Jump to content
Българският форум за музиканти

AKG K701/K702


Mairomaster

Recommended Posts

След като вече 2-3 години се мъча с едни наполовина работещи AKG K300 Monitor, които като модел много си харесвам между другото, реших че е крайно време да си взема нови слушалки.

Слушалките ми трябват за миксиране и "мастериране" най-вече, но ще си слушам и музика на тях (то е грехота да имаш такива добри слушалки и да не слушаш музика с тях). Свикнал съм да слушам музика на мониторни слушалки и колони и бих казал, че ми харесва повече като вариант от колкото да използвам hi-fi такива за целта.

Добре съм запознат с факта, че на слушалки не се миксирало, няма добър stereo image, няма space, няма адекватен bass response и т.н. В положението в което съм в момента обаче и в което ще съм в близкото бъдеще, нямам достъп до помещени с дори прилична акустика и размери. Така че предпочитам да се занимавам с хобито си, дори и ако трябва на слушалки да е, по добре е от нищо, а и не целя професионални резултати.

Бюджета с който разполагам е до 200 паунда (около 500 лева или 320 долара), въпреки че и толкова ми се струват много.

 

Четох из нета доста, та най ми хванаха окото AKG K702/701:

http://www.akg.com/s...anguage,EN.html

 

Двата модела са почти еднакви, различават се по цвета и че K702 са с откачащ се кабел. В момента те са топ моделите на AKG (по-скоро К702, К701 е по-старият модел и мисля, че не го произвеждат вече). Водят ги студио мониторни слушалки. По мнения на доста хора в интернет са много добър модел и като качество и като цена спрямо качество. Това са и част от характеристиките:

http://www.akg.com/s...view,specs.html

 

Ето и добро ревю:

http://www.headphone...hone-Review.htm

 

Нещата които ми харесват на пръв поглед:

-отворен дизайн - не изморява след дълго слушане, една идея по реален звук.

-изглеждат удобни - дизайна е подобен на моите K300, а от тях по-удобни слушалки не съм пробвал.

-сравнително нискоомни - лесни за подкарване от по-скромен усилвател/изход (това не съм сигурен дали не е нож с две остриета, за спраква - по-долу)

-модел на AKG - това не трябва да е фактор, но съм си фен на марката и знам че произвеждат качествени неща :greenangel:

-сравнително равна честотна характеристика - нещо което много ценя, неможах да намеря слушалки с особено по-добри честотни характеристики, без значение от цената.

 

И една голяма чуденка. Навсякъде разправят хората, че са много гладни за мощност слушалките, че си трябва добър усилвател за слушалки за тях. Аз на първо време ще ги карам на Lexicon Omega аудио интерфейс, а в близкото бъдеща мисля да взема нещо малко по-добро, от рода на focusrite за около 500-600-700 лева ново/втора ръка. Та това е техника, уш смятана да работи с най-различни студио слушалки, но все пак не съм сигурен, дали ще могат да работят слушалките на пълните си възможности. Естествено, предполагам че с външен усилвател за 1000 паунда, резултатът ще е по-добър, но нито имам средствата, нито ушите, нито ме е хванала толкова аудиофилската болест, че да си взема външен усилвател, освен ако това не е наистина наложащо, което поради липсата на средствата или ще трябва да стане с ефтин усилвател или ще трябва да си преобмисля покупката на слушалки (ама колко много обичам дългите изречения :greenangel: ). Omega-та ми я дават 100mw/50ohms, K702 са 200mw/62ohms, което ми подсказва че не би трябвало да има проблеми, но на спецификации не винаги може да се вярва. Сегашните ми слушалки ги дават 285mw/100ohms и нямам абсолютно никакви проблеми да ги карам на доста високи нива.

 

Та ще се радвам да чуя вашите мнения и съвети. Също ако някой притежава конкретните модели, може да споделли мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В последните години AKG произвеждат двойки модели със сходно или идентично техническо решение, но различен външен вид, насочени съответно към професионалния и любителския пазар. Точно такъв е и случая с 701 ( "домашен" модел) и 702 (професионален). Не притежавам никой от двата, но имам впечатления от 701 - работил съм за вносителя на Harman за България по времето когато моделът излезе на пазара. Тествал съм слушалките в различни устройства и си спомням, че ми допадна качеството на звука, както и комфорта при употреба. Малко е вероятно да не съм ги пускал и през звукови карти на Lexicon, а нямам спомен да са звучали по-зле.

За сравнение ще кажа, че нормално слушам на K271 и K240, които предпочитам пред моделите на други производители в този ценови клас на БГ пазар.

