Jump to content
Българският форум за музиканти

Помагайте класици


Berko

Recommended Posts

Разполагам с 400-500лв. за класическа китара. Въпроса ми е - кои марки произвеждат качествени китари, които си заслужават парите, в този price range? На нея главно ще свиря класика/фламенко/джаз/фолк. Имам възможността да я купя от Англия/Испания/България, но не и да ги пробвам на място. Ако има по-опитни по темата, нека си кажат мнението.

 

 

Благодаря предварително.

Редактирано от Berko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hohner имат добри модели класичка - имах такава - около този диапазон е дето тарсиш... махагонка беше изцяло със сатен/матиран финиш.... http://hohner.eu май беше сайта им... като цяло са доста добри за цената си - по-добре от фендер, корт или стаг... :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 50 000 - 60 000 каква кола да си купя. Ще карам предимно в града, ама може и да излизам из прованса. Дайте мнение!

 

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 50 000 - 60 000 каква кола да си купя. Ще карам предимно в града, ама може и да излизам из прованса. Дайте мнение!

 

Герги

 

Боже.. :)

 

Не разбирам от коли, но на зададения ти ироничен въпрос повярвай ми има добри отговори(ако включиш още малко детайли). Някои компании инвестират пари и усилия повече в това да произвеждат евтини коли, с евтини части, целящи да привлекат клиенти от ниската класа(e.g DACIA). А други компании инвестират в качеството на продукта си, съответно целят клиенти-паралии (e.g BMW, Mercedes). Същото е при китарите. За парите които съм посочил, има китари които си заслужават, има и такива които не си заслужават. Ако някой може да ми бъде от полза, нека си изкаже мнението. Ако пък искате да ви респектват във форума, заради остроумните ви постове, добре, ще се направя че не виждам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако малко се позамислиш върху ироничния ми въпрос ще разбереш защо съм го задал в темата ти. Не разбрахте ли, че музикален инструмент не се купува само на база еди кой си ми каза, че е много добър, а после си го трошиш у главЪта, защото не ти харесва как звучи. Т.е. инструмента трябва да го пипнеш да видиш първо дали ти е удобен (да няма после олеле бре другарко грифа много дебел, ама и много широк, а струните са на 1 сантим от него), второ да го чуеш как звучи, демек дали ти допада слухово!

 

Марки китари колкото щеш, всеки си има предпочитана марка на която робува! Аз съм фен на Ibanez и всичкото ми китара е таково, ама няма да ти кажа, че е добра марка и че си заслужава парите, защото може да не ти хареса. Както и да е ... надявам се схвана какво исках да ти кажа!

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля ,че парите са достатъчни за качествена китара ,ако почнем да говорим за марки и модели известни!Винаги има нещо ,което ще ни убегне от класацията!За справка една добра акустична китара правена от добър български лютиер е с 3-4 пъти по-висока цена!

За сумата ,с която разполагаш ще купиш нова прилична серийна акустична китара,пълно е по магазините,особено в София!

Колкото и да не ти харесва мнението на Георги,той е прав,защото от години се повтаря в този форум мнението ,че инструмента трябва да се избере по собствен вкус,предпочитания,удобство,звук и не на последно място по цена!

Аз специално бих си купил втора употреба някоя Ямаха за подобни пари ,имаше по едно време предложения тук!А мисля ,че нови са по7-800лв!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да пробваш Кремона, между другото. Новите им китари никак не са зле. Изтествах една за около 500 лв нейде преди седмица-две, и останах доста приятно изненадан. А и там става дума за солидна дървесина (поне капакът, при по-евтините модели), а не ламинати. Дори ако имаш време можеш да отскочиш до фабриката в Казанлък (въпреки, че си писал, че нямаш възможност да пробваш на място). Други китари, които ми харесват в този диапазон са Walden (които са малко над 500 лв предлагат китари изцяло от солидна дървесина).

 

http://www.musicworl...a_Rondo_RS.html

http://www.musicworl..._Fiesta_FS.html

http://www.musicworl...lden_N2010.html

http://www.musicworl...lden_N2030.html

 

Лично на мен и трите китари ми харесват (знам, че са четири тук, ама фиестата не съм я пробвал), въпреки че не свиря класика от 4-5 години вече.

 

едит: солидна главата ми. Казва се масивна дървесина на български :blush:

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може би трябва малко да вдигнеш прага, 700-800 лв. Освен Кремона, има и модели на Hernandez, кактп и Miguel Rodriguez. Не очаквай изцяло масив, най-вероятно само капака. В Икономов имаха един модел от някакви африкански дървета (странно шарен беше капака), на пак става дума за горепосочения диапазон.

Както казаха всички - иди и пробвай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за предложенията. Идеята за кремона ми допадна много. Саунда който търся, по мои наблюдения, го има в китари с Rosewood (back&side) и Spruce (top). Кремона Fiestata е точно такава. А и има голяма вероятност да дигна прага, ако успея да си продам електрическата, демек може и до 700-800 да хвърля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,на сина ми взех точно такава "Фиеста" от базовата серия :

"Масивен капак от европейски смърч; Дъно и царги от ламинирано индийско розово дърво; Гриф от хондураски кедър; Грифбрет и столче от индийско розово дърво; Ранд от розово дърво с фин слой бреза; Дървена розетка; Позлатени механизми; Полиуретанов бляскав финиш; Костно долно/горно прагче; Сглобка лястовича опашка; Струни модел Серанито /Роял Класикс/, среден опън; 52 мм при горно прагче, 19 позиции; 650 мм мензура."

Трябва да кажа ,че китарата е супер за цената си излезе ми 300лв. с доставката мисля ,че си се насочил много добре към Кремона ще останеш доволен.Особено ,ако трябва да я сравняваме с китайските боклуци с ,които е залят пазара в този ценови клас,а и не само ;) .

Редактирано от gos
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено съм за Hernandez i Miguel Rodrigues! В скромния си опит с класическа китара, това са най-качествените инструменти за този ценови диапазон (700-1000 лв). Ако търсиш до 400-500 лв те съветвам да си вземеш Hohner или наистина този модел на Кремона. Звукът на Кремоната е някак си мътен (може и от старите струни да е звучало така). Ако си от София отиди в Динакорд. Там има доста и хубави класически китари. Успех с намирането на китара. И каква ти е ел. китарата? Може някой да се закачи за нея!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей ,

 

ако ти попадне японска Ариа от 80-те години , би било добре да пробваш.

Аз свирих доста години класика, и моята китара беше Германска /майсторска за 1500 марки тогава, на старо- 90-та година. Няколко години след това имах възможност да пробвам две Арии от горепосочените,сравнявах ги с моята, като на едната от тях свирих доста, чак до 2002 , защото беше на мой много близък приятел. Това беше най - добрата класическа китара пробвана от мен. Пробвал съм и други инструменти тогава , по - скъпи и от моята китара. Ариата беше върха, но моя приятел така и не ми я продаде.

По онези времена нямаше класически китари,/висок клас/ по магазините и пробвахме китари при преподавателите и по изпити. Сега избора е доста голям и най - добре е да пипнеш преди да купиш.

Все пак мисля, че такава Ариа не би струвала повече от 600 - 800 лв сега. За съжаление не помня точния модел, но са били произведени пет или шест модела тогава, до 87 година.

Скоро пробвах една Кремона за 650 лв - чисто нова, добър инструмент определено. Но е далеч от Ариата, несравним комфорт и звук, вероятно ще го помня цял живот.

Успех с покупката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.