Jump to content
Българският форум за музиканти

Да пратиш настройките на педалчето си през адаптора на китарата....


Fenix

Recommended Posts

Много се чудех дали темата е за Китара, за изработка и ремонт или за Линкове. И за трите е, но понеже засега е китаристка работа избрах тук.

 

Съвсем малко предистория, ако има незапознати - TC Electronic имат една серия педалчета, където освен настройките на самите тях, има и една специална настройка, в която можеш да качиш preset направен от някой известен китарист - примерно настройките на хоруса на Джон Петручи. Тези настройки се качват с USB кабел на ефекта. За тия, които искат да се образоват http://www.tcelectro.../toneprints.asp.

 

Сега, самата работа няма значение, но това, което ме разби е, че ТC са измислили начин, да вържеш китарата към педалчето по стандартния начин и си качваш мп3ка с "настройките" на телефона в някакъв звуков формат (?!) и пускаш мп3ката близо да адаптера. Адаптера я прихваща, праща я в педала и директно я качва на ефекта. Направо ме разби. За тези, които не разбраха смахнатото ми обяснение (което ми беше трудно да формулирам така и така) - ето видео:

 

 

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използват доста стара технология за нещо, което намират за иновативно.

Просто на записа има някаква цифрова информация, може би придружена с чексуми, както при модемите.

Ефекта детектира цифровия сигнал и се настройва.

Може би идеята е, че малко хора имат USB под ръка, а почти всеки има някаква мобилна джаджа, просвирваща аудио, която може просто да се доближи до адаптерите и - готово.

Аз съм скептичен по друга причина - няма какво толкова да се настройва, освен ако не свириш с безмислено сложен риг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въобще тази история елминира удоволстието да си връткаш копчетиите докато си нагласяш звука или просто експериментираш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък ме изкефи. А и никой не е казал, че елиминира каквото и да е връткане, човек може да си врътка колкото му душа сака, врътки са сложили хората от ТС, toneprint-а е просто функция. Не мисля, че бих си взел, де, но изглежда яко :)

 

Да не говорим колко въпроси из колко форуми има "Ама как да изкарам звука на Пешо от Горно-нанадолнище". Е, на, ако Пешо си е оставил отпечатъка при ТС, отговорът е ясен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отначало си мислех, че това е няква идиотска тема, ама като видях за кво иде реч и се плеснах по челото и си рекох: хитро са го измислили! малко пояснение по принципа на действие така, както го виждам аз:

 

адаптерът, както всеки трансдуктор (така ли е на български?) работи двупосочно - просто е оптимизиран да се представя по-добре в едната посока. ето например някои съфорумци си бяха направили суб-бас микрофон от високоговорител, а един тарикат в нета използва светодиоди като датчици за светлина, даже си е направил съвсем примитивна камера от това, с резолюция 20 пиксела.

 

така и адаптерът, ако му пуснеш сигнал, може да "свири". за пример - системата sustainiac stealth. ролята на "мембрана" на "високоговорителя" там са струните на китарата. тук или са те, или магнитното поле от адаптерите директно влияе на микрофона на записващото устройство. та педалчето на tc преобразува настройките си в поток от цифрови данни, обръща ги на аудио-сигнал и ги праща през input жака. нещо като компютрите "правец", които записват на аудиокасети вместо на дискети...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

адаптерът, както всеки трансдуктор (така ли е на български?)

Не, не е! Този български език се оказва много труден... за съвременното поколение. ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ мили ми Fallenblood!

... та педалчето на tc преобразува настройките си в поток от цифрови данни, обръща ги на аудио-сигнал и ги праща през input жака. нещо като компютрите "правец", които записват на аудиокасети вместо на дискети...

Fallenblood, усещаш ли се какви глупости пишеш? И ако се направи това, дето си го изтипосал, какво ще стане?

Много глупости четеш, момко, но освен да ги четеш, трябва и да мислиш...Но това си е твоя работа в края на краищата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А дали софтуерът, с който се програмират ефектите, ще стане общодостъпен? Ето това ще е наистина яко, да можеш сам да си запазваш свои си настройки :)

 

Не че не става и с молив и листче тоя номер, де :greenangel:

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза Icarus, кеф ти врътки, кеф ти готов присет. Има моменти когато имам време само за половин час свирене и тогава ползвам някой запаметен присет на Jamvox, вместо усилвателя с ефектите, защото иначе ще се огранича с настройките им от последния път. Та, лошо няма да имаш опции, въпрос на избор е коя ще ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А аз все си мисля, че проблемът никога не е бил в технологиите, а по начина, по който те се използват, независимо за какво става дума - дали за китари, за мобилни устройства или за кафеварки. Ако някой го мързи, го мързи. Ако някой не става, не става. Ако някой няма желание, няма. За мен е толкова просто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ да, пише, че ще излезе и за Андроид през Декември.

Много идейно иначе. Незнам колко е използваемо за сцена, но за домашна употреба или за репетиции е яко, като се има предвид, че на тия педалчета не можеш да запаметиш няколко пача с различни настройки, които да сменяш (като на процесор, например)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Went horse to the river ....

Хващам мисълта на Роко (май :) ) и Рафо има предвид същото, само дето Роко по подразбиране смята, че технологията ще се използва от недотам изградени в духовно отношение личности, докато Рафо допуска и други възможности :)

На мен специално Идеята ми харесва. Чудесно, съвременно приложение на стара технология. Тънка датска мисъл. Браво ТЦ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^+1 Защо всички обясняват по-добре от мен? :girl_cray2: :girl_cray2: :girl_cray2:

Сънчо :godbless: . Добре, че има по един разумен човек, който да спаси от удавяне горкия кон. Натам беше тръгнала работата.

Обаче на мен ми с струва, че това е направено именно с цел използването на "недотам изградени в духовно отношение личности", който си умират да звучат като някой, а ги мързи да се занимават и са готови да си платят за това. Бизнес, нищо лично. На клипа имаше "влизате там в еди-къв си сайт и от там си намирате каквото трябва и ръгай" сдъвкано и изплюто.

Рафо, не виждам какво друго освен как се използва една технология бихме могли да дискутираме тук. Изработката и начина на действие, няма смисъл, въпреки, че тук има хора много развити в техническо отношение, не вярвам, че някой ще тръгне да прави такова нещо. :cheers2: :cheers2: :cheers2:

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.