Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно мастеринг с Wavelab 6


Recommended Posts

И с главно да е - пак си остава тъпотия колега без да се заяждам. Никой с никого не се заяжда - твърдя просто, че няма такова нещо компресора да е главно за тази цел. И на мен също ми се иска да има градивен спор, но за да е такъв хората които спорят трябва да са подготвени. Да - всичко което си написал за въпросното видео е едната страна на въпроса. Другата е, че напомпаният, без динамика мастер не е непременно лош - просто различен поглед, който дава база за експеримент и развитие. Не е лош обаче не означава по-добър, което е всъщност и сентенцията на този и на случая от нашата тема. Иначе нямаше да я има и съответната пожелателна прогноза за 2020-та година от това видео, направено от човек, който пак казвам-може да чува. Всеки ползва каквото намери за добре, аз поне не съм срещал случай някой да казва, че със софтуер не може да се направи професионален мастеринг или микс. Бил съм на работата по звука на едно от парчетата на проект за електронна музика в добре оборудвано студио в което има основни неща от двата свята на хардуер и софтуер. Звука, който се получаваше след компресиране и еквализация на бийта с екю и компресор на тюбтек , беше в пъти по-добър от който и да е плъгин - което не значи, че те бяха лоши. Същото може да се каже и за други хардуерни компресори - които не бяха избрани в случая. Просто човек се простира според чергата си и позлва най-подходящото от това което има. Но за да твърди някой за конкретно нещо дали е по-добро или не - трябва да го е пробвал в конкретна ситуация и да може да чува. Аз не съм работил върху електронна музика, но съм видял наживо действието на качествен хард и софтуер в процес на работа и симбиозата между тях - където се крие истината на градивния спор, ако въобще има такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:slap: :slap: :slap:

 

Някои хора колко глупости изписаха... Добре че са забранени псувните във форума, да не се развихрям. Само ще кажа, че съм съгласен с последното мнение на Telerig, добре обобщава нещата по заформилия се off topic спор. Айде спирам да пиша, много се изнервих, отивам да ударя една студена вода.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Ozona никак не ме впечатли но все пак има варианти за дигитален мастер в крайна сметка всеки си знае възможностите ... за мен уейвс плугините за мастеринг са добър вариант . Правя го като разделям центъра от панорамите не знам дали някой го прави точно така но в уейвлаб няма как да стане тъй като не подържа канали и групи .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте дами и господа, миксинг и мастеринг инжинери, продуценти и саунд дизайнери, явно личи дългогодишния ви опит в аудио-обработката. Правилният отговор на въпроса е GAIN.

Компресори, Лимитери и Максемайзери НЕ ПОВИШАВАТ СИЛАТА НА ЗВУКА, това са процесори за микродинамика.

Що се отнася за спора ви кое е по-професионално, дефиницията на професионално е че ви се заплаща за труда и компетенцията. Искрено се надявам никои да не заплащал за компетенцията на никои, от по-горе изказалите се експерти.

На този от вас е зимал пари за миксинг или мастеринг имам да кажа само - ВЪРНИ НА ХОРАТА ПАРИТЕ, ШАРЛАТАНИН.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евалата...абе тия дето са я измислили тая дума loudness maximizer къде им е бил акъла :D

 

Всъщност и аз се исказах неграмотно - процесора се нарича експандер, а не максимайзер (объркаването идва от това, че доста плъгини исползват хиперболизиране в имената си). Super cool Hi-Tech Hi-Fi Sound System към касетофон, е както Loudness Maximiser към експандер.

 

Ако имате интерес може да съставя една темичка за всички аудио процесори - принцип на работа и приложения. Не че съм експерт, но не е нормално човека да пита за regain или normaliser а вие да му давате компресор без да сте чули аудио материала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От АШИПТ ( асоциацията на шарлатаните изказали се по-горе от теб), искрено желаем да напишеш такава тема колега, защото неистово желаем да взимаме пари и да не се налага после да ги връщаме.

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

май някой не си е изпил хапчетата - експандиране е обратния процес на компресирането, и, като такъв, няма нищо общо с loudness maximizer-а....

а пък gain (предусилване) какво общо има с въпроса в началото на темата :hooray:

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

май някой не си е изпил хапчетата - експандиране е обратния процес на компресирането, и, като такъв, няма нищо общо с loudness maximizer-а....

а пък gain (предусилване) какво общо има с въпроса в началото на темата :hooray:

 

Хвана ме че незнам, сега погледнах и да Steinberg Loudness Maximiser е лимитер, не е експандер. Въпроса в началото на темата беше с какво се усилва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега с всеки пост доказваш себе си - моля те и аз лично да напишеш темата, не се влияй от постовете на другите ! :metalist:

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.