Jump to content
Българският форум за музиканти

Запояване за начинаещи


Recommended Posts

Реших, че е време и аз да се науча да запоявам, защото явно ще ми се налага все по-често, а е досадно да търся някой да свърши работата(не за мен, за него).

 

Купих си 40W поялник тип писалка, макаричка тинол и някаква паста за запояване, която май не съм съвсем наясно за какво служи, но аз се опитвам да чистя "писеца" с нея :)

 

След като изгледах куп видеа из тубата и прочетох няколко ПДФ-а с картинки, всичко изглеждаше толкова лесно, и интуитивно, че се зачудих от какво толкова съм се плашил до сега.

 

Напълно екипиран с всички необходими уреди и материали, както и с прясно закупени RCA и XLR конектори, балансирани, и нетакива кабели + огромно желание да стана солдер мастер, запретнах ръкави и се надвесих да сглобявам първия си кабел.

 

Всичко хобаво свърши в този момент, а представите ми са лесно и качествено запояване, придобити от видеа и четива, се изпариха, сякаш не са съществували :(

 

1. Лъщящият връх на поялник, за който говорят във видеата, стана тъмен и мътен още първите секунди, след включването му. Така и не успя да възвърне първоначалния си бясък.

 

2. Когато се опитвах да разтопя тинола, като преди това съм нагрял за около 3-4сек. повърхностите, които ще запоявам, както е по инструкции, се налагаше да чакам около 10сек. преди за започне да се топи. Вместо разтопяването(преди това омекване) да се случи за около 1сек. през която да имам възможност да манипулирам разтопения материял, се получаваше рязко(мигновенно) преминаване от твърдо към течно състояние, което водеше до образуване на малко топченце тинол, което пада на масата, като капка вода и ме лишаваше от възможността да го използвам по какъвто и да е начин.

 

3. Единствения начин да направя някаква спойка беше, като взех две от топченцата и някак си ги закрепих на мястото, където запоявам, след което ги натиснах с поялника и след 2-3сек. постигах някакъв резултат(доста грозен). Първият опит беше неуспешен, защото тинола не залепна за пластинката на конектора.

 

Ако проблема е в материалите, които ползвам, като се прибера ще мога да направя снимки на всичко, което използвам в процеса за да изкажете мнение. По-скоро предполагам, че фундаментално бъркам нещо, защото според това, което гледах във видеата, трябва да е елементарно.

 

Моля за помощ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз нямам огромен опит, но се занимавам от година - две, прочел съм доста неща и мисля че мога да ти дам някаколко основни съвета, а ако греша и за повече съвети - професионалистите от форума.

1. Като ти е нов поялника и не особено скъп предполагам, върхът му трябва да се "калайдиса". Предполагам заводски не е покрит с калай, а за добрата му работа, това трябва да е така. Аз при нов поялник как процедирам. Зачиствам леко върха със шкурка, включвам поялника да позагрее, почиствам отново върха с навлажнена гъбичка, потапям го в течен флюс и след това слагам малко тинол върху него. Трябва да се опиташ да разнесеш тинола по цялата повърхност на върха или по-точно по тази повърхност, която би използвал по време на запояване. След процедурата и при редовно почистване на поялника по време на запояване, върхът трябва да стои сравнително лъщящ винаги.

2. Важно е повърхностите които се запояват да са чисти! Иначе разтопеният тинол не лепне по тях и не става нищо. При чисти повърхности, тинолът сам си полепва и се разлива върху тях равномерно (с минимални движения с поялника). При сравнително чисти повърхности (нови или не толкова стари компоненти примерно), като се работи с качествен тинол, не е нужно да се добавя допълнително флюс. Ако са по-замърсени повърхностите обаче, за по-лесното запояване помага прибавянето на малко флюс предварително. Това колко време ще чакаш преди да започне да се разтапя тинола зависи от много неща - мощността на поялника, площта на допир със запояваните повърхности, топлинния капацитет на повърхностите и др. Така че може да варира доста. Правилният начин е да подържиш поялника някоко секунди допрян до повърхностите, след което допреш тинола до повърхностите, а не до върха на поялника. Така тинола започва да се разтопява, когато повърхностите са достатъчно горещи и става добра спойка. Ако го поднесеш към върха на поялника, тинолът може да се разтопи преди повърхностите да са се нагрели достатъчно и пак да не иска да лепне добре. А това, че се разтопява рязко, е нормално, да не те притеснява.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Обърни внимание точно какво прави, не толкова какво плямпа :)

