Jump to content
Българският форум за музиканти

Предлагам помощ за начинаещи колеги ...Инфо ..съвети и т.н.


rudibass

Recommended Posts

Аз по-скоро не бих им препоръчал да пробват. Ще трябва да носят инструмента на лютиер, а ако решат да пилят нъта сами, има голяма вероятност да го повредят и... пак при лютиер. С други думи, неприятности. По-чисто и безпроблемно решение е да се закупи 5-струнен инструмент. Според мен, с комплект 50-110 няма никакъв проблем да се свири в D без доработки по инструмента. Всичко по-ниско вече си изисква 5-струнен бас.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както се казва ,от спора се ражда истината!Има едно недоразумение което ми се иска да се изясни,защото явно говорим за различни неща.За мен да свириш в по-нисък строй и да свириш в дроп(независимо какъв) са две много различни неща!при стандартен 5 струнен бас с нормална настроика си,ми,ла,ре,сол , ако се ,,смъкне,, си-то с един тон ,то 5-та струна ще стане ла т.е. като ла на 3-та, или ако си на дроп Си на 4-струнен бас за мен това не означава че е си,ми,ре,ла ами си,фа#,си,ми(в този строи свиря аз).Проблема идва от там че комплекта струни трябва да е с тънки отдоло и по дебела 5 струна,комплекти който повечето фирми не предлагат.При повечето стандартни комплекти когато се сложат струните 5-та струна не отговаря на килограмите на опън на останалите ,от което тя е видимо по отпусната и не звучи,от там идва за мен целия проблем,и 5-струнен бас не решава проблема,в момента съм скомплект 60,80,100,130 и смених 130,с 135-ца, на дроп Си и съм о.к. Вчера ми идва на гости един приятел с Ibanez EDB 555, и просто не .звучи и това е,аз имах Ibanez sr 505,и пробема си е същия отпусната и незвучаща 5-та струна!За мен дали е 4 или 5 срунен бас не е от значение ,въпрос на личен избор,важното е правилния размер струни,проблема с пиленето на нъта си остава ако е. 4 струнен ,но ако се пипа внимателно не е болка за умиране!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, трябва да се прави разлика между по-нисък строй, запазващ тоновото съотношение между струните и т.нар. алтернативни строеве. И в двата случая трябва да се търси напрежение на опън в разумни граници и без големи разлики между струните.

 

Що се отнася до пиленето на нъта, съгласен съм, че не е кой знае колко трудна работа, но само ако се разполага с подходящите инструменти, т.е. пили с точни размери и подходящи луфт-пластини. За съжаление, такива не се продават по магазините у нас и са доста скъпи. Вярно е също, че човек с опит и умения би се справил и с инструменти от железарията, но ако се прави за първи път с подръчни инструменти, най-вероятно, резултатът ще е нът за смяна.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудна работа. Вероятно е възможно да се постигне нещо при китарните струни, но при басовите, особено по-дебелите, навивките са прекалено дебели и струната няма почти никакво абразивно действие. Ако се изпили нещо, то ще е грубо и има опасност да отчупиш парче от ръба на слота ако натискаш много..Също така, препоръчително е при пиленето, то да се прави под ъгъл, сходен с този, под който струната се "спуска" към ключа. Това със струна трудно ще стане. Предполагам би могло да се опита при по-мек нът. Ще отнеме часове и резултатът ще е под въпрос. Не забравяй и луфт-пластините. Без тях е много лесно да си изпилиш слотовете прекалено дълбоко, т.е. да унищожиш нъта. Както вече написах, човек който го е правил десетки/стотици пъти преди, няма да има особен проблем. Не така стоят нещата с хора, които не са го правили преди.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиленето на нъта не е кой знае какъв проблем. Една "часовникарска" пиличка струва около два лева, освен това се разширява само на ширина, за по-дебелата струна. За улеснение върху фингърборда с хартиена лепенка се залепва пластина дебела толкова, колкото трябва да е висока струната. Пили се до нея. Това може да е някаква пластмаса или най-обикновен картон. А за да не звучат струните като канапи се купува комплект A E B F#. Те са направени специално за 4-струнен бас и притесненията за деформация на грифа са безпочвени. И дайте да се разберем, така нареченото дропване не може да се прави до безкрайност. И не е важно колко са "отпуснали" китаристите. Важно е да свирите в една тоналност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също така, ако правилно разбирам какво се има предвид под "луфт-пластини" - не са чак толкова трудни за откриване и не са чак толкова скъпи. Аз си купих от Mr. Bricolage. От 0.05 мм до 1 мм със стъпка 0.05. За сетъп на бас е достатъчно. Със сигурност не са стрували сериозна сума, защото помня, че ги взех ей така, между другото, като някаква дреболия. Говоря за нещо, подобно на това, не точно същото:

 

7550-729865A.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, точно това имах предвид, лютиерските са с малко по-други размери, но и тези вършат работа. Къде в Бриколаж ги откри, при авточастите ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, в Бриколаж има авточасти? Тия мисля че бяха при всички останали инструменти - там, където са отвертките и разните гаечни ключове. Не си спомням точно, беше преди повече от година. Моите не са точно като показаните, просто такава снимка намерих. Имат повече пластини, започват от 0.05 мм и вървят през 0.05 до 1 мм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.