Jump to content
Българският форум за музиканти

Концентрация


Recommended Posts

Казват че творците били разсеяни. Тва хубаво, ама не е мноо яко да си разсеят докато свириш или твориш :headbang:

Та интересно ми е само аз ли имам проблем с концентрацията докато свиря? Ако не - как се борите с това? Примерно мене много често ми се случва докато свиря някоя песен и като зема да свиря някой риф, който се повтаря 8 пъти да кажем, да се заблея и да забравя на кое повторение съм :wall: Питайте Феникса :godbless::ph34r:

 

BTW Steve Vai има една много яка стария по върпоса - Musical Meditation се казва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хехе, тва с повторенията е много гадно :godbless: колко палки съм изял по главата не е истина :headbang: тъй че не се коси, не си само ти

 

аз си реших проблема като престанах да се опитвам да ги броя- просто слушаш как върви парчето, тактуваш си и в повечето случаи усещаш кога горе долу трябва да минеш нататък :ph34r: пък рано или късно все ще го научиш и няма да го бъркаш пове4е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаем я статията :headbang:

 

Проблемът не е само твой... :think: Ако някой ти мрънка, обяснявай, че си творец, неразбран гений... Винаги действа - решават, че не си наред и спират да го поставят на въпрос! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано, аз никога(почти) не броя повторенията. Карам го на интуиция и засага рядко ми се случва на сбъркам някъде, може би само когато са някакав странен нечетен брой :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с повторенията беше само пример. Тъпо е да свиря и да си мисля за не знам си кво си :godbless: , когато трябва да слушам как свиря, другите как свирят, как се получава парчето като цяло и още милион работи. Няма да ви казвам пък ако свиря някво упражнение, че след първите няколко пъти почвам да си мисля за...абе не е за разправяне :headbang: :green:

 

И пак за тия повторения - аз много добре си се ориентирам по барабаните, щото те почти винаги отбелязват когато рифа ще се сменя. Проблема е, че барабанистите и те са хора и те бъркат :D И аз уж за да не завися толкова от барабаниста (ако той греши да не греша и аз) си ги броя...или поне се опитвам :ph34r:

 

Та вие кво прайте по въпроса с концентрацията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако искаш да си концертиран ще си! ако не няма! :godbless:

Сериозно, много често, даже постоянно като ходя на урици по класическа китара не вниквам много в урока, но и същевременно не мисля за друго, незнам как се получава, явно съм си отвеян. Обаче по едно време ми писна и реших да се стегна и напоследък като искам да са концертрирам го правя и нещата стават по-лесно. А за свиренето в група е съвсем различна историята, там няма какво толкова да се концентрираш, тъй като или свирите ваши пърчета (където си го знаеш наизуст и в подробности и т.н.) или свирите кавъри (там пък за да ги изсвирите трябва всеки да си знае партиятаи така или иначе пак я знаеш в подробности песента и нямаш проблеми :headbang: )

това е моето мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе никак не е лошо да знаеш къде се намираш в едно парче. то и с усет става ама ако свикнеш да броиш е добре. раздели парчето на повече части, които си приличат или още по-добре си мисли сега свирим еди кво си, то продължава толкова времена и така. разделяй и владей парчето ако мога да перифразирам :godbless::headbang::ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

концентрацията се постига с упражнения, но не само когато свириш а и когато слушаш. ако си нотно грамотен - упражнявай прима виста, свири по памет, като се опитваш да анализираш постоянно какво свириш точно. ако не - докато слушаш някое парче се опитай постоянно да анализираш какво прави баса, китарата, пианото, барабаните. следи партиите им, слушай ритмиките и т.н. всичко е въпрос на навик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз замисля ли се за нещо друго и отива сичко... :godbless: но това обикновено означава че ми е скучно. В смисъл че като се кефя винаги съм си концентриран и внимавам в това което правя (е, това не изключва грешки :headbang:), а ако почна да се разсейвам значи нещо или съм се изморил или нещо таквоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Ми аз замисля ли се за нещо друго и отива сичко... ;) но това обикновено означава че ми е скучно. В смисъл че като се кефя винаги съм си концентриран и внимавам в това което правя (е, това не изключва грешки ;)), а ако почна да се разсейвам значи нещо или съм се изморил или нещо таквоз.

При всеки е различно!

Steve Vai дълги години се занимава с йога, пък и намира време да свири по мъничко.... Не че е добър дори в едното от двете, де! :)

 

(няма емотиконче за "ирония")

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами като се замисля,практиката по солфеж си е и упражнение за концентрацията.там се напрягаш да запомниш едноглас,двуглас или триглас и след тива да ги запишеш.еми няма начин да си разсеян там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

определено упражненията по медитация ще помогнат неимоверно, и то не само за концентрацията при свирене :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

рпи свиренето е същото,защото ти пак мислиш какво ще извириш.дали слушаш или мислиш за свиренето пак е същото.трябва концентрация иначе правиш нещата наизуст,все едно че ги прави някой друг (поне за свиренето).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Концентрирам се в свиренето като в главата ми " звучат " и барабаните и бързо се ориентирам кое колко пъти да се свири. Правил съм си и изпит сам на себе си като свиря нещо и разговарям с някой друк като се старая да не бъркам и в двете. А медитацията е друго нещо. Занимавал съм се с японски изкуства и все още не съм пробвал да ги съчетая някакси двете. Може и занапред да пробвам. Например свирене в поза " Зазен"( на колене). :unsure:. Друго , което съм пробвал докато седя някъде е да си тактувам някакъв такт и да пиша нещо. За сега не се получава при мен. Опитите продължават. :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.