Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ при избора на бас !


control_denied

Recommended Posts

Само дето трябва преправяне на нъта(или както му викат) и евентуално на бриджа с пила!!!Подходящ сетъп също е наложителен!!!Трети бас вече минава през тая процедура при мене :) Обаче, малко апаратура го преглъща след това... :metalist: Китаристите са виновни!!! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първия ми бас DeArmond звучеше меко казано отврат в A с петструнен комплект,това го казвам от опит!Също се наблюдава при евтин 5 струнен бас 5 та струна да е по-тиха от другите и с по-малко състейн,наскоро някой питаше за една Yamaha 375, в Динакорд се убедих за това и на някой от по-скъпите модели на Корт,интересно е че при GB серията го нямаше таз черта.

Редактирано от serengeti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих втора употреба / понеже ми изпадна на добра цена / Ibanez SR 300 - 4 струнен 34" , мисля че става ,остава само да намеря по дебели струни :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер!!!Честито, колега!Да къртиш с него:)! С какви адаптери е,че ми е любопитно?Като намериш струни, пиши да видим развръзката :) Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тези ниски настройки...

Имайте предвид и следното: Нътовете на 4-струнните басове са нарязани, така че да приемат определени дебелини на струните. Например, за Е е от около 0.095" до 0.110". По-дебелата струна не ляга плътно в прореза на нъта и се създават проблеми. Ако ще се ползват много дебели струни, нътът трябва да се пренареже или да се смени с подходящо нарязан такъв. Второ, инструментът ще трябва да се интонира за този размер. Възможно е, при много дебели струни, да не достигне ход на седлата на бриджа за точно интониране. Трето, ще се наложи регулиране на тръс-рода в зависимост от напрежението на струните.

Въобще, 4-струнните инструменти са проектирани да се ползват в някакъв, разумен диапазон от настройки и дебелини на струните. Не можете да сложите двигател от камион на мотоциклет, та и тук така. Който иска да слиза ниско си купува 5-струнен бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

lifer_,аз не случайно те попитах за апаратурата :) !Инъче правилно си се ориентирал от към глава и кабинети,лично тези модели на Hartke не съм ги чувал на живо ,но чета по разни ревюта само хубави неща! Покрай тази тема чак ми стана интересно да смъкна MDB-to на Ла,довечера ще бробвам и ще пиша за резултата,макар че съм сигурен че ще прозвучи, в момента свиря с Ampeg svt classic глава и кабинет mesa boogie powerhouse 4/10 и powerhouse 1/15(които не ползвам в момента,но ако десятките се задъхат ще удари едно рамо)Единствения въпрос в момента е дали ще ми издържат ушите :D П.с. обратно на темата...според мен всеки бас от среден клас ,което според моите финансови възможности е около 1000 лв. може да се смъкне ,всичко е въпрос на правилните струни и настроики ,друг е въпроса дали ще ви хареса как звучи,Фендера които имам аз (джаз бас ,мексикански) е не звучи и тава е ,сложих му струни 45-105 и взеда мърка на стандартно Ми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито за баса колега!А пък противно на очакванията ми,аз на Ла със струна 130 не можах на смъкна.Незнам какви въжета трябва да са за да прозвучи.В случая звучеше както се изрази колегата Fats като канап...но за C,G,C,F комплект 55-75-95-115/120, е идеален!Докато свирех на този строй ползвах комплект 60-75-95-125!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега MDB-1, При мен за Ла със 135 съм на ръба на успеха :D (и записвам даже така).Ама истината, може би, е 145 или поне 140. Наскоро гледах комплект на Warwick Dark Lord със 175, е това е вече мания!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, вие отивате на корабни въжета вече. :) Имам два 6 струнни баса удома, като и двата са със следната номерация струни - .025", .045", .065", .085", .105", .135". Споделям мнението на Fats и на blr относно звука като фуния, 4 струнните басове и крайно незнайния като резултат ресетъп на 4 струнен бас, за да можеш да постигнеш добър екшън, минимален плясък на струните по праговете и добър тон. 34" мензура за дроп също ми е много на кантар, защото по този начин се променя една закономерност, която дава верен тон при всички позиции. 35" мензура е създадена не защото на хората им е много приятно да се разперват по грифа, а защото физиката и математиката и някой разумен човек, който явно има познание в тези науки, са довели до извода, че при тази дължина и при промяна на напрежението, създавано от струните, се запазва съотношението, което води до верен тон. Не съм нито физик, нито математик и вероятно за запознатите с тези закономерности говоря като бабичка в компютърен магазин, но нали трябва да се говори в такива теми. :)

