Jump to content
Българският форум за музиканти

Питане относно един модел бас на Ямаха ...


zanev 70

Recommended Posts

... Здравейте на всички които четат тази тема .Имам приятел който притежава спомената в заглавието бас китара а именно Yamaha RBX 375 , поствам и снимка да не стане объркване ... та моя приятел има проблем с този бас - глъхне 5 струна както когато звучи свободна така и нагоре по прагчетата , особено в сравнение с другите струни , сменихме струните с нови - няма промяна , сложихме в нейното легло 4 -та струна няма проблем ..., та както е ясно питането е - имал ли е някой подобен проблем и ако да какво се е оказала и как евентуално е било отстранено като проблем ... ние мислим че най вероятно леглото на 5 струна и горе при ключовете и долу на струнника просто е по тясно и това пречи на правилната резонация но знае ли човек .... при пластмасовия разпределител горе при ключовете , пробвахме малко да поизпилим с една кръгла пила , но за повече не смеем ... предполагам че не става въпрос за някакъв акустичен проблем свързан с дървото на ямахите .... но знае ли човек ... затова питаме и се надяваме на помощ ... предварително благодаря .Цеко :greenball:

 

bigRBX375Bk.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Да ти кажа аз какво мисля. Свиря на 5 струнен бас от 1997 година. Тогава това се водеше екстра и тук в България нямаше много такива инструменти. Имах възможност да пробвам много инструменти и това, което ми правеше впечетление е, че евтините 5 струнни басове, неизбежно страдат от синдрома на петата струна, а именно това което описваш. Саунда на петата струна няма нищо общо с останалите 4 струни. Звучи глухо, няма високи и т.н. въпреки новите струни. RBX серията на Ямаха са евтини и това което казваш, не трябва да те учудва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

tsetso е абсолютно прав.Има едно спасение за монтиране на бустер само на 5-та струна,но не знам дали си заслужава поръчването от америка,доставката и т.н. за такъв евтин инструмент.

Ето все пак решението-http://www.dingwallg....php?f=2&t=1697

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 Проблемът обикновено е в акустичните качества на самия инструмент.

Може да се експериментира - по-дебела ниска струна, настройка (на струнника, на дъгата на грифа и височината на адаптерите), да се затегнат здраво всички винтове (на грифа, на ключовете и на струнника). Разликата в звученето спрямо останалите струни няма да изчезне, но може да стане по-приемлива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, имал съм такава Ямаха, но нямаше подобен проблем. Звучеше много изравнено и прилично за цената си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е евтин инструмент, с всичките си предимства (по-малко ;) ) и недостатъци (повече ;) ). Лично аз, наред с другите басове, имам и 2 такива Ямахи - fretless, и с прагове. Фабричните адаптери и електроника са, хм, непретенциозни. Първо сложих Bartolini (които после заминаха на друг бас), сега е с EMG адаптери и активна/пасивна електроника и звучи прилично. Цялата гимнастика беше просто заради това, че тези йофтинки летви се оказаха много удобни (лично за мен) и си ги ползвам до ден днешен като work horses - за репетиции, и т.н.

 

Така, като приключих с личните излияния, да кажа две думи и по темата. Първо, не си споменал как е настроен този бас? При дропване, много е вероятно да звучи по описания начин. Друга неприятна възможност са т.нар. dead spots, които са доста често срещани при евтини инструменти. За съжаление, решение на проблема в такава ситуация не е изгодно по никакъв начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С Краси / темерут / се борихме с един мой евтин бас / 6 - ца беше. Същото глъхнене, но с помощта на ЕМГ "сапунерки" нещата се оправиха, ама както ти казаха колегите по-горе дали си заслужава за толкова евтина талпа????

Има и още един вариант, но там нещата са по-прецизни. Пак Краси го реши проблема.

Измества се малко "задния" струнник, така че да паснат струните по средата на магнитите на адаптрите. Може при теб да не съвпадат на 5 -та струна. Дано съм бил полезен.

Поздрави и Лонг Лийв Рок Енд Тол. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. искам само да уточня че проблема е чисто акустичен - т.е. струната глъхне без да е включена бас китара за разлика от всички останали ... иначе като се включи все някакъв тон излиза но е много по кофти от другите - с други думи не мисля че смяната на адаптрите ще промени много ситуацията ... понеже край нас има и други басове и правим сравнение - на никой от тях 5 струна не глъхне чисто акустически , вярно е че те са по скъпи но не много по скъпи .... иначе действително моя приятел споделя мнението че басовете ямаха от този тип са удобни .. та затова и се кахъри за това глъхнене .. щото инструмента е добър за репетиции ... живи и здрави бъдете .. :greenangel:

Редактирано от zanev 70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблем с дървото. Явно това са имали впредвид, като ти казват, че "при евтините басове се случва често". За по- скъпите модели се подбират парчета, които имат еднакъв по сила тон на всички струни. Някъде из форума имаше линк, дето един пич си правеше копие на някакъв 60-тарски Фендер - цяла тема от някакъв лютиерски форум. Та там пича тестваше с няколко камертона и изхвърли маса материал, докато намери правилните дъски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Явно сте имали лош късмет и не сте чули всичко при покупката.

Имал съм такъв бас - изравнено звучеше.

Съвет от лютиер няма да навреди ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.