Jump to content
Българският форум за музиканти

Обсъждане на новата система за продажби


Recommended Posts

4 поста изписа без нито едно предложение. Поне кажи как ги виждаш ти нещата? Да няма верифициране ли? Не мога да те разбера. Ако има фирма на която си клиент и искаш чрез нея да се верифицираш - кажи коя е и да видя какво може да се направи. А ако искаш от мен да посъветвам хората да се доверяват на всеки - няма да стане.

 

Явно не четеш какво съм предложил, та ще се наложи, колкото и да е смешно, да се самоцитирам:

 

След като си решил да има такава верификация, предлагам първоначално да се направи на база раздел "Рейтинг на продавачите и купувачите" след което хора да се добавят при потвърдена сделка в новата система.

 

След като верифицирането на база сегашната информация в раздел "Рейтинг на ..." ти се струва абсурден, остава второто ми предложение, т.е. всички започваме от нулата и верификацията се извършва при извършена сделка. Ако искаш да добавиш хора, за които гарантираш/познаваш лично, посочил си VIP-кръга.

 

Ако има фирма на която си клиент и искаш чрез нея да се верифицираш - кажи коя е и да видя какво може да се направи. А ако искаш от мен да посъветвам хората да се доверяват на всеки - няма да стане.

Клиент съм на две банки, опериращи на българския пазар, но въобще не е там въпроса. Не става въпрос за мен лично, а за това, за което ти си отворил темата, т.е. да обсъдим как нещата да станат най-добре. Не мисля, че някога съм бил недоброжелателен към форума по какъвто и да е начин и сега се опитвам да дам (в рамките на това, което смятам за логично), някакво мотивирано мнение.

 

PayPal е система, която се използва най-вече за разплащане с частни (физически) лица в чужбина. За всички, които не извършват такъв вид разплащания, тази ситема е почти безполезна. Задай си слединте въпроси:

1. Колко от потребителите на форума имат (или дори биха могли да имат) PayPal сметка?

2. Колко от тези, които нямат, но биха могли да имат, биха го направили само за въпросната верификация?

3. Да речем, месец след стартиране на системата, какъв процент от ползвателите ще са верифицирани, ако условието е PayPal и дали това ще допринесе за доверието в системата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 215
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^^Да, но поне се регистрираш с имената си, по профила ти има някакво движение и лесно може да се установи кой кой е. Тук я има рейтинг като продавач-купувач, я не. Поглеждаш рейтинга на профила, но и там всякакви изненади са възможни. Търсиш теми и мнения на въпросния, за да имаш поне бегла информация, разпитваш познати... За други варианти не се сещам. Който цели да заобиколи правилата, ще намери пробойни във всяка система. Аз също не мисля да се верифицирам по този начин, не за друго, ами продавам веднъж на трите месеца, а и като цяло ми е за 5те лева.

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За обявите разбрах, макар че не са 20 както ти казваш а 5 (или защото съм член на форума 10), защото аз пейпал акаунт нямам и да регистрирам заради продаване 2 пъти в годината на неща струващи 100-200 лева просто няма как да стане, другото което не ми харесва е че казваш че при регистрация трябва да се сложи телефон и адрес, които да се виждат само от админите еми аз пък не желая да си давам такива лични данни, хакването е изключително лесен процес и достъпа до лична информация също е лесен, при еконт ситуацията е различна там има реални офиси с реални хора, подписвайки се при взимане на информация и при злоупотреба с такава може да се разбере откъде е изтекла, при сайтове особено в бг са много по-различни нещата, другото което не ми харесва е че хем съветваш да не оставяме лична информация в обявата хем обаче вече няма да има лични съобщения и потенциален купувач може да се свърже с продавач само ако натисне бутона купи, ами ако иска да зададе уточняващи въпроси (почти винаги има такива) тогава? Мен лично тези промени няма да ме засегнат толкова, защото рядко продавам неща (и ме учудва защо продаващите активно не участват), но има тема за обсъждане и просто си казвам кои неща не ми харесват.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, аз още при включването си в дискусията написах, че един продавач трябва да е слабо вменяем за да се остави да бъде подведен от купувач фантом . Съвсем не ми е за 5-те лева, но не бих се заврял нито при PayPal, нито във Facebook, нито в която и да е друга база данни замислена на другия край на света, само за да докажа на лицето Х от българския град Y , че съществувам, та и аз няма да се верифицирам.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От чисто любопитство реших да се регистрирам в PayPal ,оказа се,че вече имам регистрация от 2010 - познайте колко съм я ползвал ,въпреки че пазарувам активно от ebay ,пък и от известно време използвам форума единствено за покупко-продажби.Оставям на страна другите недомислия(лично мнение) на новата система и задавам два въпроса:

 

1.По какъв начин верификацията на потребител ми гарантира честна търговия?