Честито за баса, иначе! Със здраве да му теглиш въжетата и действай разумно с него, защото басът е жилав домашен любимец, но все пак ти служи както ти се отнасяш към него. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уважаеми колеги, разбирам, че се опитвате с наличните моментни възможности да търсите нови възможности. Но... знайно е, с трици маймуни не се ловят. Хората са измислили решение на въпроса. Така че даже 4-струнните инструменти да звучат без проблем. Вече се произвеждат комплекти A - E - B - F#. Все в някой от музикалните магазини ще могат да ви доставят. Ако не мога, да ходят и да се удавят в някой нужник. Хубавото на тези комплекти е, че не е нужно пренарязване на нъта и чегъртане на бриджа, фабрично са дебелината на 4-струнен комплект, но са навити така, че звучат ниско. Искам дебело да подчертая и да разсея ширещо се заблуждение - по-ниско звучащите (и по-дебели) струни не оказват по-голям опън върху грифа, което ще рече, НЕ БАРАЙ ТРЪСРОДА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...по-ниско звучащите (и по-дебели) струни не оказват по-голям опън върху грифа, което ще рече, НЕ БАРАЙ ТРЪСРОДА!

 

Tочно така е. Корекция на тръс-рода ще се налага само ако се вдига строя с дебелите струни.

 

Относно напрежението в различен строй/дебелини, ето една полезна информация от добре известен прозводител:

 

http://www.daddario.com/upload/tension_chart_13934.pdf

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това имах предвид отностно подходящия сетъп. При мен позицията("столчетето") на бриджа при 4-та струна,се налага да е доста изтеглена назад.Ако пробвам да сваля още малко,може и да не се получи (не съм пробвал и не ми се е налагало).Даже при стария ми бас, Ла беше на ръба...При новия, бриджът позволява една идея по-ниска настройка (можеби половинка още надолу),но не ми трябва :) Колкото до напрежението, реално даже спада,тъй че тръстрода при мен определено имаше нужда от корекции,но това е субективно за всеки, аз си правя сетъп за моето свирене с по-висок екшън и т.н.

Отностно "tapered" струните, в момента 135 ми е такава, но това ми бе първият такъв комплект и още ми е малко странно,но истината е че е звучи добре и балансирано. В бъдеще се надявам да проуча въпроса за този тип струни по-подробно и да пробвам и други марки. До колкото видях,различните производители имат различен подход за производството им.Има и препоръки за дължината на по-тънката част спрямо бриджа и това как се отразява на трептенето. Колега Fats, не съм видял подобен тип струни със стеснение при нъта,ако може да ми пратиш линк, ще съм благодарен (макар да разширих нъта вече :D ),както казах тепърва издирвам информация и мнения за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rotosound виждам, че имат такъв сет струни. Точният модел им е RS66LH+, размерите са - .85, 105, 135, 175. Rotosound се внасят в България от Форте мюзик и спокойно можеш да им звъннеш да ги питаш дали ги имат. Ако техният комплект отговаря на описанието, което Fats е дал, то може и да ти се усмихне щастието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти IgniteAll, не се бях сетил да погледна каталога на Форте Мюзик за Ротосаунд. Наскоро разглеждах Суинг серията им и решението им за променящата се дължина на стеснената част. Хитро. Отностно комплекта със 175, не ме блазни :D, за Ла мислех да пробвам 140 или 145. 140 има в каталога като единична бройка и това ме зарадва (още веднъж благодарско). Може би скоро ще си спретна един комплект на Ротосунд. Дано могат да ми предложат съответните артикулите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.