Jump to content
Българският форум за музиканти

Отново за процесорите....


jabs

Recommended Posts

Не искам да преповтарям дъвкана тема.

 

Диспута BOSS GT10 vs. POD HD500 е преминал отдавна

в стилистиката на Левски vs. ЦСКА :)

 

Бих искал да помоля за мнение тези, които някога са ползвали процесори от по-висок клас

(AXE FX и други подобни - вижте заглавието).

 

1) Съотношението цена / краен резултат = заслужава ли си?

2) В нета е широко застъпено мнението че качествените VST плъгини (Amplitube, GuitarRig...)

забиват в земята всеки процесор, дори такъв за 2 кUSD. А така ли е наистина? Разбира

се, не говоря за свирене на живо, а за студийна работа.

3) Третия въпрос е безсмислен, а именно: "Лампов амп vs. AXE FX?". Приемете

че изобщо не го задавам :)))

 

Моля за мнение. Благодаря.

Поздрав,

Явор

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо процесорите, които си изредил са от различен тип. Въпросите са ти от тип "колело или кънки".

Цена/краен резултат зависи от целите ти. Понеже не си написал какво искаш да правиш - трудно може някой да отгатне и да ти отговори.

Плъгин също е много общо понятие. Може ехото на плъгина да е по-добро от това на процесора, а пък хоруса на процесора да е по-добър от този на плъгина. Кое от двете е по-добро?

Третия въпрос е в стилистиката на Ботев ПД - Локо ПД, Лацио - Рома, Барса - Реал и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"дори такъв за 2 кUSD"

 

your argument is invalid!

 

Гитар риг + контролер - 500Е някъде

Добър аудио интерфейс - 200Е

Сносен лаптоп, който да държи свирене в реално време - 800Е

Легален уиндоус за него - 100Е

 

Кво става под чертата...? ;) А има VST-та с доста по-солени цени отколкото можеш да си представиш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хама не взимаш предвид факта, че човека каза, че става дума за студийна работа, което вероятно означава, че pc/лаптопа и софтуера вече си ги има, както и аудио интерфейса. Както и има вече доста безплатни плъгини, с които хората в много случаи постигат по-добри резултати и от тези които използват скъпи процесори/платени плъгини.

Аз лично, скъп процесор не съм ползвал, съдя по мнение на хора в нета и по прослушването на миксове направени с такива процесори, както и с плъгини. Само казвам, че плъгините изобщо не трябва да се подценяват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли има човек тук в форума пред когото да не е стояла тази дилема ,процесор или камиончета,естествено и пред мен е стоял този случай.Направих си труда да проуча въпроса из основи. И направих следните изводи :

Всеки(или почти всеки) в началото иска да звучи като любимия си китарист.

Започва се в началото с рифове от любими песни,от там и мерака да бъде и твоят звук като оригинала.

Трескаво търсене на машинка която да издава подобни ефекти( звуци) в началото даже не разбираме кое какво е,камо ли за какво служи.

Проверка в магазините, продавачите изразяват лично мнение а не за какво служат и каква работа вършат, излизаш от магазина двойно по дезинформиран и "главобол" от цените за който и да е ефект (проблем и то паричен? ).

"Скачаш" във форума,с "великото" питане( процесор или камионче ?) без да си наясно какво питаш та камо ли за какво ще ги използваш,за капак те затрупват една камара мнения,от които загубваш представа вместо да изясниш дилемата си.Въпреки,че между многопосочните мнения се е появило правилното- научи се да свириш първо и тогава търси ефекти, оти от раз няма да звукнеш като Слаш или който там ти е любимеца,и тогава сам ще стигнеш до извода(и то правилния за теб)какъв ефект ти е необходим ! Същото се отнася и за инструмента !

По време на процеса свирене (за да се научиш),постепенно се запознаваш с нещата около тази магия музиката,какви неща са ти необходими за това,но идва проблема ПАРИТЕ които можеш да си позволиш за тази цел,и това стеснява кръга на мераците ти. Защото научаваш ,че идола ти има възможност за доста скъпо струващо оборудване което прави този звук който ти харесваш при неговото свирене.

За това момци, най хубавото е това което можеш да си позволиш с парите които можеш да дадеш за тази цел,защото тези които свират за кеф в къщи не трябва да са в тежест на семейния бюджет........е това е шега.

