Jump to content
Българският форум за музиканти

Твърдата музика из софийските клубове!


Recommended Posts

Другари и другарки музиканти, малко съм в offtopic, но не успях да намеря тема или списък на това, което търсех, а именно:

 

Каталог на клубовете из страната, където има възможност за музикални изяви.

 

Смятам, че създаването на подобно нещо би било от полза за всички. Реално информация има, но е страшно разхвърляна и непълна. Полезно е да се изприказва къде какви места има, какви са условия, които предлагат (апаратура, места) и каква музика се свири там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 79
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имаше май такава тема с клубове, но не съм сигурен дали бяха само за София ...

 

 

 

 

 

***** След бърза проверка в търсачката не открих подобна тема за това мисля да я създам ...

Редактирано от Thrashed
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Според мен има няколко варианта :

1.Да правиш само авторска музика и да свириш един път на 3 месеца някъде , да се чудиш с какви клизми да я вкараш в радио телевизия което пак нищо не ти гарантира защото търпението е нещо което в един момент се изчерпва.

2.Да правиш качествено интересни кавъри по клубове хората да се кефят между тях авторски песни и така лека по лека хората започват да ги научават.

3. Да се занимаваш с трибюти нещото което ти води повече хора съответно и повече пари.

Относно свиренето на вход зависи къде кога имам в предвит следното в клуб който не ходят хора по принцип на вход не може да се свири защото в повечето такива места на собственика изобщо не му пука дали ще дойдат хора или няма да дойдат.Съответно не прави реклама никой не идва ,ти си отиваш с 10лв.

Напоследък пробвам една друга схема с предварителна продажба и резервация която работи добре има продадени билетчета има концерт ако няма достатъчно просто няма концерт.По този начин Шефчето се ангажира с теб и малко или много нещата се случват защото ако събитието пропадне няма да пострадаш само ти а и той ,защото като почне да връща пари на хората познай дали ще дойдат втори път там.

Друг вариант е твърдия хонорар казваш си цената и точка но има риск ,ако първото свирене е пълно фиаско може да не те викнат повече както много често се случва на утвърдени Български музиканти дето искат по 1500 лв и влизат 12 човека.

Още един вариант казваш си цената колко да речем 700лв. в повечето случай ти казват- това са много пари за моят клуб.. поставяш си един минимум който е да речем 400лв който има няма хора ти си взимаш всичко отгоре е добре дошло за теб.

На чист вход без адекватна реклама не бих свирил никога или пък в някой забутан град дето има 20 човека рокаджий да разчиташ на вход е смешно.В този случай се действа само на твърдо и точка ако на собственика му е кеф да те викне вади пари и те вика, ако не има и други групи.

Копане му е майката рискуваш лавираш и действаш.

Нали преди време и аз предлагах синдикат всички ревнаха срещу тази идея затова се оправям както мога.

Времето отсява кое е добро и кое не! Успех на всички колеги!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста добре казано! Предполагам на всички им е ясно, че за да станат нещата, така както трябва трябва да се обсъдят трите елемента. Първи елемент - групи и музиканти. Втори елемент - сцена. Трети елемент - публика. Значи всички трябва да са доволни! Добре анализираш ситуацията от към групите и музикантите. Остават обаче и другите два елемента. Сцената - трябва финансово да просъществува! Значи сцената трябва да печели достатъчно, за да си плаща разходите. Сцената трябва да задоволява изискванията на групите и на публиката. Последният елемент - публиката значи е най-капризното нещо. Трудно може да и угодиш изцяло, защото хората са различни. Това, което харесва на едни, не харесва на други. Обаче важното е повечето неща да им харесват, а разминаванията да са малък процент. НО, най-важното нещо все пак е МУЗИКАТА. Ако музиката е добра, то пред сцената ще има публика, ще има пари, ще има условия групите да съществуват и сцената да съществува. Това е вкратце истината.

Айде със здраве и наздраве! Свирете яко и не се отказвайте, каквото и да стане!

Славчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото споменаваш за предварителна продажба на билети. Знаеш ли от кога съм се замислипо въпроса. Това за мен е идеалния вариант. Тогава ще се разбере кой кум, кой сват. И аз съм се замислил за тая формула. Пускам предварителна продажба на билети, ако не се продадат достатъчно голям процент, няма концерт - точка. Но за тази цел искам да си направя кавър банда на клуба. Щом концерта пропадне - пускам си бандата на един символичен вход и ето ти - публиката доволна. Мисля, ако живот и здраве тази есен си отворя клуба това нещо да го направя за групите, които искат големи хонорари. Това ще покаже колко са звезди "звездите". И ви казвам, че вероятно ще убедя и други собственици на клубове да действат така. А така и даничните ще са супер доволни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схеми и вариянти безброй,колкото и да мислим,в което няма нищо лошо разбира се.

Все пак според мен всеки трябва да си зададе въпроса "какъв съм аз ?"

Възможни отговори:

1. Рок-звезда (oh yeaah !!!)- аз съм най-великия,който не ме харесва -ДГД

2. Професионален музикант (или по-скоро :по професия музикант)- с това си изкарвам хляба,и нищо друго не пипам (ни кирка,ни флекс...),

ще свиря и Радка - пиратка ако трябва,ама друг инструмент освен музикален, не хващам

3.Работещо момче/момиче (мъж/жена)- имам някакъв талант,музиката ми е хоби,ама иначе си бачкам нещо друго...

 

Мисля си,че след като си отговорим на този въпрос,ще се разбере кой за какво се бори и как да го постигне...

Иначе - живеем в трудни времена,в трудна държава,това е повече от ясно и се приема за даденост,колкото и да ни е кофти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдата музика, особено онази част от нея, която аз наричам "тежка", отдавна си е ъндърграунд в нашата страна.

Какво ви учудва, бе, колеги? Нещо щом е ъндърграунд, нормално е и да не се прави за пари, а по-скоро за чест и слава.

Всяко нещо изисква жертви и носи рискове, най-вече музицирането в България... ФАКТ!

:cheers2:

Очевидно обаче, всеки тук да разбира различни неща под "твърда музика" (за което беше темата) и интерпретира темата от неговата камбанария.

 

^ Е има и други професионални музиканти, дето не са склонни да свирят "и Радка- пиратка ако трябва" , да си имаме уважението ;)

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Славчо,както си забелязал публиката иска кавъри и въобще не е капризна поне за твърда музика - хората отиват да се забавляват и подпийнат и най се радват на Сабат,Металика,АС/ДС и подобни класики,авторски тресни трудно се възприемат,защото най малкото на никой не са познати и убийствените децибели в малък клуб не предполагат,че някой ще чуе какво точно се свири,ако въобще го интересува.

Сега се сетих за Моторхед в София на Академик преди маса години - излизат с час и нещо закъснение (Леми да си допие уискито),изцепват апаратурата така,че ни звъняха ушите и на другия ден и забиват класически рок,н,рол парчета на Литъл Ричард и подобни,естествено по късно и техните хитове..е всички се изкефиха,както се казва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оня ден скромно и ограничено откъм лични възможности си свиркаме само авторски англоезични неща с KLM и като слезнахме от сцената, някакъв фен си припяваше един от нашите припевчета, дърпа ме и ми казва : Ей, много приятно. Някакво такова незатормозяващо. Черпи ме бира и ме запознава с неговата маса. Хем ми стана арно, хем се замислих - има нещо затормозяващо в доста голяма част от авторската музика на българските банди. А точно за това са си виновни майсторите - е, ако са очаквали нещо различно де. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, абсолютно си прав - много от БГ бандите правят доста сериозна музика, а това общо взето е трудно за възприемане в клуб, където повечето хора са отишли да разпуснат, а не да се замислят за глобалните световни проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми слушайте чалга като е сериозна рок музиката ни.....това за мен не причина да не слушам Българси групи.На мен пък ми е тъпо да слушам малоуни текстове с още по малоуни песни.Засягам се защото в нашите песни се пее за сериозни неща не дискотечни стихотворения превърнати в рок. Айде у лево......

