Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно Yamaha MM6-Става ли за свирене във заведение?


stuf

Recommended Posts

Здравейте колеги.Започнах от скоро да правя песни да се подготвям за евентуално работене лятото..1 клавир и една певица сме.Та вапроса ми е ..значи имам http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/digitalkeyboards/portable_keyboards/psr-e313/?mode=model ,но имам възможност да взема Yamaha mm6 назаем от училище.Така де кой ще ми свърши по-добра работа,доколкото знам мм6 има слот за флашка и е по добър като цяло,но чух отзиви че мм6 нямал хубави стилове,не знам дали има друга такава тема..ако има се извинявам.Много ще съм благодарен ако някой откликне на запитването ми :)) Благодаря ви предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поредния шампион -почнал на барабани ,после на клавир и на 17 г ще свири с певица лятото- :godbless: а браво момче!

А сега да земете да пуснете едно видео с певицата ,аз лично ще ви намеря работа за лятото!

 

----------------------

 

http://forum.muzikant.org/topic/115306-aiiieiieoaa/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа, така както си поставил въпроса, вземай ММ6-цата. Най-малко енджина й е сходен с този на MOTIF-a (демек звука не е никак лош). Като цяло обаче не мисля, че по заведенията ще ти е полезен някой от тези два инструмента (освен ако не ползваш клавира само като контролер).Друг е въпроса, ако ще си пиано-акомпанимент и певицата ритмично подкарва някое блус или джаз парче... Ама надали - работата малко ми намирисва на чалгица, както и да е - няма лошо. Сега като се замисля май това с контролера си е най-добрия вариант - значи почвай да търсиш софтуер, чрез който да си просвирваш стиловете и блендите, нарамваш и лаптопа и атака.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами идеята е да се свири някъде лятото по морето български и чужди шлагари и народно от време на време :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

stuf,

 

Аз имам ММ6, но съм го взел по други съображения, а и ми е първи синт. Не е лош ама зависи какво ще правиш и как искаш да го правиш. Флашката се ползва за просвирване на МИДИ файлове или да си запишеш изпълнението. Но това е - само МИДИ. За народно ... зависи как го искаш. Да, има раздел "етно" и там има различни неща, но няма кьорава гайда примерно. Или поне нямам спомен да има, инак щях да съм си я харесал. Трябва пак да огледам.

 

Ако ще ти е за чалга друга бира - за съвременна чалга би свършил работа. В смисъл машината се води от тип "well-behaving synth", демек няма агресивни пачове, има доста меки електроники, които добре биха паснали.

 

Пианото обаче не ме кефи. Малко е мрачно. Има други неща които може би ще ти харесат. Но все пак това не е машина от висок клас и не искай много от нея. Аз съм я взел за общи цели и да се уча на нея. А ти най-добре иди в училище и я пробвай.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека го кажа директно - НЕ СТАВА!!! Трябва ти аранжор, самосвирка, хитър петър - както искаш го наречи. Yamaha PSR, Korg PA и т.н. ММ6 не просвирва коректно всички миди файлове и има някакво подобие на аранжор в него, което е крайно недоразвито и има почти само модерни и електронни стилове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Здравейте, 

Отскоро съм с такъв синтезатор и имам 2 въпроса, които ме тормозят:

 

1. Драйверът и кюбейз са инсталирани успешно, но звук от компютъра така и не излиза, свиря си само през слушалки. Какво трябва да се направи/настрои?

2. Записах една песен с няколко инструмента на юсб памет и я качих на компютъра, Слушам я с уинамп, но звука е много тих и отвратителен. Инструментите не отговарят на себе си, все едно че записа е правен с някаква детска свирка. Това как се оправя?

 

Ще съм ви много признателен, ако ми помогнете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да почнем от там - какво искаш да записваш - МИДИ данни или аудио сигнал? Защото ако са МИДИ данни, най-точния звук ще чуваш винаги само от синта. Поне аз нямам идея дали има някакъв VST инструмент който да докарва ММ6 добре.

 

Според оплакването ти, две неща са се случили:

 

1) не си си настроил Кюбейза правилно. затова и нямаш звук

 

2) ММ6 на Юсб-то записва не аудио сигнал а SMF - стандартен МИДИ файл. това което си чул на компютъра е Дженерал МИДИ от звуковата карта на компа ти, а не аудио сигнал. затова ти звучи като детска свирка. за да го чуеш 1:1 същото трябва да вържеш компа с МИДИ кабел към синта и де факто компа ще изкомандва синта да ти просвири МИДИ файла, а синта ще си го изсвири с неговия енджин и ще го чуеш както си го чувал в слушалките. другия вариант е в Кюбейза да имаш плъгин и вероятно настройки (нямам опит с това), които да ти докарат този звук

 

И аз съм с ММ6, но не си играя да записвам МИДИ, така че ако ще питаш за това, се надявам друг да може да ти помогне. Ако ще записваш аудио сигнал, работата е по-ясна принципно.

 

Впрочем говорейки за VST инструменти, при последното ми посещение в музикален магазин тествах едни Ямаха ПСР-ки дето бяха по-нови модели от ММ6 (той си е доста стар модел вече), които видях че имаха същите инструменти. Тъй че ако намериш VST, което да докарва някоя от тях, може и да стане. Но както казах - опит с VST и запис на МИДИ от синт нямам. В началото пробвах, стигнах твоя проблем, мъчих нещо, писна ми и минах само на чисто аудио. Съответно губя възможностите за МИДИ-редактиране, но тъй или иначе за моите цели не ме бърка.

 

ПС: Ако нямаш идея какво е МИДИ и какво може да правиш с него, седни прочети (из нета има много) уводни статии по темата. Предполагам тук хората ще ти помогнат да намериш и на Български. Поне за обща култура задължително трябва да знаеш какво е ако искаш да се занимаваш с електронни инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за времето, което си отделил да ми отговориш. Ще си играя с настройките на кюбейза да видя как ще го накарам това чудо да пропее и за другите, не само за мене. За МИДИ ще потърся повече информация...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ММ6 не става за тази работа. Както и това което имаш - PSR 313 ли кво беше. Колегата правилно те е ориентирал - PSR серията на YAMANA или PA серията на KORG. За Yamaha-та препоръчвам PSR 620, 630, 730 или нагоре - A1000, PSR 2000, 3000. От KORG - PA 50 или новият им - KORG Micro Aranger. Цени. Малките номерации PSR - и, можеш да намериш от 300 до 500 лв. По-големите варират около 1000. Съответно за KORG - малкия Аранжер е 960 лв чисто нов. Такава е цената и на PA 50 втора ръка.

Относно, че ММ6 нямала кьорава гайда - никой синт няма такава фабрично. Тук говорим вече за семпли и друг клас аранжори или синтове. Опцията с лаптоп не я препоръчвам. Има такава опция - Juzisound. Човека е факир в тая област и продава такъв софтуер, но... Дали си струва инвестицията? С парите които ще дадеш за постигане на тая цел ще вземеш сносен аранжор, който ще ти свърши същата работа, но ще те улесни максимално.

 

Поздрави!

Редактирано от Maestroto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.