Jump to content
Българският форум за музиканти

Музикален слух


xperience2

Recommended Posts

Здрасти.Може ли някой без музикален слух да се научи да пее?Тук в този форум четох че едва 5 % от хората занимаващи се с музика имат такъв слух...

И втори въпрос-може ли в една песен,думите които са изпети с вибрато да се изпеят с прави тонове-или ще се промени мелодията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може би имаш предвид АБСОЛЮТЕН слух? Защото музикален слух си е задължително да имаш, за да пееш точно (чисто). А абсолютния слух е два вида - вроден, и придобит. При всички положения не е задължителен, но много помага, ако го имаш. А как да придобиеш такъв слух - учебниците "Систематичен курс по солфеж", и "Елементарна теория на музиката" ще ти отговорят на тези въпроси.

Поздрави и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето намерих това от форума

 

"Абсолютен слух имат всички хора. Поне тези, които нямат вродени или придобити дефекти в слуховите органи.

Музикален слух обаче имат вероятно под един процент от хората занимаващи се с музика."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Във форума много неща можеш да прочетеш ;).

Хубаво е да посочиш темата и съфорумникът, който е изразил това мнение - и най-добре да питаш него/нея защо така мисли и какво е имал/а предвид.

Музикалният слух при повечето хора се развива с времето.

Има хора, които примерно от ранна детска възраст могат да запомнят мелодии и да ги изпяват. Повечето хора обаче се затрудняват при точното възпроизвеждане на мелодии. Ако обаче се занимават със солфеж, музикалният слух се тренира и с времето тази трудност изчезва. Предполагам за това става дума.

За мелодията и вибратото - мелодията няма как да се промени. Вибратото е украшение, то не променя мелодията. Няма никакъв проблем нещо изпято с вибрато да се изпее "право". Това се използва и като упражнение за развитие на техника, и като начин да се направи "нов прочит" на песен, която е известна в определено изпълнение.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувствам се лично засегнат. В музикалната гимназия, а и после в Академията бяхме не повече от 2-3 души (от курса) с абсолютен слух.

п.п. ....за непросветените - това е способността да "познаеш/установиш" абсолютната тонова височина на всеки звук, който чуваш.

Редактирано от VSTi
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютист... :hooray: ..

Не че ми е работа, да се намесвам в темата, но отдавна ми е интересен този феномен!!! От както, се запознах с подобен талант / с инициали Е. Д. /, взех да се интересувам от тези неща! :blush:

Обясниха ми, като на прост човек.... Когато ходиш на солфеж, първо ти "дават" един тон /най-често Ла/ и после, ти на базата на интервала, отгатваш следващия тон!

При тези хора, не е нужен първия! Те са наясно... :godbless:

Моето мнение, че дори да имаш тази дарба, трябва с труд да я развиеш....

Редактирано от kirilsat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересни и непознати за мнозина факти, научих от статия, който иска да си я прочете –> Клик

Ето извадки по мой избор

1. Малая распространенность абсолютного слуха

Отмечаемая малая распространенность абсолютного слуха объяснялась врожденностью этой способности и невозможностью ее выработки искусственным путем.(Теза1)

На самом деле малая распространенность абсолютного слуха детерминирована не врожденными задатками или особенностями, а интервальной полиладотональной природой окружающей нас музыки.(Теза2)

С рождения каждый из нас слышит и повторяет мелодии, звучащие в разных ладах и в разных тональностях. Восприятие выразительных средств, в которых оформляется содержание окружающей нас музыки, требует интонационно-интервального полиладотонального чувства и относительного слуха. Формируемое в дошкольном возрасте при восприятии и воспроизведении музыки ладовое чувство, в условиях постоянного ладотонального дрейфа, не может быть никаким иным, как полиладотональным, а значит - обуславливающим формирование полиладотонального чувства и относительный путь развития музыкального слуха.

Обстоятельством, снижающим распространенность абсолютного слуха, являются также традиции преимущественно вокального исполнительства. Преобладание вокальной музыки с ее интонационно-интервальной природой и весьма подчиненная роль инструментальной создает основу, благоприятствующую развитию относительного слуха. «...Пение в самом своем существе ориентированно на интонацию, а не на абсолютные высоты отдельных тонов. У певческого голоса нет закрепленной ступенчатой клавиатуры, ее нужно создавать слухом на основе интервально-ладовых представлений», - отмечал Е. В. Назайкинский (53, 69).

Как же удается некоторым детям в таком полиладотональном и интонационно-интервальном музыкальном окружении все же сформировать моноладотональное ступеневое чувство и абсолютный слух?

