Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с композиране на сола


Recommended Posts

Заглавието ви казва всичко,ще ви кажа по-подробно,но първо да се представя.Мартин на 14, свири на класическа китара от 2 години,на електрическа от 4 месеца,ходи на уроци и сега навлизам в тежката теория, и солата му са "дървени" , "забили" и "тъпи".Мисля,че знам как се композират сола(ще напиша в ред-два-три,защото там може да ми е проблема).

1.Свириш някакви акорди(квартови),нека бъдат А(ла),D(ре),E(ми)

2.Квартовите акордите А(ла),D(ре),E(ми) са в тоналност А ,ще използвам harmonic minor scale(понякога използвам Ionian mode,Dorian mode)

3.Започваш да импровизираш в A harmonic minor scale(Ionian mode или Dorian mode също може както и още много)

4.излязлото от имровизацията ми звучи "Дървено","Забило","тъпо"

 

Ако не го правя правилно ми кажете къде греша,защото след всеки опит да напиша соло се депресирам и отивам да си слушам солата на Скорпиънс.

 

Чао от мен,peace,лека нощ.

Мартин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Композирането е съвсем различно умение от свиренето от 2 години на китара. Има толкова много стилове музика, изразни средства,. Все едно да питаш "Имам тухли четворки. Как да построя гараж, къща, мол?"

 

Слушай музика - класическа, ретро, съвременна. Обогатявай музикалната си култура и развивай мисленето си. Там е музиката, а не в схемите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

2.Квартовите акордите А(ла),D(ре),E(ми) са в тоналност А ,ще използвам harmonic minor scale(понякога използвам Ionian mode,Dorian mode)

 

 

Квартови акорди?

Има една тема за тези неща, но подозирам че говориш за нещо различно.

Запиши нещо да чуем , кое е дървено ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Мартин,

 

Пробваш да научиш няколко от любимите си сола (от парчета, които ти харесват много) по слух и да ги анализираш, за да добиеш по-ясна представа как точно го правят някои от твоите идоли. Избери си парче, което има соло и то ще е в техническите ти и слухови възможности и го научи от записа. Ако не можеш да откриеш цяло соло, което ще успееш да научиш сам - избери си някоя по-лесна част от соло или помоли учителят си да ти помогне. Най-добре е да "хванеш" първо хармонията (бас линия и акорди) и после мелодията, а накрая се опитай да анализираш какво е изсвирено върху всеки акорд, коя скала е използвана, каква ритмика и т.н.

 

Успех,

 

Петър

 

 

П.П. Свиренето със записа също помага за доста неща - ритмика, стилистика, фразиране, звукоизвличане - така че след като хванеш солото - започвай да го свириш паралелно със записа. Ако темпото ти е бързо - използвай някакъв софтуер, за да си го забавиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравей, Мартин!

Аз свиря на китара от 2 години и няколко месеца (не съм ходил на уроци и не знам теория) и композирам песни от около 1 година и няколко месеца.

В наши дни мога да направя соло върху _почти_ всеки риф, който ми дадеш. Според мен, трябва да научиш няколко сола от песни, които слушаш. Аз винаги съм си учил песните от таблатури, използвайки програмата Guitar Pro. Като цяло, в началото не можех да правя сола и аз. А след време, като научих няколко сола, разбрах долу - горе, кои прагчета звучат добре и съвпадат с ритъма. Старая се да звучат в тоналност. Също много импровизирам, а когато импровизираш и се стараеш да си в тоналност, с време ще свикнеш да 'усещаш' тоналностите и ще можеш да правиш сола почти навсякъде. Да солираш отнема време и практика!

Надявам се да съм ти помогнал! Успех!

Редактирано от .D.A.N.I.E.L.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.