Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка на Floyd Rose за 2 минути


atanas_shishkov

Recommended Posts

Колеги, попаднах на няколко поста, относно проблеми с настройката на Floyd Rose система.

Реших, че ще е полезно да публикувам нещо по темата.

В долното видео, италианският лютиер Galeazzo Frudua представя как бързо и лесно може да се настрои всякакъв тип Floyd Rose, точно за 2 минути.

 

 

Аз лично изпробвах тази система - работи безкомпромисно! :virtuoz::))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бачка метода, и аз така си настройвам флойда. Само че, ако си перфекционист и искаш основата да стои абсолютно хоризонтално спрямо тялото на китарата, пак е играчка. Най малкото, при нов комплект струни, като ги сложиш и настроиш, всичко е наред. Само че като почнат да се разтягат, флойда овисва. За това доста помага ръчното разтягане на струните, докато се слагат, но все пак в първите няколко дена свирене, струните си се доразтягат още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от вида на струните - аз ползвам Еликсир и нямам никакви проблеми с увисване, доразтягане и прочие :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно е. Слагаш, лягат за 20-30 мин., заключваш и забравяш докато стане време да ги изхвърляш след 3-4-5 месеца... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най малкото, при нов комплект струни, като ги сложиш и настроиш, всичко е наред. Само че като почнат да се разтягат, флойда овисва

 

Това не е така. Като се разтегнат струните ще се понижи тонът, демек ще ти се разстрои китарата. Като я настроиш усилието от струните, което противодейства на пружините ще се възстанови и равнината на флойда ще се върне по абсолютно същия начин, по-който е настроено да бъде.

 

Флойда е много проста работа, само трябва да се разбере как действа....това обаче не значи, че не отнема време да се настрои, щото освен проба-грешка друг начин няма /или поне не ми е известен/ :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Според мен, твоето не е така. Не вземаш предвид, че като се разтягат струните, стават по-дълги и позволяват на флойда да овисне, дори и в настроено положение. Ефекта съм го изпитвал на практика, не веднъж. Зависи естествено с какви струни си, както казаха колегите, с някои марки се усеща по-малко/не се усеща изобщо.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой успее да го настрои за 2 мин. направо си е за Гинес! :godbless:

Та при смяна на струни аз правя следното: просто си сменям струните една по една. Демек без да подпирам флойда, свалям 6-та и слагам новата след което си я настройвам, после така 5-та и т. н. Но прз това време като падне някоя от старите струни си я вдигам за да не легне флойда. Вижда ми се глупаво да търся нещо за застопоряване на флойда после да ги свалям всичките и прочие. Та по скоро по моя начин се настройва за 2 мин. отколкото по този.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, нали като се разтегнат китарата ти е разстроена, и за да я настроиш трябва отново да ги натегнеш?

 

Положението на флойда не зависи от дължината на струната, а от опъна. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега пак прочетох всички коментари и искам да се обоснова, че предното мнение малко необмислено го пуснах. В първия си коментар, имах предвид, че по дадения начин, дори и да става относително лесно настройването при смяна на струни, в процеса на разтягане на струните често се налага цялостно настройване на ново. И ако се ползва активно китарата в този период и се цели винаги да е перфектно настроене по всички показатели (строй, положение на флойда и т.н.), може да се наложат няколко настройки докато се разтегнат напълно новите струни, което си е играчка.

И сега защо това е така. Като тръгнат да се разтягат струните, компенсираме падането на строя от файн тунерите, но в един момент, може да стигнем до положение в което винтчетата са слезли до долу и трябва да отключваме нъта и да настройваме от ключовете. Освен това, при разтягането, с промяната на дължината на струните се променя и масата на единица дължина, понеже масата остава константа. А честотата на трептене на струната не зависи само от дължината на струната и от опъна, но и от масата на единица дължина:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/math/9/4/c/94c6aac24895a8999f6ec269e18bedf7.png

 

С две думи, след разтягането на струните, ако искаме да постигнем същия строй, трябва да натегнем пружините на флойда, така че като е в хоризонтално положение, балансиращата сила да е по-голяма, от тази която е била с новите струни. И в крайна сметка трябва да минаваме през всички стъпки, както с новите струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормалното време за смяна на струни при китара с флойд е около 20-25 минути. Когато променям размера на струните и трябват допълнителни настройки стават 30-40 мин..

Това е моето мнение за работа 20 години с флойд.

Все пак смяната на струни не е състезание е и важно на направим правилно тази операция, не за колко време!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, тук никой не говори за смяна на струни - естетствено, че в този случай може да си играеш и 1 час, в зависимост от ситуацията / промяна на размер на струните и прочие /!

"2-те минути" са символично поставени в заглавието на видеото, за тези които не са разбрали смисъла но този пост.

Разбира се, че никой не се състезава и в крайна сметка целта е да не се разстройва китарата след употреба на флойда.

 

Който желае - нека ползва това "ноу-хау", всеки решава сам за себе си!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато човек разгледа по какъв начин е устроен флойда и ползва китара с такъв за не повече от няколко месеца смятам, че няма смисъл от пояснения. То си е елементарна физика. Ако китарата се разстройва след употребата на флойда значи, че нещо не е в ред. Китарата която ползвам е с поставян допълнително флойд (беше с тремоло на времето) та не мърда на никъде освен като се разтеглят струните, но то е с малко и е нормално. Просто като смените с нови струни посвирете малко, по раздърпайте флойда и тогава стегнете нъта и си оставете аванс за настройване от самия флойд.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.