Jump to content
Българският форум за музиканти

Обсъждане на новата система за продажби


Recommended Posts

  • Отговори 215
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Добре, нека да започнем с изясняване на предназначението на това верифициране. Сделки се осъществяват по два начина:

 

1. На място при продавача/купувача. В този смисъл нещата мисля са ясни.

 

2. С куриер (най-често Еконт) с опция "отвори преди да платиш". В този случай, имена, адреси и телефони са документирани на товарителницата. Нито купувач може да вземе нещо без да го е платил, нито продавач да си остави фалшиви данни, защото наложеният платеж се получава срещу представяне на лична карта. Системата работи и не случайно се ползва и от много фирми за online търговия.

 

Ако целта е да се докаже, че такъв човек съществува, то сегашният раздел "Рейтинг на продавачите и купувачите" е една много добра база данни, въпреки че продавачи/купувачи фантоми не биха имали никакъв успех, поради начините на пазаруване, които описах по-горе.

 

Ако целта е да се отсеят недобросъвестните продавачи, които премълчават дефекти и/или забележки по това, което продават, не виждам каква работа върши верификацията изобщо. Тя не предотвратява нищо в този случай.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По точка 2 имаш пропуски. Има доста оплаквания за недобросъвестни купувачи, които не си търсят това, което са им изпратили. И после се набутваш за транспорт в двете посоки. Справка - Явор тъпото. Има още страшно много примери.

 

Сега не че не можеш да го направиш това но ще ти струва парички и на теб. Така, че е по-малко вероятно.

 

Не мисля, че трябва да обсъждаме нужна ли е верификацията или не.

Ако имаш предложения как да се верифицира човек по друг начин - казвай.

 

Освен това ти така или иначе ще си направиш акаунт за онлайн плащане. Просто е въпрос на време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получават се издънки и с наложения платеж, примерно купувача се отмята в момента на получаване на стоката заради транспортните разходи, като в случая незнанието не е извинение, но се случва. А след като пратката дори не е отворена, то купувача не е задължен да плати транспортните разходи. Повечето хора си пестят левчето за доставка на адрес и искат да им се прати до офис, което пък отваря нова вратичка за клинчене-примерно изведнъж му притрябват парите отделени за закупуването на въпросното нещо и даже не отива да си го вземе. Поради всякакви такива неща си мисля, че колкото по-близка е системата до вече установени и работещи такива, като ибей, толкова по-добре. Хубави снимки, коректно описание и рейтинг са достатъчните неща, които би трябвало да накарат купувача да плати предварително, а продавача най-коректно да опакова и изпрати стоката. Всички пазаруваме от ибей доверявайки се на хора на хиляди километри от нас, покупките пътуват със седмици и въпреки всичките тези усложнения ние някак сме спокойни, че всичко ще е наред. Какво пречи тогава това да се случва и тук?

Аз също си мисля, че 5те левчета, които се залагат в системата, няма да спрат нито търгашите, всъщност при тях казуса е морален, нито недобросъвестните. За мен рейтинговата система е достатъчна, като вече съществуващите рейтинги на всеки се пренесат в новата система, а тези които нямат ще започнат от нулата, но 5те лева не са гаранция за качеството на човека и това колко добросъвестен ще бъде. Положителното е , че в новата система задължително ще се оставя рейтинг, предполагам сборен от качеството на комуникацията, описанието, след като купувача е получил стоката, опаковане, бързо изпращане. Един мини БГ ибей ;)

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, няма да споря нужна ли е или не, колко често се появяват купувачи фантоми, как всеки нормален продавач би могъл лесно да ги разпознае и т н.

 

След като си решил да има такава верификация, предлагам първоначално да се направи на база раздел "Рейтинг на продавачите и купувачите" след което хора да се добавят при потвърдена сделка в новата система.

 

Разбери ме правилно, не е дори особено морално да се разделят хората на "верифицирани" и "неверифицирани" само защото едните използват услугите на дадена, частна фирма за разплащания. След като до сега (не съм толкова млад) не съм им станал клиент, малка е вероятността да им стана и за в бъдеще, особено ако това е само заради въпросната верификация. Вярвам, че не само при мен е така. Това обаче не ме прави фантом или недобросъвестен купувач, както можеш лично да се увериш от съответната тема в раздела за рейтингите.

Редактирано от blr
  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ За да плащаш по интернет (не тук ами на всякъде) все ще трябва да си направиш такава регистрация. И това вече не е екстра или някаква гъзария а необходимост. Защо трябва да ходя до банката да направя превод като мога през онлайн банкирането? Пести се време и средства. Защото дори да приемем да пратиш тези 5 лв. по банков път (примерно) ти ще изхарчиш още 5 да идеш до банката и да ги пратиш там с разните му такси. Така, че искаш или не искаш все някой ден ще имаш такъв акаунт.

 

Верификация по сегашната система за рейтинг е абсурдно да се направи защото абсолютно нищо не гарантира, че всички акаунти там са истински. Аз това няма как да го проверя.

