Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да се науча да свиря на хармоника ?


Recommended Posts

Здравейте. Намерих една стара хармоника вкъщи още от времето на дядо ми и реших да започна да се занимавам, но не искам да е много професионално, а просто да си свиря разни простички неща. Та исках някой да ми предложи начин по който да се науча и също така да ми кажете какъв стил може да се свири с моята хармоника. Тя е Bandmaster CHROMATIC със full octaves & 40 reeds от тези с копченцето отстрани. <--- http://s32.dawandastatic.com/Product/22637/22637133/big/1315925590-167.jpg?20110913140912

 

Благодаря ви предварително. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси школи и самоучители в интернет - има даже на руски - аз бях намерил, дори бях свалил, но беше отдавна и не знам къде съм ги дянал - някъде по външни устройства бяха, в някаква флашка ли, къде ли - потърси в нета и ако не намериш аз ще ги потърся при мен, съотв ще се опитам да ти ги пратя - но ако потърсиш сериозно в нета съм сигурен, че ще намериш.

Поздр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, мен ме устройват само на български или английски, а български самоучител никакъв шанс да намеря, но мерси ще разровя из интернет ! Но не разбрах с този вид хармоника какъв стил се свири ? :huh:

 

Поздрави от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 1 month later...

има много неща в интернет, но не знам колко ще ти свършат работа; като за начинаеш пробвай с LP Allen като за начало

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само ( понеже знам, че може някои "мегамастери" на хармониката да ми се нахвърлят тук-) знам, че JP Allen свири на диатонична повече,но пък предлага много прости мелодии за разлика от други, така че не е лош вариант като за начало.. успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Здравейте.Аз съм нов съфорумец.Казвам се Николай от Пазарджик.Свиря на китара непрофесионално от няколко години и от 3 дни насам опитвам да продухам една хармоника.Блус хармоника в до,марката е Лий Оскар.За огромен мой късмет се уча на хармоника,която беше на Васко Кръпката,но да не прекалявам с фукнята :).Искам да ви попитам за някакви начални стъпки и насоки,които можете да ми дадете,като скали,песни и т.н и другото,което исках да споделя с вас е ,че на 4 дупка при вдишване,мисля че това е тона ре,излиза страшно фалшиво,а при по-голямо вдишване направо заглъхва.Защо се получава така и дали може да се оправи.Поздрави от Пазарджик :))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1) да купиш нормален инструмент. НЕ lee oskar разбира се. Варианти: hohner sp 20/GM/MB deluxe/Suzuki Manji/seydel 1847.

 

2) обучаващо видео за техниката е тука: 

http://www.harperclub.com/viewforum.php?f=4

 

3) ако искаш да ремонтираш този LO, мога да ти продам комплект инструменти за ремонт на хармоники. За такъв евтин инструмент като LO няма особен икономически смисел да го ремонтираш при лютиер. При мен например ремонта ще излезе от 15EUR.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията.Поръчах си Honner Alabama Blues и за сега започнах да схващам как да свиря чисти тонове и мисля, че това е добре, като за начало.Щях да попитам дали има как, ако на някой му се занимава разбира се, да хване по слух интрото на "нека бъде светлина" и да го разпише на таб.Бих бил много благодарен, защото никъде не мога да го намеря.: :)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте, свиря на бас китара и класическа китара, но много ме пленява хармониката. Много бих искал да се науча да свиря, но не знам с кое първо да започна. Вчера си купих един fender blues de lux като за начало. Успявам да нацелвам тоновете, но искам да разбера повече за техниката на вдишване и издишване в самия инструмент. Как да изкарвам чисти, единични тонове, има ли техника на издухване с езика или той не участва в цялата работа. Има ли някакви материали като за начинаещи, които мога да ползвам, като се има предвид, че не съм голям специалист в английския. 

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

участва, обаче с такъв инструмент не можем да бъдем сигурни че е възможно. Hohner SP20 -> мноооого по-добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз сам се учих да свиря на хармоника като гледах доста клипове в нета, дори бендинга от там го научих просто тогава бях изровил всичко на български и английски а то е много наистина. В музикалния магазин "Камертон" в София до музикалната акдемия преди два дни гледах доста добри книги за хармоника, имаше и начални школи но са само на английски език. имаше и около 5-6 броя други интересни книги (партитури) за хармоника като блус, рок и др. аз от там си взех едни партитури на известни песни но за хармоника. Успех в начинанието. хармониката е доста приятен инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.