Ако имаш възможност и желание бих ти препоръчал да чуеш и Beyerdynamic DT990 Pro - не съм ги сравнявал директно с AKG, но ме бяха впечатлили сериозно при слушане. Мисля, че се вместват и в бюджета ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно подкрепям за К271 и К240 - имам и двата модела и бачкам като се наложи и с двата, като сравнявам и на едните и на другите. Комбинацията е супер и от 6-7 години не ме е подвеждала, което не мога да кажа за други модели...просто с тези се чувствам в "свои води" така да се каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушал съм AKG K271, харесаха ми, но нямаха достатъчно бас..........(то и графиките го показват и не че обичам бас-натоварени слушлки) Относно K701, не съм ги пробвал, но до колкото гледам из сайтовете ревюта, са много по-добри и са доста силен избор (оставаше и да не са за тия пари), но все пак ако не си гледал тук графиките, хората са се постарали и можеш да правиш доста детайлни сравнения:

http://www.headphone.com

 

http://www.headphone...on-ah-d2000.php< Ето тук едни слушалки, които май са в твоя ценови диапазон и мисля, че могат да се тестват в БГ.........

 

Ако не си гледал тези клипчета, също бих ти ги препоръчал:

 

Mighty Headphone Test - Dave Rat

 

Поздрави :)

Редактирано от vane
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за мненията!

 

@разбойник

Beyerdynamic DT990 Pro и аз забелязах, че доста ги хвалят в нета, но няма къде да ги пробвам за съжаление. То не че K702/1 има къде, но поне за тях имам достатъчно много доводи да ги купя и без да ги пробвам. Все пак трябва да прочета малко повече за модела.

 

@Telerig

K240 най-малкото честотната характеристика не ми допада, при сравнение с K702, а и като цяло не мисля, че биха били на нивото на K702.

К271 същата работа, само където са и затворени - още по-лошо за мен.

 

@vane

Графиките в headphone.com си ги гледам редовно, доста полезна опция на сайта. За Denon хубаво, но не съм в България в момента. Благодаря за клипчетата иначе.

 

 

Очаквам още коментари, най-вече от хора, които са се занимавали повечко със звукообработка и имат наблюдения върху различни hi-end слушалки. :cheers2:

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нова дилема...

 

Попаднах на още един модел на AKG - K601. На практика е същият като K701, но с различни драйвъри. По спецификации се различава само по импеданс - 120 ома, срещу 62 ома за K701. Прочетох доста в интернет и за него, но немога да взема решение. Води се една идея по-нисък клас от K701. Хората казват, че по звук са доста близки, но K701 бил една идея по-детайлен. Само че не мога да преценя дали си заслужава парите, понеже намерих K601 в Томан за 275 лв с 3 години гаранция (обръщам цените в bgn за ваше улеснение, като казвам колко ще ми излезе с доставката). За справка K701 ми излизат 410-440 лв. втора ръка и амнайсе пъти повече нови (сума която не бих дал и да имам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Пристигнаха ми слушалките - K601. На първо слушане доста добре обаждат, въпреки че е добре да се разработят малко.

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито,

дано да ти вършат работа. Аз не можах да открия много инфо в нета, нямаше ги за сравнение и в headphone.com

 

Само малко ми стана странно като каза 440 лв. на старо като тук ти излизат нови 420.........

http://www.thomann.de/gb/akg_k701.htm

Редактирано от vane
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опа, объркал съм се. Имал съм предвид K702. Иначе доста информация за K601, както и много сравнения успях да намеря в http://www.head-fi.org/f/ . Доста полезен форум за слушалки като цяло.

Интересно наистина, защо в headphone.com няма графики за модела, при условие че преди години е имало.

Това е сравнение между K701 и K601 от времето когато модела е бил наличен там:

 

http://cdn.head-fi.org/f/f2/1000x500px-LL-f2b79860_K601andK701graphs.jpeg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Охоо, солидно време. Аз и в интернет четох подобни неща. Въпреки че не знам колко ще им се промени/подобри звука, те и сега си ми звучат доста добре.

А ти иначе доволен ли си от тях?

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звука се променя чуваемо след време. Разбира се не в лоша посока. В началото са сковани и малко мудни, но с времето засвирват по отверено и живо, Като цяло слушалките ми харесват. Сравнявал съм ги педантично с всепризнатите hd600 и разликата като изключим цената е предимно в по-достоверното възпроизвеждане на ниските и детайла на високите. Но аз съм от хората, които разчитат повече на колони при миксиране. Тези ги ползвам за проверка на баланса и стерео картината, защото имат чудесна сцена и дълбочина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.