 

1. Няма такова нещо като лъщящ връх - метала оксидира след като поялника се нагрее. Върха(човката) се чисти както е показано на видеото, ако го осереш прекалено много - със шкурка и после пак го калайдисваш - разтопяваш малко тинол отгоре и така.

 

2. Щом не се топи в момента в който го докоснеш, значи не е загрята повърхността достатъчно - виж видеото. Щом пада на капки значи има мръсотия - виж как се калайдисва - tinning.

 

Не знам каква е тая паста, ако е за очистване на окислявания, първо мажеш спойката където ще запояваш - в случая на жаковете - перото на жака и проводника, после запояваш на "мокрото". Тези пасти и флюсове са еквивалента на колофона.

 

Имай предвид, че някои жакове имат много дебели пера отзад - примерно на Neutrik, и се нагряват доста по-бавно и трудно. 40W е идеален за електронни компоненти, но може и да не стигне за по-дебели неща. Имай предвид, както се каза във видеото, че цялата работа с нагряването трябва да трае макс 4-5 секунди - иначе почваш да разтопяваш пластмаси, да прегряваш елементи и т.н. и осираш цялата работа.

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо ме е срам да отговоря, защото точно видео #1 го гледах поне два пъти, явно без да обръщам внимание на процеса калайдисване :)

 

Това (калайдисването) сякаш дава решение на основните ми проблеми.

 

Много благодаря за отговорите!

 

Ще докладвам за резултатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предположих, че си го гледал, защото е сред първите, които излизат, но с невнимание.

 

Важно е да си обясниш същността на запояването - то не е слепване с "лепило", а ХИМИЧЕСКИ процес - той протича когато повърхностите, в/у които се запоява и тинола са чисти и загрети до нужната температура. Това е и идеята да не се поднася тинол с поялника, а на повърхността, която се запоява и то обикновено от по-далече, за да се проверява и дали е загрято мястото. SMD са друга бира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаше ли една стара приказка, че ако ставаше с гледане, кучетата щяха да са най-добрите касапи?

Само питам...

Е, няма само да питам, а и ще предупредя - Не използвай шкурка! (освен, ако не искаш да да използваш поялника за садило).

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За шкурката може и да не съм прав :) Как тогава се чисти натрупана с годините гняс на стар поялник? разните там тампони не вършеха работа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам един връх от около три години, не ежедневно, но съм го ползвал бая и "гняс" не е натрупал. Има едни гъбички, които се мокрят и се използват за почистване на горещия връх, на мен ми вършат добра работа. Преди всяко допиране на върха до каквото и да е го почиствам докато лъсне. На горещо, сплавта от калай и олово върху върха се окислява бързо, което се вижда по загубата на блясъка.

Иначе, доброто запояване, до голяма степен се определя от умокрянето на повърхностите от разтопената сплав. Правилно почистени и калайдисани повърхности се умокрят напълно и разтопеният припой се стича вместо да става на топчета.

Не на последно място, трябва да се обърне внимание върху качеството на поялника, върха и припоя. Не е удачно да се пестят пари от това.

 

ПП: Темата е за раздел "Изработка и ремонт".

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблем още на първа стъпка :(

 

 

Нищо не се задържа по поялника, всичко си пада на капки, както преди :(

Пробвах да почистя с мокра гъба и без да ползвам гелчето, ама не станА.

