Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко помощ при избора на бас !


control_denied

Recommended Posts

Здравейте ,

не съм басист и затова искам да се консултирам с хора които свирят на бас .

Искам да купя един бас да си имам , но трябва да може да изкара добър тон при дропена китара в До / в смисъл цялата китара в Ре и 6та струна в До /

бюджета ми е около 650-700 кинта

Моля да споделите особено хората които свирят с дропени китари !

Благодаря !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тази сума можеш да намериш нещо подходящо....Ако наистина ще го ползваш настроен в Ре, може да потърсиш 35 инча скала, за да имаш стегнат звук и да не се чудиш с какви струни да го подкараш, а да ти вършат работа стандартен комплект 045.065,085,105,130 или 135, за които има достатъчно варианти в България. Мисля,че съм виждал подобни басове по някой от онлайн магазините, в 4 и 5 струнен вариант.

 

http://www.darkhangar.com/product.php?id_product=904

 

Аз бих пробвал това:

 

http://www.telesound.bg/promotions/schecter-stiletto-deluxe-5/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само избора на 35" бас ще му е достатъчен повод да се чуди за струни, защото аз по нашите магазини само един 6-струнен комплект на Д`Адарио съм намерил, достатъчно дълги струни, че да стават на 35-инчов. Даже и тема отворих по въпроса, но никой нищо не писа.

Но щом ще е свалена настройката - няма избор - 35 !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих предложил 5-струнен бас, тогава може и с нормална мензура и ще имаш дори ниско Си, но пък тогава ще се чудиш как да си дропиш китарите до Си ;)

 

Или 4-струнен, но със по-дебели 4 струни от 5-струнен комплект. Има дори фабрично произведени такива, но не знам дали може да намериш в BG.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такааа..любима моя тематика!!!...От както свиря на бас...свиря на дроп,това е информация която споделям на теб и на всички по-млади колеги,които се чудят с какви струни да свирят в дроп!!!Първо: дроп Ре:R,A,R,G-50-110,ако харесваш по-,,твърди,, стуни, по ,,меки,,45-105,варианти много.За дроп До:C,G,C,F(който теб те интересува )55-115 или 55-120/125,аз лично свиря с D,Addario EXL 220-5(40-60-75-95-125,без първа струна,говоря за 4-струнен бас),в момента свиря на Си(B.F#,B,E)ползвам D,Addario EXL 170-5(45-65-80-100-130,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ти от де си ги вземаш тея струни примерно на 115 или 120

 

 

 

Аз се мислех между Schecter Stiletto Deluxe 5 и Cort B5-OPM , но сега мисля че ще е по добре 4 струнен да взема с яки въжета , но дали ще звучи ........... слушал съм няколко баса които и с дебели струни пак не могат да изкарат тон :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Ebay.. има модел на GSH и DR DDT 55-75 95-115 също така и има една марка Pyramid,която има подобни номерации,

 

Пропуснах нещо много важно,ако свириш метъл кор или някой от стиловете за който е характерно дроп,5-струнен бас повече пречи от колкото помага,това ти го казвам от опит,един пример...басиста на Killswitch Engage свири на 4-струнен бас 34", в дроп До струни DR Hi Beam 55-75-95-120,макар че аз все още не мога да ги намеря в такава номерация,в Thomann ги има някои от моделите за който споменах,сега дали ще е 4 или 5-струнен баса си е твой избор,от това към което си се ориентирал предпочитам Schecter-a!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина ли е проблем да намериш струни за 35"? Мислих си че тези които се водят Лонг са ок и за 35".

