Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на дисторшън за три часа


Recommended Posts

И аз ползвам такива кутийки и най-кофти момента е как човек да закрепи платката на дъното неподвижно(освен ако потовете са запоени на самата платка).Какви ли не варианти съм мислил и все не ми харесват.Ако може някой да даде малко акъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ подпри я със стиропор...?

 

автора, прочети "secret life of pots", по спомен с потенциометър 1 мегаом + резистор 470k успоредно спокойно можеш докара крива, близка до необходимата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fallenblood, усилено тичаш към титлата мой любимец :D .

Оставям стиропора настрани , като майтап от твоя страна, но това за потенциометъра няма как да не го обсъдим.

По принцип може с паралелно съпротивление между долния край и плъзгача да се променя характеристиката на един потенциометър.

Само , че има няколко сериозни съображения, които обикновенно не се взимат предвид.

1. Какво означава логаритмична характеристика? Дали няма някакво математическо решение? Например колко трябва да е ефективния делител, за да се изпълни условието за логаритмичност?

2. Като се движи плъзгача на новата комбинация - как се променя общото съпротивление на входа на делителя?

 

За да не увисват въпросите, ще дам няколко нишана.

Отношението на съпротивлението на потенциометъра и паралеленото съпротивление трябва да е около 20, за има приблизителна логаритмична характеристика. Например при линеен потенциометър 1Мом , паралелното съпротивление трябва да е 50К, за да имаме -20dB в средата на потенциометъра ( 10 пъти по-малко ниво от максималното). Не е 470к, както беше подхвърлено по-горе, защото тогава ще има 750/250=3 ~ 9dB.

Дотук добре, ама какво става с входното съпротивление на получената комбинация? Когато плъзгачът е в долна позиция, Ri =1M

Хайде сега да видим какво ще стане , когато плъзгачът се качи горе, за максимално прехвърляне на сигнала. Ri=1M//50K, което е под 50K..

Ако източникът е с високо изходно съпротивление, каквито например са електромагнитните адаптери, тонконтролните схеми и много други, ниското входно съпротивление ще провали идеята за подобно решение.

 

Скритата идея в моя пост е пак по отношение на мисленето, главно преди писането ;).

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fallenblood , ,,secret life of pots`` го четох , четох.......(не казвам че всичко разбрах), и още при първи дистер по тази схема направих няколко експеримента ,и то точно с 1М потове (имам ги в повече) , при който звук имаше само в начлото на пота, и реално ефекта работеше като бустер. За това нещо не изключвам и аз да съм грешил някъде, все пак бързах :) .

Valeri_pj моят метод за закрепване на платката към кутията е с едно двойно залепващо тиксо , което е за мокет и самата лепенка е дебела и плътна. Но мога да кажа , че не съм 100% доволен , и си мисля, че най добрия начин е този , така да си направиш платката, че да може потенциометрите, входовете за жаковете и т.н. IN/OUT куплонзи да са запоени за нея. Другият вариант , поне при моят случай е да се използва и оребрението на кутията и самта платка да се пъхне между ребрата ( мисля че съм виждал някой от ефектите на Ники да са направени по този начин) и разбира се , потовете отново запоени за самата платка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

инж. манов, за мен е чест, хич да не е...

500к антилогаритмичен потенциометър, към маса, през кондензатор, от инвертиращия вход на оу, регулира усилването.

практически представлява част от делител на напрежение, намиращ се в обратната връзка, затова вижда единствено усиленияt сигнал.

наистина резисторът трябва да е 1 мегаом, за да бъде максималното съпротивление 500к. тука съм в грешка. ама и с 500к ще стане "нещо".

и да, характеристиката няма да е "много логаритмична", ама за тия пари - толкоз.

 

а що се отнася до мисленето преди писането, нали знаете какво препоръчва радио ереван - да се пие швепс, ама нито преди акта, нито след, ами - вместо. та и мисленето и писането у мене са в същите отношения. аз, ако да мислех, щях само емотиконки да пущам... вие, разбира се, сте живял във времена, в които е било възможно да учиш хората да мислят, без сам да си загубиш ума, но не всички имаме тоя късмет...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да кажа само: Ползвай докато има и може, че както е тръгнало, скоро младите ще завиват предпазител (бушон) с крик...

Що се отнася до посочения конкретен случай, потенциометъра не "вижда " усиления сигнал! Вижда го резисторът от изхода към инвертиращия вход.

Сега вече може да удариш един швепЦ :yes: .

ПП. Можеш да помислиш все пак, защо в посочения случай не може да се получи исканото поведение с паралелен резистор. Ще подскажа: половината от хода на потенциометъра стойността трябва да е 0...50к ... а в другата половина 50к до 1М.

Хайде допий швепЦа :) .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За малките драйв ефекти - правете платките толкова широки, че да влизат между ребрата на кутийката. И ги монтирайте вертикално. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

знам, че всички световни проблеми наред са, щом швепсът не е още кът. светът се спасява посредвстом швепса, швепсът спасява светът. успоредно с резистор R1=1МΩ слагаме потенциометър R2=1MΩ и втори резистор R3=1MΩ, който може да се премахва от веригата посредством ключе. тъй като в двата режима кривата на потенциометъра ще бъде различна, правим ключето двуредово, като втората контактна група превключва между два различни резистора в позиция R1. последвалата манджа с грозде кръщаваме instant mega gain boost switch и продаваме на неуката школота. нек' се учат на ум и разум по метода на адам смит..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно съм си загубил времето в опита да помогна за изясняване на проблема. Няма смисъл от повече мъки!

Народът за такива случаи е казал "Троши главу".

 

Мисля, че е наложително връщането на старата система за рейтинг, защото новата е безмислена. Сега може да се пишат само шестици, а това е нелогично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Може ли да качите layout-а който ползвате на схемата :)

Ето два варианта с използване на експериментална платка http://forum.musikdi...lbum=131&pos=21, http://www.aronnelso...us_001.jpg.html, макар че този по който аз правих моя, не откривам в момента. И все пак проверявай, като поиш елементите, защото може схемите да имат грешки.

А някой може ли да помогне с информация, бутона за ефекта от къде може да се намери?

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой може ли да помогне с информация, бутона за ефекта от къде може да се намери?
e-bay или във farnell, в бълхария няма такъв бутон. Бутона се казва 3PDT

http://www.stewmac.c...hes/i-1561.html

http://www.ebay.co.u...6.c0.m270.l1313

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.