 

Помощ!

 

^ПП: Мислех, че там е за музикални инструменти само

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Блр, гъбички, нищо не помага. Може би при скъпите поялници има нещо друго, но тези евтините като моя стават черно-мазни - като вентилатор в обществена кухня. Не, че не съм го ползвал да топя разни пластмаси. Затова и казах моя начин да ги изчистя, защото при мен точно така не полепваше тинол след даден момент. Моята човка е от еднороден метал, непокрита с нищо, така, че шкурейки я, нищо не променям :)

 

Тоз поялник е студен, или си взел калай за бакърени тръби... поне на мен така ми изглежда. След като веднъж почне да се топи, припоя трябва равномерно да почне да "влиза" в капката, а не като при теб - на пресекулки. Бе най-добре ако около теб има някой, който на живо да види какво става и да ти покаже - както валяка каза - с гледане трудно се учи...

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да взема да отворя едно училище :whistle: ?

Дали ще набера заинтересувани индивиди? За практическо и академично обучение?

(Щом Нов Български "университет" може да събира такси, да опитам и аз :D ....)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблем още на първа стъпка :(

 

 

Нищо не се задържа по поялника, всичко си пада на капки, както преди :(

Пробвах да почистя с мокра гъба и без да ползвам гелчето, ама не станА.

 

Помощ!

 

^ПП: Мислех, че там е за музикални инструменти само

 

Има една техника за приготвяне на нов връх, но ще ти трябва амониев хлорид (нишадър). Навремето го продаваха в аптеките. Загряваш добре поялника, топваш бързо в колофон, после в нишадър и след това стапяш капка от припоя и забърсваш в мократа гъба. Повтаряш 3-4 пъти упражнението, докато стопеният припой омокря равномерно върха. Подобен резултат би трябвало да се получи и с други вещества, които имат кисела хидролиза или са слаби киселини, например Аспирин или витамин С.

 

ВНИМАНИЕ: При стапянето, амониевият хлорид отделя гъст, бял дим, не го вдишвай! Работи на проветриво място!

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dry_tip_cleaner_main.jpg

За чистене на поялника.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=CZQl1tByyhQ

За калайдисване на човката.

 

 

 

Малко по поялниците. След като съм сменял над 10 поялника още от времето в което ходих по кръжоци по електроника, стигнах до извода, че поялникът и човката му са много важни. Поради тази причина си купих станция за запояване на Weller. Цената и беше над 350 лева и станцията беше втора употреба. Имам я от около 5 години и не съм имал и грам проблем. Вдига 300 градуса за 14 секунди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко по поялниците. След като съм сменял над 10 поялника още от времето в което ходих по кръжоци по електроника, стигнах до извода, че поялникът и човката му са много важни. Поради тази причина си купих станция за запояване на Weller. Цената и беше над 350 лева и станцията беше втора употреба. Имам я от около 5 години и не съм имал и грам проблем. Вдига 300 градуса за 14 секунди.

 

За човек, който се занимава сериозно и/или професионално (т.е. продава продукцията си), закупуването на такъв инструмент е напълно оправдано. Гледал съм ги тези станции и са ми потичали лигите, въпреки че използвам поялник много по-рядко и за много по-непретнциозни неща от теб, просто си падам по хубави инструменти и машинки :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ти си ти... нали ти е ясно, че за нас, простосмъртните, които запояваме <нещо> 5-10 пъти в годината, тази инвестиция е неразумна :)

 

Да взема да отворя едно училище :whistle: ?

Дали ще набера заинтересувани индивиди? За практическо и академично обучение?

(Щом Нов Български "университет" може да събира такси, да опитам и аз :D ....)

 

Майтапа си е майтап, аз бих се пуснал на такъв курс :) Действай! Това, което със сигурност ме отблъсна преди време завинаги от електрониката като хоби беше, че, баси, все пак съм българин, а не руснак!!! Ако се сещаш какво имам предвид...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.