Jump to content
Българският форум за музиканти

Жужене в транзисторен усилвател - проблем или...?


Recommended Posts

Здравейте!

 

Изчетох прилично количество теми във форума за онова, на което викат "брум", но не съм сигурен, че успях да се ориентирам в конкретния казус... Изядох малко време и на Metalhammer по skype-a, за което му благодаря и се извинявам!

 

Та вероятно работата е дебела... :-)

 

Пускам вчера за сефте чисто-новата придобивка (Warwick Sweet 25.2, 250-ватово 15+8+хорна комбо) и чувам странен шум:

 

 

Досега съм ползвал основно по-слаби усилватели и ми е трудно да се ориентирам това потенциален проблем с усилвателя ли е или е по-скоро нормално поведение при повечко MASTER...

 

Ето и подробностите за тоя шум/жужене:

 

- Чува се дори и без да съм включил баса; дори и без да съм вкарал кабел във входа.

- Ако вкарам кабел във входа, без обаче да включвам самия бас, се чува стандартното (предполагам) "мрежово брумене", което е бая по-мощно и по-нискочестотно от записното на видеото

- Силата му не се влияе от врътките на баса

- Силата му се влияе основно от MASTER-а на усилвателя - правопропорционално; ако намаля до около 3, почти се губи; същевременно на 3 басът звучи достатъчно силно като за домашно свирене

- От видеото може да не си личи добре, но отношението сигнал/шум е прилично голямо

- Като изключа хорната, изчезва и една лека съскаща компонента на шума, но основното жужене остава

- Включих го и в друг контакт/разклонител - няма разлика

 

Засега нямам възможност да го тествам на друго място, но в понеделник и това ще стане - за момента бих искал да добия поне базова ориентация в казуса (ако въобще говорим за казус, а не за някакво хипертрофиране на нормални явления от моя страна).

 

Разбирам напълно, че без да се чуе наживо (и евентуално да се направят съответните замервания) вероятно е трудно да се прецени адекватно ситуацията, но ще бъда признателен за всяко компетентно мнение и/или съвет!

 

Благодаря предварително!

Данчо

Редактирано от yordaniy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако разбираш малко от електроника, провери филтриращите кондензатори на трансформатора. Според мен може от тях да е. Направо провери целият захранващ блок на усливателя - изправителя, кондензаторите и стабилизаторите(ако има такива). Ако не е от там проблема, провери и останалите кондензатори.

Също така може и да е дефект в крайното стъпало. Може да погледнеш и да измериш крайните транзистори(ако е с транзистори) , и драйверните транзистори.

Най вече провери дали имаш "0" или маса. Провери шасито на усилвателя с фазомер, ако светне имаш голям проблем! Тогава трябва да провериш контакта ти където включваш усилвателя дали е заземен или поне занулен да го наречем, ако там всичко е наред, провери по усилвателя масите как са.

Надявам се да съм помогнал :)

Редактирано от bghack
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже новата система за рейтинг не позволява коректно оценяване, ще си позволя да пускам този цитат в определени случаи.

 

snapback.pngkirilsat написа на 10 ноември 2011 - 15:13 :

Във форума за музиканти,

специалисти- интриганти,

комплексирани таланти,

ръсят мозъци и спам.

Това е моят начин да маркирам калпави постове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Компютъра, по- скоро монитора някъде наблизо ли са ти? При мене подобен брум внася монитора, когато работи. Други вероятни варианти са кофти стабилизация на захранването на предусилвателното стъпало, или лоша екранировка на входовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Като изключа хорната, изчезва и една лека съскаща компонента на шума, но основното жужене остава.
Това донякъде казва че е от усилвателната част и/или опроводяване на масите.
Провери шасито на усилвателя с фазомер, ако светне имаш голям проблем! Тогава трябва да провериш контакта ти където включваш усилвателя дали е заземен или поне занулен да го наречем
Проблема е голям и тогава се явява и брум!

 

Кубето, извинявам се КУБИЩЕТО за БАСА чисто ново ли е или е втора употреба?

 

Личен опит:

Пристига ми Маршал от Англия с тяхната си розетка за ~220V. Режа кабела да слагам шуко и си викам... дай да го отворя да видя вътре кабела къде, как е закачен. Отварям и Оооолеле Майко!!! Трафа от Ш-образни панели и се държи само с 2 болта за шасито, единия болт изтървал, ухото на П образната ламарина около шасито на трафа изпрошнато. Трафа се завъртял на чорчек(изкилиферчил се на една страна) и скъсал проводниците на вторичната...

