какво ще приеме пък си е негова работа

 

П.П. От демо наистина не може да се добие качествена представа за това как една китара звучи, в най добрия случай, някакви най общи впечатления, затова се и пробва!!!! Но в случая с Гибсъна и Корта, разликите са доста ушевадни

 

п.п2 .......При ел. китарите след дървото и удобството на инструмента следващото най-важно нещо е ЕЛЕКТРОНИКАТА....

 

Именно, и аз така мисля/ материал, изработка (удобството е нещо относително) електроника

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Благодаря на всички за изказаните мнения! :virtuoz::godbless:

Здравей,

какво реши?

Смени ли адаптерите?

Ако да, ще е интерестно да споделиш впечатления.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм .Реших да си поръчам китара от Китай.След 2 месеца заминавам за Англия на бригада и ще я поръчам направо там да дойде да не я нося и на отиване .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на края на следващия месец чакам едно комплектче 81/85 да пристигне с кака ми от чужденеция, че в БГ се връзват малко скъпички от магазина, а и не съм на зор. Мисля да направя цяла тема по въпроса с монтажа някои модове и впечатления. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.