Jump to content
Българският форум за музиканти

Не толкова трудни песни, които да ми пасват на диапазона


.D.A.N.I.E.L.

Recommended Posts

Здравейте! :)

Аз съм момче на 15. Гласът ми е баритон. Стигам тоновете в рамките на тези клавиши отбелязани с червено, включително и тях, без да се напрягам или викам.

asdfasdfasdfsadf.jpg

 

Та мисълта ми е, ако можете да кажете някои по - тежички песни, може и балади да са(Препоръчителен стил - Метъл) , които да са ми в диапазона и без да имат нужда от много техника. Благодаря! :)

Редактирано от .D.A.N.I.E.L.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че диапазона ми е толкова малък?

http://forum.muzikant.org/topic/52269-eaeae-na-aeaeiaaaoaa-aeaniaaa/

 

Според темата тук и обяснението по схемата, мисля, че съм добре, за времето което пея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Диапазонът може да е единствено "подходящ" или "неподходящ" за даден набор песни.

 

Daniel, хубаво е, че на този етап се ориентираш към песни, които да ти пасват на настоящия диапазон. Не толкова хубаво е, че си се насочил към стил, в който като цяло ти е нужна около една квинта над това ми от първа, което достигаш горе. Провери в ютюб някои акустични изпълнения на Кавърдейл, там пее основно в класическия баритонален диапазон. Също не много хубаво е, че - струва ми се, - желанието да изпълняваш (вероятно пред хора) надделява над желанието ти да се учиш, на този етап, освен ако, разбира се, паралелно с научаване на удобни песни не си започнал да работиш и по вокалната си техника.

 

Последното, така или иначе, не бива по никакъв начин да го избягваш. Светът е тъпкан с баритони-рокпевци, разширили диапазона си с поне октава над ми от първа, а класификацията, към която даваш линк, важи основно за класически репертоар и първоначално определяне на типа глас - а то дори в класическото пеене е наистина *първоначално*.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Emanuil, благодаря за вниманието. :)

Желанието ми да се покажа пред хора ...почти минимално е. Искам да се науча, за да мога да кажа, че наистина мога и тогава да се изявявам.

Иначе върху техниката ми на пеене, мисля че е правилна, защото, когато пея използвам диафрагмата и не си напрягам гърлото. По време и след пеене нямам болки, така че мисля, че е правилна. Научих се долу - горе да си отпускам гласа, мога да пея и носово.

А иначе някакви упражнения или съвети за разширяване на диапазона?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да чуем как пееш?

За диапазон най-безопасни са сирените - У-И-У.

Започваш с малък интервал от фа и разширяваш около фа като

крайната цел е да обхванеш целия диапазон.

Друго упражнение е да пееш кварти, квинти,а по нататък и октави. Ако са ти трудни в началото започни с терци.

Трето - започваш от фа, пееш примерно с "ми" 3 полутона нагоре, после връщаш до фа и добавяш 3 полутона надолу.

Можеш да продължиш да пееш от фа,добавяйки по 1полутон или да започнеш същото, но от фа диез или от ми.

И така до където ти е комфортно за пеене.

С тези упражнения едновременно работиш за диапазон, дишане, опора и интонация.

Ако имаш трудности пиши или направо се запиши как ги правиш, за да видим къде е проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.youtube.com/watch?v=qyTq2HeOVO4

Може ли да чуем как пееш?

Това е как пея.

А иначе ще видя упражненията довечера след училище! :) Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз бих добавил: започни да си работиш върху фалцета.

 

Той се развива и се превръща в "adducted head voice" чрез т.нар. упражнение "куперто", което представлява различни интервали, изпълнени на фалцет, без напрежение, от сол/ла от първа надолу.

 

Различни звуци помагат по различен начин при изпълнението.

 

Съгласните "м", "н", "нг", понеже могат да се тананикат със затворена уста, ти помагат да усетиш различни типове резонанс в главата си и така да стабилизираш тази част от звукоизвличането. По принцип "жуженето" в черепните кости е добър индикатор за правилен резонанс, независимо в коя част на диапазона ти, а този резонанс трябва да присъства във всеки един момент, освен при много тихото пеене.

 

Следващите важни са "в" и "з", понеже са единствените звучни съгласни, които могат да бъдат тананикани през устата, макар и само отчасти. Последното е важно, защото при тананикането им гласът ти среща частична преграда, която, за да преодолееш без да загубиш съгласната (сиреч, за да може да пееш "вввв", а не "въъъъъ"), трябва да се научиш да не натискаш гласа в опит да извадиш сила от тона. С други думи, "в" и "з" "принуждават" гласа да я кара по-леко.

 

Гласните "и" и "у" пък са много важни, защото първата притежава естествена "острота" и "яркост", а втората - естествена "плътност" и "тъмнина", които са двата компонента, нужни за да е балансиран един тон и да звучи хем силно, хем плътно. Също така принципно са най-удобните за пеене на фалцет гласни. Най-добре изпълнявай упражненията с тях през сламка (за "и" е много повече нужна, отколкото за "у", естествено), което освен, че ще ти попречи да напъваш много тона (подобно на случая с "в" и "з"), ще те научи и да окръгляш устата, докато взимаш тоновете между ла/си от малка и фа/сол от първа, които принципно са най-трудните в мъжкия певчески диапазон.

 

Когато се опитваш да изпълняваш това упражнение през сламка с "и", ще забележиш, че няма как да произведеш стопроцентов "и"-звук през толкова слабо отворена, окръглена уста. Това е хубаво. Изпълнявай упражнението с намерение да пееш "и", нищо че няма да звучи така. Ще звучи по-скоро като немски умлаут, сиреч като "и" с добавен елемент на "у" в него. Така и трябва. Добавеният елемент на "у" към всяка от гласните в този "среден" диапазон прави овладяването му много по-лесно.

 

Подобно леко "изкривяване" на всяка гласна към по-тъмна такава се нарича модификация и заедно със стабилната опора в средния диапазон е основното средство за овладяването му и за изравняването на гласа от най-ниския до най-високия тон.

 

Нямам опит в обясняването на тия неща, така че питай, ако нещо не ти е ясно :)

 

Бтв, имаш ли някакви проблеми с разположението на езика, докато пееш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Долу горе чатнах, за какво става дума - или поне така си мисля. Частта със сламката и 'и' то я загрях. Получавам нещо от сорта на У и И. в смес :Д За ВВВВВВВВ мога да го изкарам ВВВВВВв а не ВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ. Проблеми с езика докато пея... Не. Не съм забелязвал никакви такива. И много благодаря за вниманието! :)

Редактирано от .D.A.N.I.E.L.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.