 

2.Има ли метод да бъда компенсиран при сделка с некоректен търговец и какъв е той?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз смятам, че липсата на ЛС в новата система е връщане в първи клас. Вече използваният пример за комплекта чинели - така или иначе такъв вид артикул се пласира адски трудно, особено ако трите са различни и на всичкото отгоре не са от всеизвестните марки чинели. Ако се сложи и адекватна на състоянието им цена - Том Круз направо. Тогава съвсем логично е да се направят опити за купуването им поотделно, но без ЛС е греда.

 

Имам информация, че в Еконт от другия месец ще монтират камери във всеки офис. Това ще даде положително отражение според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vihro - идеята е добра. Ще трябва да го доизмисля само примерно потребителят да има определен брой приятели да е регистриран във ФБ от няколко месеца и да има някаква активност. Ще помисля още малко върху идеята да не взимам прибързани решения, но мисля, че до месец ще мога да го направя.

 

@blr - човек, не става така. Ти предлагаш примерно като направиш някаква сделка с някой ( и двамата не ви познавам ) да ми пратите по едно лично и на базата на това да ви верифицирам? Не е сериозно. Това което аз предлагам е стандарт в интернет системите за продажби. Не откривам топлата вода. Иди, виж по света как го правят хората. Все пак се намираме в интернет пространството и е нормално верификациите да стават по интернет. А и PayPal е замислен точно с тази цел. Тук отговарям на първия въпрос на @soundcraft. Ако плащането с продавача мине през PayPal - да можеш да го оспориш и ще ти върнат и парите. В случая аз не откривам топлата вода а ползвам на готово това което работи по света.

 

@funkyto - добре де да кажем, че ти останат 7 обяви. Тази операция можеш да я изпълниш още 2 пъти и да ти остане една свободна обява. Ако проблемът е лимита - като тръгне системата той ще се саморегулира. Като почнат оплакванията ще вземем и мерки. За личната информация ти си решаваш. Няма сериозна система по света в която се работи с пари и потребителите да са анонимни. Не смятам и да правя първата. Искам да мога да дам някакви гаранции на тези които я ползват. Във форума не мога да дам гаранции.

 

@soundcraft - Как ще ти гарантира? E-bay как ти гарантира? Ако работиш с верифициран продавач и те излъже можеш да се обърнеш към полицията. Ако не верифициран продавач те излъже може да се обърнеш към арменския поп :) Както каза по-горе ако плащането мине през PayPal ( няма сериозен онлайн магазин в света, който да не приема разплащания през PayPal, сигурно има защо ), може да оспориш транзакцията и да ти върнат парите. Аз не съм нито полицай нито врачка. Това, което мога да направя за вас е това - да взема опит от света и да го приложа тук.

 

@Sasho_Crasho - има лични съобщения но се ползват когато има сделка. Преди това продавачът определя дали иска да му бъдат задавани въпроси или не. И тези въпроси да бъдат ли видими за всички. Така, че ако продавачът разреши - може да му задавате въпроси. Ако прецени ще са видими за всички, ако не само той и вие си ги виждате. Освен това както съм написал има опции продавачът да разреши оферти и предложения за стоката. Има доста начини да си приказваш продавача но само ако той разреши. Ако не искаш да ти коментират цените - забраняваш коментарите и си готов :)

 

И накрая пак да се върна към верифицирането.

В E-bay има ли верифициране - има

Задължително ли е - не

Всички ли са верифицирани - не

Съветват ли да не се търгува с неверифицирани - да

Имат ли рейтинг продавачите и купувачите - да

пречи ли гореизброеното на хората да купуват и продават - не

има ли система която 100% гарантира липсата на измами - не

Така че това са мерки за редуциране на измамите - който иска да ги ползва, който иска да не ги ползва. Не виждам проблем.

Ще има ли преференции за верифицраните потребители - да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам ,че се обсъжда идея работеща в Ибей и като нейн ползвател ще кажа силни и слаби страни!Изводите са ваши!