А тези които си изкарват парички от свирнята те са наясно колко могат да заделят за оборудване.........

Извода(поне за мен) е следният,каквото можеш да си позволиш това си купи стига да знаеш за каква цел го купуваш !!!

И още нещо, получаването на собствения звук е тайна на всеки китарист (музикант).

И най вече както е казал - "Мечо Пух,колкото повече толкова повече" стига да можеш да ги използваш,и джоба да ти го позволява. Няма точна дефиниция кое е за предпочитане,всичко зависи от звука който искаш да получиш и средствата които можеш да дадеш за тази цел !Иначе спорът е "вечен" защото техниката се развива постоянно, но и цените растат постоянно.

Моите 5 стотинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе не е баш така. Ти като почваше да свириш знаеше ли кво е фейзър, хорус, буустер... процесора може да ти се стори калпав след време ама за начинаещ е точно начина да добие представа кой ефект кво представлява и после да си каже - аааа, аз от всички ефекти ползвам май май само драйв, хорус и ехо... значи това ми трябва, ама искам да звучи малко по еди как си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

напоследък ми прави впечатление че в повечето добре познати и предъвкани теми по въпроса се пропуска една много важна "подробност" която доста често предопределя крайния резултат и на живо и в записите...значителната роля на човека зад пулта...защото на живо обикновенно се сври с усилвател с микрофон пред него от чието разположение, миксиране, коригиране и така нататък първично зададения от китара, ефекти и усилвател звук се променя в значителна степен...да не говорим какво се случва с първично записания звук при правилна обработка, постпродукция, микс, мастеринг, наслагване на ефекти и прочие...напоследък все повече се убеждавам че в крайна сметка човек може да зададе достатъчно добър отговарящ на уникалната му индивидуалност първичен звук с процесори, камиончета, усилватели, китари, адаптери и всякаква добре подбрана и грамотно комбинирана техника от среден клас...а магията се случва другаде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В професионалните среди някой използва ли Drive на камионче или процесор? Силно се съмнявам. Евентуално Overdrive на вход за boost, но Drive си е на съответният amp. При кабинетите едва ли професионалисти използват симулатори. И това не само на живо, но и при записи. В скъпи студия си има добър набор от усилватели, кабинети, микрофони, специални помещения със специални панели и т.н. Но това не е всичко. Трябва да има кой да свири и кой да настройва нещата и постига съответният звук и мастеринг. Без добър човешки ресурс каквато и техника да има резултатите ще са никакви.

 

Но както и да е, горепосочената техника не е подходяща при свирене в къщи, нито е подходяща за хора не професионалисти. За какво ми е на мен усилвател за 5000 лева и кабинет за още 2000, както и рак процесор за още 3000 като не владея динамиката при свирене, не чувам това което свиря и нямам съответният усет за тон. Тези играчки за които се говори са направени точно за такива хора, които си свирят в къщи за кеф и не се занимават професионално. Има различни модели според джоба на всеки. Един Line 6 HD 500 е перфектно решение за любител или полупрофесионален музикант. Дори на живо в клуб се свири много добре с такава играчка, стига човек да си пренастрои и сейвне блендите за съответната апаратура там. Друга добра комбинация при свирене в апартамент е лампово комбо и от FX send в Line In на добра Sound Карта, и на PC-то CAB симутатор с импулси. Така се запазва динамиката на вход и човек се учи да свири и със съответният усилвател, неговият drive и особености, защото усилвателя не е само нещото което извлича звука, това е част от инструмента и пряко влияе на начина на свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, придържайте се към темата.

 

 

:offtopic-001:

 

Друга добра комбинация при свирене в апартамент е лампово комбо ....

Комбинацията е много добра, ама в блока трябва да не живее никой.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В професионалните среди някой използва ли Drive на камионче или процесор? Силно се съмнявам. Евентуално Overdrive на вход за boost, но Drive си е на съответният amp. При кабинетите едва ли професионалисти използват симулатори. И това не само на живо, но и при записи. В скъпи студия си има добър набор от усилватели, кабинети, микрофони, специални помещения със специални панели и т.н. Но това не е всичко. Трябва да има кой да свири и кой да настройва нещата и постига съответният звук и мастеринг. Без добър човешки ресурс каквато и техника да има резултатите ще са никакви.

