Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни


vlex

Recommended Posts

Ми днес имах невероятното щастие за първи път да скъсам струна и след като напазарувах необходимите пособия и поправих непоправимото се замислих нещо. Новата струна звучи доста по-звънливо от старите. Как вие смятате: как е по-добре да се сменят струните - когато се скъса някоя само нея или всичките на определен период от време :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Еми като ти се скъса струна много ясно,че ще си сложиш нова само нея,ако скоро си сменил всичките струни.

Ако пък и без това са от отдавна,това ти е повод да ги смениш всичките. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе те ако става за въпрос са заводските :D при мен е от 8 месеца а не ми се мисли колко месеца е кесала по складове преди тва :P То се вижда как са се окислили от въздуха и са потъмнели, но понеже свиря сравнително от скоро на китара и не мога да преценя кога са ми вече "стари" струните. Вие примерно на колко време си ги сменяте по навик?! :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...според мен е хубаво струните на китарата да се сменят на два месеца профилактично...не е необходимо да се разложат и чак тогава да се мисли за нови...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи много от струните - забелязъл съм че по-тънките по бързо се скапват и почват да издават разни странни хармоници... имах един комплект .13 а адарио дето на 9 месеца нямаха никакви проблеми. Даже някой хора казваха че им се струват нови. Проблема на тия струни е че като ги сложиш им трябва една седмица да улегнат. Но нормалните .09 комплекти нямат такива проблеми - с тях се свири най-добре веднага като ги сложиш, а на 2-3 месеца вече не се водят за струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми начи утре сабахлям ше има смяна на струнажа :P Таз вечер май ше си играя на 3д дизайнер покрай играта та чак утре :D

 

Ок мерси мн на всички :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...може...ама като се сменят една по една на мен ми е много по лесно...а и все пак наистина едва ли е полезно да се сваля цялото напрежение от грифа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

preIbanez, той човекът си го каза - няма да и стане нищо на китарата ако й се свалят всичките струни едновременно. Най-малкото за да изстържеш мръсотията, която неминуемо се събира около самите прагчета. Не ме обвинявайте в немарливост, грифовете на китарите ми са едни от най-чистите които съм виждал! :P А и truss rod-а е направен за да държи грифа прав под напрежението на струните, подчертавам прав, няма да тръгне да го измята на обратно. Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е струните да се сменят преди всяко свирене(не говорим за репетиции,или упражнения),а преди студийна сесия, е направо задължително.При интензивна работа,струните запазват качествата си от 5/6 до 20-на часа(в зависимост от вида и производствените особености).

Разбира се,това е трудоемка,досадна,а и финансово-зависима работа,и много често се избират и прилагат компромисни варианти.Неприятно е,когато компромисът стане навик,а недай Боже - и правило.Недобре работещата струна реално прикрива качества на добрия инструмент и добрата електроника(а при акустичните инструменти, зависимостта е още по-очебийна).

 

Тръс родът има за задача,да "помага" на грифа,да се справя с прилаганите напрежения.Колкото е по-голямо участието му в тази задача,толкова е по-голяма и вероятността,при отпадане на напрежението на струните,действието на "шиша" да се прояви в обратната посока.Това заслужава внимание,предимно в ситуации,когато по някаква причина инструментът се оставя без(или с отпуснати)струни по-дълго време(при някои акустични инструменти без тръс род,или с други конструктивни особености - това е недопустимо).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

docc - ти свирил ли си някога с дебели струни? Пътвата седмица имат толкова много нежелани хармоници че на моменти дразнят. За 4 5 и 6 говоря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
това е мит.... вярно не е хубаво китара да стои без струни, но 30 минути изобщо няма да я сбъркат

Мит е друг път. На първия ми Ibanez като му сменях струните, стоя не повече от 10-15 минути без струни и после имах ебаси драмите с грифа.

 

Недейте така да лъжете човека - струни на китара с тънък гриф НИКОГА не се махат всичките накуп. Махаш една - слагаш една и т.н.

 

 

 

П.П. Естествено не е лошо грифа да се чисти чать-пать, но това може да става достатъчно добре и без да се свалят всички струни.

Редактирано от iBobz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.