Редактирано от Mark Avrelii
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е де, е де, не се газирай така. Сигурно, Kiss, Motley Crue, Van Halen и Bon Jovi пеят само сериозни текстове. Говоря, че голяма част от музиката на западните рок групи, която се възприема най-масово не пеят сложни текстове, а точно неща, които много приличат и на дискотечните стихотворения. Вярно, че чалгата е супер просташка, но експлоатира много масови и общочовешки теми. Е, експлоатира ги некадърно, ама има някакъв резултат. Многократно беше разискван въпроса защо чалгата е порбила и многократно беше направен извода - защото няма друга качествена музика за развлечение на масата. Колко пъти трябва да повтарям, че докато не се появи българският Jon Bon Jovi няма да има резултат. Трябва да има музика, в която да се пее за гаджета, купони, майтапи, емоции и т.н., за да се прослуша от повече хора и по-сериозната музика после. Процеса е труден, но не е невъзможен. Много е лесно да бъдеш простак, идиот и неграмотен. Да бъдеш противоположен изисква интерес, желание и най-вече усилие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ядосва ме не друго а това че в место да се свири повече се говори.Преди много често влизах тук коментирах отдавна спрях да го правя ей така преди 3 дни погледнах като си мислех че нещо се е променило но явно съм се лъгал.Нямам нищо против никого най-малко пък към теб познаваме се знаеш с какво се занимавам и как го правя влагам много в това, имам много участия за сега не се оплаквам и всъщност никак не ми е лесно.Знам колко блъскане трябва за да се случат нещата би трябвало да е ясно това ... А какво чета тук ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е какво четеш, какво четеш. Айде сега ;) Четеш каква е реалността за други хора. Не си сам на света и никой не е длъжен да е по твой образ и подобие :greenball:

Аз не разбирам какво има да се засягаш. Има много и различни начини да се достигне до публика - ако ти си доволен от твоята публика пиши музиката си за тях... Ама да очакваш, че само защото за теб твоята музика има стойност, всички потенциални потребители на музика трябва да я слушат и ако не я слушат значи еди какво си... Най-малкото е нелогично да имаш такива очаквания.

Казваш работиш, значи изграждаш нещо за себе си. Какво имаш да хленчиш, че не ти било лесно?

Освен това защо си мислиш, че под "сериозна музика" някой има предвид точно пък теб?

Не се било свирело. Еми не се свири, ти сам си го написал : "Преди много често влизах тук коментирах" - ти кога за последно си свирил тук? Кога си направил нещо в тази посока, та да очакваш от форума нещо, което да ти е полезно или приятно?

Дай малко свободно, влязъл си - не ти харесало, ама чак да се ядосваш - направи нещо градивно, вземи пусни някаква тема да се разсвирят хората, задай въпрос, дай съвет. Нямам идея нито кой си извън форума, нито какво и как правиш като музика - щом те кефи и си доволен от публиката, която имаш, какво има да търсиш кусури на дискотечните какво беше там...Какво печелиш от това да се тръшкаш и да се сърдиш на някой, че предпочита да се забавлява с друга музика? Музиката не започва, нито свършва с теб. Както казва стария лаф "Музиката няма нужда от теб, ти имаш нужда от нея" .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тони, много се кефя, че започнахте тая работа с трибютите, защото реално това е нещо ново и си събира фенове. Трябва да се търсят най-разнообразни форми, за да се раздвижат нещата. Но крайната цел е да се прави авторска музика. И тая музика да достигне до всеки фен в БГ, защото педерасите дето подкрепя чалгата искат точно обратното, народа да изпростява, оскотява и да бъде лесен за управление. Айде със здраве, наздраве и long live rock and roll!

Славчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.