 

Отваряй го, да се провери кое как е вътре. Ако ти не разбираш някой който разбира!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето моите 5 ле'а : Занеси го на проверен майстор който разбира от такива неща. Във форума има такива. Плати си и проблемът ще ти е решен. Всичко останало е писане по форуми ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

 

Благодаря на всички за изказаните мнения!

 

Кубето, така де - КУБИЩЕТО :-) - е чисто ново. Бих го върнал гаранционно, но това значи да го пращам обратно за Германия... Предпочитам да потърся решение (щом е необходимо - и с помощ на някой разбиращ колега тук), за да си го ползвам - в крайна сметка за това съм го купил, да не говорим, че иначе вади много хубав звук с тоя бас!

 

Моля за препоръки/себепрепоръки на ЛС за конкретни форумни колеги, които биха могли да се занимаят с проблем от подобен тип! Става дума за София; не ми е проблем да закарам "фризера" и в близките околии, ако е необходимо.

 

Още веднъж - благодаря на всички за мненията и насоките!

 

Поздрави!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ни върви на техника тия дни Данчо.. трябва да си оправяме чакрите явно ;) Ако се събира в джипката що не го довлечеш в другиден да видим в репетиционната какво ще покаже? При мен у нас се е случвало такива шумове да идват от калпава околна техника, гаден разклонител, комшията с ъглошлайфа и какво ли не. Струва си да се пробва на друго място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шума от видеото звучи странно, което най-верояно означава, че той се прихваща отнякъде и едва ли се създава от самия усилвател(освен ако вътре няма някакви осцилации). Чува ли се брума ако включиш кабел, който обаче окъсиш(свържеш пъпката на жака с ръкава му с нещо метално БЕЗ ДА ДОКОСВАШ с ръка нищо от веригата, за да не вкрваш и ти нещо). Питам защото много усилватели не си заземяват входовете при изключване на кабела от усилвателя. Малко вероятно ми се вижда да има проблем в захранващия блок, както беше предложено, понеже тогава щеше да преобладава брума. Шума, който си записал на видеото не звучи като висши хармоници на мрежовите 50Hz, което ще рече, че или идва отвън и предусилвателя го детектира, или усилвателят(а може би предусилвателя) самоосцилитра. На видеото не се добива добра представа са нивото на шума, понеже устройството, с което записваш най-вероятно има автоматично регулиране на усилването и усилва шума в тихите моменти. И аз се присъединявам към мнението, че е най-добре да го види специалист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

 

@Евтим, не съм сигурен дали успях да извърша качествено експеримента, но ето какво се получи...

 

Усилвател включен, кабел въведен в INPUT-а, без да е включен в баса -> [1] в резултат имам някакво бръмчене от тонколоните, което определено е доста по-мощно от гореописаното жужене; доста наподобява това: http://en.wikipedia.org/wiki/File:MainsBrum50Hz.ogg [2] всяко докосване с пръст на която и да е от врътките на усилвателя води до припукване в тонколоната; [3] при опита ми да окъся жака, както ти описа, получавам или БРУТАЛНО бръмчене, което почти избива тъпанчетата (а MASTER-ът ми е само на 2-3), или някакво затишие (по-тихо от описаното в [1]), което не мога да обясня дали се дължеше на загуба на връзка с пъпката или на нещо друго (не съм намесвал пръсти в металните части на жака или на окъсяващия елемент :-)).

 

Може да повторя експеримента утре, тъй като бабите в блока вече спят и ще отнеса някоя и друга проклетия, ако продължа сега...

 

Между другото, тествах усилвателя на друго място - не усетих промяна. Единственото нещо, което ми направи допълнително впечатление бе, че като се доближа до усилвателя с включен бас лекото жужене прераства в бръмчене (басът е активен); като се отдалеча, възвръща "нормалния" си жужащ звук.

 

...и че ми се изкинаха жилите, докато го свалих и качих от/до 4-ия етаж (без асансьор) :-D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

UPDATE

 

След среднощните експерименти и проведена кратка комуникация с http://www.session.de днес, въпросът ще се реши кардинално.

 

Утре КУБИЩЕТО заминава обратно за Германия. (Явно вътрешно не съм искал достатъчно много да го задържа...)

 

Информативно - палци нагоре за немците в конкретния случай - връщането е за тяхна сметка!

 

Благодаря на всички, които отделиха от времето си за този казус! Благодаря и за информацията и съветите! :godbless: При първа възможност (форумна среща, семинар, нещо) ще има :cheers2:

 

Поздрави!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.