Toва е несериозно, освен че не е и вярно - ти едва ли познаваш апаратурата на всички в "професионалните" среди. И да - например Джо Бонамаса използва Палмър Спикър симулатор, при лайв озвучаване, неколкократно цитирано в много видеа, интервюта, предконцертни интервюта с показване на апаратурата и т.н. Еди Ван Хален също.

Има и много, които използват и "камиончета" за драйв (да - с чист усилвател), минавайки през Ерик Джонсън, Форд и сигурно хиляди други....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле...

Заформила се е здрава дискусия :)

 

Извинявам се за забавянето на отговора ми, не е от

неуважение към писалите в темата.

 

@musicman: приемам критиката за "кънките или колелото", затова да

конкретизирам:

AXE-FX, като пакет (с амп-симулациите и вградените си ефекти),

оправдава ли високата си цена, при следните условия:

- свирене и основно записване в малко домашно студио, където по обясними причини класическия

чейн за запис (амп-кабинет-микрофон) не може да се използва (често);

- минимална употреба на живо, при включване директно към пулт.

- алергия към VST плъгини, или неспособност да се справя с тях по начин който ме устройва.

 

@7thString ; Iliev.p: +1 за Mairomaster: добро PC и карта са налични отдавна... би ли могло да бъде

иначе? Относно цената на VST плъгините - хора, моля ви се, да не се правим на по-големи

светци от папата :)

 

Занимавам с музика от началото на деветдесетте. Не съм китарен виртуоз и позволете,

имам реална представа за моженето и неможенето си. Имал съм и ЛЕЛЬ, и самоделни драйвове,

и педалчета и всякакви щуротии. Когато обаче музиката от треска ти се превърне само в хоби,

търсиш по-лесните решения. Такова лесно решение е GT10, който имам от година, и от който не съм

доволен, основно в частта амп-симулации. Затова търся нещо на по-високо ниво и затова задавам горния въпрос.

 

Моля, ако някой има пряк опит с ползването на конкретния процесор, да го сподели и

благодаря предварително.

 

Поздрав,

Явор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

имам удоволствието да свиря с такъв процесор Axe-FX II от няколко месеца и мога да кажа, че няма нищо общо с всички други процесори (zoom, boss) с които съм свирил. Има огромна и ясно отчетлива разлика в динамиката и дълбочината на тона. Без да съм експерт по тоновете мога да кажа, (от моя и от колегите ми гледна точка) че този процесор МОЖЕ да симулира лампов усилвател, кабинет, микрофон и т.н. - сравнявам го с Мarshall JVM410H с 2х1960 и Fender 65 Twin Reverb на които също свиря. Процесора има доста подробни настройки, като стига дотам, че може да сменяш параметрите на лампите в усилвателя, който симулираш. Предимството е че с този процесор можеш да си изградиш чейн изцяло по твой избор и предпочитания, като почнеш от китарата и свършиш в пулта -всичко останало го има вътре и можеш да го променяш до най-малката подробност, като накрая получаваш звук който звучи истински! Недостатъка са пак многото настройки - за да направиш качествен звук, който да ти хареса може да си поиграеш и повече от един ден и то ако ползваш стандартните неща, а ако решиш да се задълбочаваш - не се знае. Всяка една настройка дава отчетлива промяна на звука, така че ако искаш точно твоя звук трябва да ги пипнеш всичките - не съм ги броил но са доста :). За това, което си описал ми се струва, че би ти свършил идеална работа при условие, че цената те устройва и имаш време да си играеш с настройките. За свирене на живо не е много удобен, но ако си направиш някакъв рак - става, какъвто е и моя случай. Управлява се с миди педалиера и си го ползваш като флор процесор. Има хубав софтуер за управление през компютър, което доста улеснява работата - настройването всички параметри през екрана на процесора би било кошмарно.

Надявам се да съм бил полезен, а ако имаш и други въпроси - питай.

 

Поздрави

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето конкретния, точен и не-емоционален отговор, който търсех.

Митко, благодаря. Ще си позволя да ти пусна няколко въпроса на ЛС, за да не

занимаваме повече цялата аудитория.

Честита Баба Марта на всички !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Axe-FX II струва към 5000 лв. и в този ред на мисли, това за което искаш да го ползваш ЗА МЕН не е оправдано. Иначе това е най-добрият процесор в момента. Факт.

 

П.С. Ако задаваш обмислено въпросите си, шансът да получиш емоционални отговори е по-малък ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.