И так условием формирования способности восприятия ладового качества отдельного звука и воспитания абсолютного слуха является развитие монотонального чувства

Теперь мы можем ответить на второй по значимости вопрос: при каких условиях формируется способность воспринимать, различать, запоминать и узнавать ладовое качество отдельных звуков и при каких условиях музыкальный слух направляется по абсолютному пути развития?

Способность восприятия ладового качества отдельных звуков и абсолютный слух формируются при условии развития ступеневого, моноладового и монотонального чувства. В основе формирования абсолютного слуха лежит моноладотональное ступеневое чувство.

Нарушение одного из этих трех условий: замена ступеневого на интервальное, моноладового на полиладовое и особенно монотонального на политональное чувство направляет развитие музыкального слуха по пути относительного восприятия. Отличие абсолютного слуха от относительного, следовательно, заключается в том, что его формирование происходит в одной ладотональности, а значит, «спаивание» отдельных звуков-ступеней осуществляется в восприятии с моноладотональным, а не полиладотональным контекстом.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

 

Как възприемаш музика в други тонови системи? Преди време пратих на своя позната от музиката на Хари Парч. Тя е пианист и има абсолютен слух, но каза, че я дразни това, че не знае кой тон чува в тази музика (има много нюанси между познатите тонове). Предполагам, че ако отместя тоновете от стандартните им стойности, може също да я дразни, докато на мен май ще ми е все тая, докато интервалите остават спазени. А музиката на Парч ми звучи любопитно и различно заради страхотната палитра от интервали, но не ми е по-дразнеща от стандартната ни 12-тонова система. Парч използва 43-тонов чист строй, за който си е изработил сам и инструментите. Всеки път, когато си пусна негови изпълнения, отлитам с тях в друга галактика.

 

http://www.youtube.c...h?v=PDdwOCdiffI

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Може.... В реалността има много подобни примери! :secret:

Инструмент:nikakav - Това, да не те отчайва! До като не пробваш, няма как да разбереш!!

Самият Ерос Рамацоти на младини е бил "изгонен" от конкурс, с препоръка от журито, повече до не се занимава с музика! :secret:

Успехи!!! :thumbup:

 

Km7- Partch звучи невероятно!!! Като филмова музика! ....очакваш, нещо, да се случи?!

 

Благодаря, за линка!!!

Редактирано от kirilsat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А може ли някой без музикален слух да 'пропее'?

Ти какво имаш предвид под "без музикален слух"?

Някой ти е казал, че някой няма музикален слух или ти си решил, че според теб някой няма музикален слух, или...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музикалният слух се развива. Предполагам, че единственият вариант да не можеш да развиеш относителен слух в даден момент от живота си би бил наличието на амузия, която се дължи на необратими травми в мозъка или на рождена аномалия. И се диагностицира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Именно. Не е изключено просто да си от по-трудните ученици -

има такива, които отдалече блестят с "дарба"

има други, които имат нещо изключително в гласа или присъствието си, но имат за обработване немалко неща

има и трети, които нито имат естествено красив инструмент, нито нещо забележително, имат много "трески" за дялане, клатушещ тон, проблеми с контрола на дишането, проблеми с преминаването през регистрите, липса на резонанс, но нерядко именно те са скритите лимонки...

Такива ученици малко трудно биха могли точно да възпроизведат мелодия ( което някои хора описват с думите "нямаш музикален слух"). Не заради друго, а защото не могат да боравят с инструмента си.

Представи си на начинаещият китарист "Х", някой да му даде китара с изваден гриф или разстроени струни или с липсващи прагчета ... и да му каже Ей ти китара, изсвири ми До Ми Сол... То и "работеща" китара да му даде пак трудно, де :secret: .

В този смисъл не са много преподавателите, които ще се нагърбят с такъв ученик - каквото и да си говорим. Защото нерядко просто не знаят какво да правят и как да работят с него. Другото е, че с такива ученици трябват много занимания, а има преподаватели, които живеят от славата на учениците си, ...а ако си сложат ръка на сърцето не са ги "изградили" и грам, защото то където бог е дал някакси не върви да си присвояваш...

 

Това, което ти написах не го приемай сега като обещание,че ще станеш добър певец.

Просто приеми, че никой преподавател няма да те направи певец, както и никой преподавател не може да те спре да станеш такъв.

Всичко зависи от теб и доколко пеенето е нещото, което трябва да правиш в този живот. Пусни някой линк да чуем за какво става въпрос.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.