Колкото до мен, аз свиря с 34" в Дроп А като струните са Уоруик 065,085,105,135 Блек Лейбъл, строя е Ре,Ла,Ми и Ла. Наистина имам сериозен проблем със звученето на Ла, но при този строй трябва да си поръчвам специално струни по бройка, ако сменя баса със 35" трябва да търся по-тънки за Ми,Ла и Ре.и 135 за Дроп Ла. Ако някой има друга идея, и аз ще съм благодарен за малко помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми и аз така си мислех - като пише "Long" на тях, трябва да са Ок, ама не. За доста фирми "Long" означава по-дълги струни, в смисъл, че можеш да ги вържеш за по- далечен ключ, и струната наистина е по-дълга, но най- външните навивки на дебелите струни (4-5-та) свършват преди мостчето ! И оттам - за къфф гявол ми е още метър струна, като дебелите навивки свършват преди горното мостче, там струната ляга на по-тънка навивка, следователно пада по-ниско, и бъзди на първите позиции... Преди да открия тоя 6-струнен комплект (който се води "Super Long Scale", пробвах да подлагам под струната разни неща, вкл. и парче струна, но не си е работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

УУууфффф......lifer_ при теб нещата са наистина сложни, и според мен може и проблема да идва не от баса и струните ами от апаратурата!Дроп Ла е много ниско и иска много яка апаратура за да прозвучи баса,иначе струните като дебелина мисля че са о.к. аз лично не харесвам Warwick струни,поне за метъл.С каква апаратура свириш като марка и брой говорители?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ lifer_: Струните като размер са Ок - това са ниските струни на 5-струнен бас, така че не е проблем да свалиш един тон. Явно проблема е от апаратурата - все пак, ниското ти Ла е около 30-тина Херца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MDB-1, благодаря ти за включването. Направо настъпи по мазола :). И аз съм стигнал до извода,че на тоя етап за бас и струни съм намерил подходящата комбинация (не ми пречи да потпитвам де,може да изкочи зайчето от някъде). Колкото до апаратура, за съжаление нямам лична,като изключвам 15" монитори в репетиционната с които замазвам положението поне за репетиции,но едвам издържат милите :).За последните няколко години имах възможност да пробвам няколко по-сериозни варианта за апаратура, ама уви...Последно останах доволен от глава на SWR в комбинация от 4х10 и 1х18, беше брутално яко!!!Но това е сериозна инвестиция...та разчитам на педалиерата си и солидно централно,а за апаратура на сцена, трудно мога да имам претенции,каквото дойде,предвид обстоятелствата и по-малко ниски,повечко високи,колкото за маркер. Набелязъл съм по-евтин вариант в лицето на Hartke HyDrive 4x10,1x15 и LH1000,ама пак си е сума. Та така...моята драма :).

 

Да, 30 херца. Там е филма...за това и Hartke, техните кабинети имат такива показатели, а и финикийските показатели са поносими. Колкото за струните,ако беше 140, щеше да е супер. Най-близо има единична бройка на Ротосаунд в Англия,даже се замислям дали да не спретна един комплект,че имам роднина там и може да помогне,ама ако ми хареса ще стане сложно :)!!

 

Да вметна само,че наскоро си взех един MXR-108 от съфорумник зарада тия 30 херца и някой среди...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз имам Шектер 5струнен с 35" BEADGи си мисля 4е струните с които съм в момента са " LONG SCALE"(не съм сигурен , отдавна изхвълих опаковката- Rotosound swingbass40-125или45-130) . ИСтина е 4е 4ервената копринена оплетка запо4ва не пове4е от 5mm след магарето , но е след него и вършат работа. При басове с опция за монтиране на струните през тялото оба4е тези струни със сигурност няма да станат! HEllraisera има опция за strings through body и наистина си трябват суперлонг или както се водят при roto XTRA long!Хубавото е 4е всеки производител - на site-a си има инфо колко всъщност е "лонг" :) Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко на късмет е дали 4 струнен бас ще звукне в С,В,А или по-ниско.И със сигурност се убедих че не е въпрос само на апаратура.Ако можеш си вземи една 130 струна и пробвай с нея.Но ако нямаш база за сравнение пак ще е трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.