Ибей е силно популярна система за онлайн търговия по целия свят!Ползвам я от почти 4-5г..знам че имаме съфорумци с по-голям стаж и опит там и също е добре да кажат по две думи.Там основно има няколко типа продажби и аз не разбрах тук така ли ще бъде-твърда цена на продукта, лимитирана цена /минимална/ или търг с първоначална цена!При търговете е най-сложно,там се налага да се следят нещата от късо и разбира се лимита ,който можете да си позволите!За там също е задължително да имате познания относно продуктите ,за които кандидатствате /цени ,качество,производител,и др./,както и езици за да комуникирате!В тази връзка съм виждал инструменти закупени от магазини в щатите примерно за 100$ и пуснати в Ибей за 150$ да речем!Системата Пей Пал е отделна от Ибей ,но работи с тях и със много други магазини и доставчици.За да имате Пей Пал акаунт трябва да си вземете от банка карта за международни плащания -има ги в във всяка една.За мен ограничението за комуникация между страните е неправилно -ако някой не иска да му задават въпроси ,как ще става договаряне на цена?Аз не мисля ,че тук се вихри някаква главозамайваща търговия, че толкова да си блъскате мозъците,нека да пусне Рафо система и ще видим дали е добра или ще се коригира,той го заяви вече!Аз съм за !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никаква гаранция нямам от ebay,освен ако не ползвам системата PayPal,която само сътрудничи със сайта.А това за полицията е меко казано весело.Най-агресивното,което може да се случи е администраторите да се свържат с некоректния потребител и да го подканят да извърши определено действие.Това съм го изпитвал на гърба си,съобщено ми бе,че няма правно основание за по-стриктни мерки.За мен верификацията е излишно усложнение и ми създава усещането,че новата платформа по-скоро ще обслужва нечии интереси,отколкото ще облекчи форумната търговия,ако мога да я нарека така.Дано не съм прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Извинявай ама ти говориш весели неща. Меко казано. Предлагам който няма пророчески способности да не предсказва какво ще се случи, че може да се изложи. Ако си пророк - приеми моите извинения.

 

Все едно ако на улицата те обере някой да знаеш кой е и да твърдиш че е весело да се оплачеш в полицията. Дайте да говорим сериозни неща. Верификацията с нищо не ви пречи. И след като не е задължителна не разбирам до какви усложнения ще доведе? Но както казах... аман от пророци.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да отговоря и на rockfire

По подразбиране коментарите и въпросите са изключени. Ако продавачът иска да му се задават въпроси ги включва. Не мога да задължа никой да отговаря на въпроси. Не е и редно.

Относно типовете обяви - ще ги има всички. Има как да се наблюдават търгове. Имаше и автоматично наддаване но съм го изключил за момента. Ако се окаже необходимо ще го включа лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам ни най-малки претенции за каквито и да е паранормални способности ,още повече не виждам какво в моя пост те кара да мислиш така.Просто изразих съмнение ,а не направих твърдение.Що се отнася до полицията - абсолютно си прав ,но в нашия случай става въпрос за доброволно действие ,никой никого не кара насила да купува.Както и да е,ти поиска предложения - получи ги .Аз спирам дотук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рафо, има ли възможност да е обратното-по подразбиране въпросите да са включени (коментари и в ибей не съм виждал) и само който не желае да му бъдат задавани, да си сложи човка на определеното място? Защото си мисля, че повечето хора желаят максимална прозрачност и яснота по отношение нещата, които продават/купуват, а пък знаеш, че доста хора не четат и предпочитат да питат. Вярно, че това ще е някаква възможност да се научат първо да четат и после да питат, но да не бъдем чак такива оптимисти ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Абе ти се оплачи в полицията и после да говорим.

Но дори и да не направят нищо. Според теб колко пъти може да се верифицира даден потребител с един акаунт от PayPal или MoneyBookers?

Точно един. Ако си верифициран и излъжеш, втори път няма как да се верифицираш. В този ред на мисли ако си се верифицирал - нямаш сметка да мамиш.

 

^ Сигурно има такава опция но за сега предпочитам така да си остане. Както казах има шаблони за обяви, които като си ги цъкнеш веднъж всички обяви които пускаш ще са с указаните параметри. Например цъкаш, че искаш всички обяви да приемат публични коментари и като дадеш нова обява цъкчето за приемане на публични коментари е цъкнато. Ти естествено може да си го изключиш пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Денят наближава и се замислих за следното - как модераторите ще следят дали броя на обявите се спазва, понеже ми струва тежко ако 5000 потребителя пуснат на първо число всичките си 10 обяви (съответно на верифицираните им останат още)? Естествено, това е в сферата на паранормалното, но все пак...Би следвало някъде да пише (видимо за всички) колко обяви остават в рамките на календарния месец и това число да върви само в низходящ ред т.е. когато аз съм продал нещо, обявата се затрива от моя милост, но числото не трябва да нараства с 1 брой и точно това трябва да се избегне. Сигурно имате решение, но бях длъжен да питам.

В рамките на месец ще функционират и двете системи, нали така? Правилата за настоящата ще си важат, докато се закрие, но ще можем да пускаме паралелно в двете системи едни и същи неща без задръжки и ограничения или?

Редактирано от Sasho_Crasho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.