Jump to content
Българският форум за музиканти

Хардуер за мастеринг


sasquatch

Recommended Posts

Директно по темата-аналоговият хардуер е в пъти по-качествен от софтуерните програмки и плъгини.Аз у дома имам същата delta 1010lt.Картата е добра,НО...всеки един компумент през който минава сигнала преди да влезе в картата е много важен.И все пак,в подкрепа на моето твърдение:разгледай сайтовете на някой "професионални звукозаписни студиа" които предлагат смесване и мастериране и забележи колко много хардуер има там.Едва ли хората са инвестирали

хиляди левове в нещо които да им стои там само за украса.Ако звуковата карта,компа и няколко пиратски програмки вършеха работа,цял свят щеше да работи само с това,но уви...производителите бълват ли бълват хардуер за милиони :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам отново да не бъркаме хардуер за смесване и хардуер за мастериране. Има разлика.

Освен това в топ 100, е фрашкано с песни произведени само със софтуер. Така че не е като да не става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи тук може би е време да разделим мастерирането на различни жанрове музика.

Естествено, че хип-хоп, денс и т.н. "електронна" музика може спокойно да се мастерира софтуерно.

Но едва ли един рок запис би звучал така добре, ако не се ползваха хардуерите.

 

Мисля, че в крайна сметка всичкото това, което пишем е излишно. Наздраве.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наздраве.Не съм чувал и виждал до сега в описанието на дадена апаратура или програма да пише, че това е инструмент предназначен само и единствено за смесване или мастериране.Като цяло на пазара се предлагат доста средста,които могат да се използват за различни цели,стига да знаеш какво искаш да постигнеш.Това може би е по-важния въпрос.Относно жанровете - не мога да доложа,аз съм рок музикант и смятам че в тази "зона" аналоговия хардуер има доста предимства пред цифровия софтуер :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това че ти не си чувал и виждал нещо, не означава че не съществува. Прегледай например устройствата на CraneSong, Chandler или Manley (и много други). За повечето неща имат и мастеринг версия, освен по-ниския толеранс в параметрите (при някои марки и разлика в контролите), съществуват и дребни неща от типа на стъпкови потенциометри, които позволяват повтаряемост на настройките, което е от съществено значение при този тип работа и т.н.

Това както може и какво не може да се мастерира софтуерно е отново някакво субективно възприятие, почиващо на някаква лична оценка на жанровете предполагам, защото вкл. и половината от country top 100 (и ако не се лъжа 2009 Грами за звук на кънтри парче) плюс миналата година висеше един мастеринг на Боб Олсън на класическо произведение в Топ 5 сума ти време, и всички тези правени софтуерно.

 

Аз отивам да посвиря и да позапиша туй онуй и да прочета още някоя друга добря идея по темата, вместо да пиша толкоз много :) След време разбира се всеки стига до този извод.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарочно избягвах да преглеждам тази тема и явно е било оправдано това мое решение. Като изключим 2-3-ма души, като synchu например, масово се пишат неверни и/или крайни твърдения. Това, което ме изумява всеки път е колко убедени са авторите на тези мнения в правотата си.

 

Не пиша това мение, за да се изтъкна като по-разбиращ или знаещ от останалите, а за да посъветвам всички начинаещи да имат едно на ум като четат авторитетно звучащи твърдения като тези, с които е пълна темата. Бих ви посъветвал когато търсите информация да се доверявате на хората, чието портфолио харесвате, а не на тези, които са най-гласовити.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не е казвал такова нещо. Явно не четеш правилно мненията.

 

Кой както иска да мастерира и където иска да го прави. За мен този въпрос отдавна е решен - пращам на спец с нужното оборудване и опита и получавам продукт на световно ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои неща са обективни. Например звука на соло барабанчето в St. Anger на Металика ;)

С тази дълбокомислена мисъл завършихме смисъла на темата мисля, така че я заключвам. Ако някой изпитва лека тъка и необходимост да запише още нещо ценно - да пише.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.