Верифицирането НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! В този ред на мисли няма дискриминация. Верифицирането просто повдига нивото на доверие. Не е гаранция за липса на измами. Но на бас, че явор Тъпото и другите като него няма да си направят 10 верифицирани акаунта ;)

Това което аз мога да направя за да гарантирам, че някой не е фантом е това. Ако има други предложения - готов съм да ги обсъдим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоест рейтингите в новата системата за всички регистрирали се там потребители ще започнат от "0"? Един вид всички започваме на чисто с първата извършена сделка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ например продаваш пиано и китара на промоция за 100 лв. двете. Пишеш цена 100 лв., описваш прИмоцията и пускаш обявата в категория Китари или Пиана. Понеже имаш 2 категории на обява може да я пуснеш и в двете едновременно.

Ако продаваш 5 неща тогава ще трябва да избереш категории на две от нещата, които продаваш. Ако я пуснеш два пъти ще можеш да избереш 4 категории и т.н.

Добре но ако искаш да сложиш и цени на нещата отделно тогава? След като условието е да има една цена на обява излиза, че ще трябва да пуснеш три обяви, една с нещата на промоция и две с нещата поотделно. Останалите условия които сега ги разбирам са добри за хора занимаващи се с редовна покупко продажба или продаващи скъпи неща, но за обикновените потребители (които са по-голямата част от продаващите тук) са тотално тотално сложни и безмислени.

Редактирано от funkyto
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ За да плащаш по интернет (не тук ами на всякъде) все ще трябва да си направиш такава регистрация. И това вече не е екстра или някаква гъзария а необходимост. Защо трябва да ходя до банката да направя превод като мога през онлайн банкирането? Пести се време и средства. Защото дори да приемем да пратиш тези 5 лв. по банков път (примерно) ти ще изхарчиш още 5 да идеш до банката и да ги пратиш там с разните му такси. Така, че искаш или не искаш все някой ден ще имаш такъв акаунт.

 

Нещо не се разбираме. Аз електронно банкиране и сега си имам, както и дебитна и кредитна карта. Така си плащам сметките, пазарувам... Това, което нямам и няма да си направя за да си "спечеля" въпросната верификация е акаунт в PayPal. За трети път пиша, че по мои предположения, това е така с повечето хора.

Също така, смятам за обидно администрацията да съветва "Но аз силно препоръчвам: ...НЕ ТЪРГУВАЙТЕ С НЕВЕРИФИЦИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ! " само поради факта, че не възнамерявам да стана клиент на избрана частна фирма. За мен това не е етично!

 

Оставям настрана въпроса, колко от младежите наоколо въобще могат да станат клиенти на въпросната фирма. Според мен, 70-80 % от потребителите ще са неверифицирани. Следвайки твоята препоръка (НЕ ТЪРГУВАЙТЕ С НЕВЕРИФИЦИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!), новият раздел няма да е много натоварено място и със сигурност няма да прави добро впечатление.

 

Както и да е, така си го решил, така го правиш-твое право.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Точно така, изхабяваш 3 обяви и ти остават още 17. Като за човек, който не продава редовно мисля че не е лошо.

 

^ Аз не мога да разбера какво предлагаш? 4 поста изписа без нито едно предложение. Поне кажи как ги виждаш ти нещата? Да няма верифициране ли? Не мога да те разбера. Ако има фирма на която си клиент и искаш чрез нея да се верифицираш - кажи коя е и да видя какво може да се направи. А ако искаш от мен да посъветвам хората да се доверяват на всеки - няма да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се намесвам в заформилия се спор, нито да заемам страна, но и аз няма да се верифицирам. Не ми е за 5-те лева (все пак ще се използват за нещо и със сигурност могат да ми докарат повече, ако трябва да се погледне по този начин), не ми е и за времето, прекарано в правене на регистрация в ПейПел (което не е много, но не ми е нужна), но 10 обяви и без ограничение за артикулите в обявата ми е напълно достатъчно като капацитет. Вече апелирах за последното, но щом ще остане така - няма проблем.

Но основната причина да не се натягам да се верифицирам е, че досега съм си създал достатъчно добро име и "Сашо Крашо" означава нещо за хората, които се навъртат от известно време тук. "Newbies" е група, която и тук, и там няма да ме интересува, ще предпочета да изчакам познато "лице". Но пък има хора, които са продавали с години и са правили услуги под всякаква форма и непрехвърлянето на рейтинга няма да послужи добре според мен. Например Калин "Katsko" или Виктор "Ytsejam" са много уважавани хора, които за жалост не са достатъчно активни вече, но и да влизаха - имат по 2-3 положителни рейтинга. Съмнявам се да тръгнат да се верифицират, а това ще означава, че някой 15 годишен младеж, който се е верифицирал, ще бъде повече стока от тях? Едва ли...

Просто искам да кажа, че гледните точки относно верифицирането не са около 1, шефе. Досега си успявал да счупиш съмненията ми относно вижданията ти за няколко неща и да ги направиш доста сполучливи, надявам се това да се случи и този път :)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.